Gebelerde non-stres test sırasında uygulanan sanal gerçeklik gözlüğünün yaşam bulguları, genel konfor, anne anksiyetesi ve yorgunluk üzerine etkisi
The effect of using virtual reality glasses on vital signs, general comfort, maternal anxiety and fatigue during non-stress test among pregnant women
  1. Tez No: 1017434
  2. Yazar: PRISCILLA AMPOFOA OFEI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜNDÜZ ÖZLEM ALTINKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Yorgunluk, Gebelik, Sanal Gerçeklik, Anksiyete bozuklukları, Gebelik testleri, Konfor, Sanal gerçeklik gözlüğü, Anxiety, Fatigue, Pregnancy, Virtual Reality, Anxiety disorders, Pregnancy tests, Comfort, Virtual reality glasses
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma gebelerde non-stres testi (NST) sırasında sanal gerçeklik (VR) gözlüğü kullanımının yaşam bulguları, genel konfor, anne anksiyetesi ve yorgunluk üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, randomize kontrollü çalışma olarak yürütülmüştür. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi NST birimine başvuran toplam 350 gebe (175'i müdahale grubunda, 175'i kontrol grubunda) ile gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuna rutin NST uygulanırken, müdahale grubuna VR gözlükleri taktırarak NST uygulanmıştır. Veriler, veri toplama formu, Durumluk Sürekli Kaygı Envanteri (STAI), Yorgunluk Görsel Analog Ölçeği (yorgunluk VAS) ve Genel Konfor Ölçeği Kısa Formu ile toplanmıştır. Ölçekler her iki gruba da NST öncesinde ve sonrasında uygulanmıştır. Sonuçlar: Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, müdahale grubunda NST sonrası durumluk anksiyetesi, sürekli anksiyetesi ve yorgunluk düzeyleri anlamlı olarak azalmış (sırasıyla t veya Z/p=-3,974/0,000, -3,490/0,001, -2,646/0,009), genel konfor ise anlamlı olarak artmıştır (t/p=2,550/0,011). Ayrıca, müdahale grubunda algılanan NST süresi daha kısa bulunmuştur (t veya Z/p=-2,664/0,008). Bununla birlikte, gebelerin yaşam bulgularıında (sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, oksijen satürasyonu ve nabız) anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Sonuç: VR, gebelerde NST çekimi sırasında anksiyete, yorgunluk ve rahatsızlığı azaltmada etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was aimed at assessing the effect of using virtual reality (VR) glasses on vital signs, general comfort, maternal anxiety and fatigue during non-stress test (NST) among pregnant women Material and Methods: The randomısed controlled trial was conducted with a total of 350 pregnant women (175 in the intervention group, 175 in the control group) who presented at the Aydın Adnan Menderes University NST unit. While the control group had routine NST, the intervention group had NST while wearing VR glasses. Data was collected using the data collection form, The State-Trait Anxiety Inventory (STAI), the Visual Analogue Scale for Fatigue (VAS-F) and the Shortened General Comfort Questionnaire (GCQ). The scales were applied both before and after NST. Results: Compared to the control group, state anxiety, trait anxiety and fatigue were significantly reduced in the intervention group post NST (t or Z/p=-3.974/0.000, -3.490/0.001, -2.646/0.009 respectively) while general comfort was significantly improved (t/p=2.550/0.011). Furthermore, the perceived NST duration was shorter in the intervention group (t or Z/p=-2.664/0.008). There was no significant difference, however, in the vital signs (systemic blood pressure, diastolic blood pressure, oxygen saturation and pulse) between the intervention and control groups. Conclusion: VR could be effective for improving anxiety, fatigue and discomfort among pregnant women.