Çoklu dikdörtgen ve ters parabolik bariyer yapılarında rezonans tünelleme olayı
Resonance tunneling in multiple rectengular and inverse parabolic barrier structures
- Tez No: 1017487
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BATI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuantum kuyusu, Taşıma matrisi, Tünelleme, Quantum well, Transfer matrix, Tunelling
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, çoklu kuantum bariyerleri dikdörtgen ve parabolik rezonans tünelleme (RT) yapılarında elektronların bariyer yapılarından geçme olasılıkları ve rezonans tünelleme olayını incelemeyi amaçlamaktadır. Rezonans tünelleme olayı kuantum mekaniksel bir süreç olup, belirli enerji seviyelerindeki parçacıkların tamamının geçtiği enerji seviyeleri ile karşılaşılmakta ve bu olaya rezonans tünelleme olayı denilmektedir. Potansiyel uygulanabilirlik (alan etkili transistörler, kuantum kuyuları, lazerler, elektro-optik modülatörler ve kuantum kuyu kızılötesi foto detektörleri) nedeniyle, çoklu bariyer (dikdörtgen ve parabolik) rezonans tünel yapıları da ayrıca ilgi çekmiştir. Tez çalışmasında, çoklu kuantum bariyerli dikdörtgen ve parabolik yapılar gibi farklı kuantum bariyer geometrilerinin elektron iletimi üzerindeki etkilerini inceleyerek yeni nesil yüksek hızlı ve verimli elektronik cihazların tasarımına katkıda bulunma hedeflenmektedir. Transfer matrisi yöntemi kullanılarak, iletim katsayıları, rezonans enerji seviyeleri hesaplanacaktır. İkili kuantum bariyerli (dikdörtgen ve parabolik) rezonant tünelleme diyotları, yüksek hızlı osilatörler ve terahertz dedektörleri gibi birçok uygulama alanında kullanılırken, daha karmaşık yapılar olan çoklu kuantum bariyerli sistemlerdeki rezonant tünelleme olguları yeterince araştırılmamıştır. Tezin amacı, bu yapıların elektronik ve optoelektronik cihazlarda kullanılma potansiyelini ortaya koymak ve performanslarını iyileştirmek için gerekli parametrelerin belirlenmesidir. Bu kapsamda sayısal teknikler kullanılarak sistemin kuantum mekaniksel analizleri yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the probability of electrons passing through barrier structures and resonance tunneling phenomena in multiple quantum barriers rectangular and parabolic resonance tunneling (RT) structures. Resonance tunneling is a quantum mechanical process in which particles at certain energy levels are encountered with energy levels through which all of them pass, and this phenomenon is called resonance tunneling. Due to the potential applicability (field effect transistors, quantum wells, lasers, electro-optical modulators and quantum well infrared photo detectors), multi-barrier (rectangular and parabolic) resonance tunnel structures have also attracted much attention. This thesis aims to contribute to the design of a new generation of high-speed and efficient electronic devices by investigating the effects of different quantum barrier geometries on electron conduction in rectangular and parabolic structures. Transmission coefficients and resonance energy levels will be calculated using the transfer matrix method. While resonant tunneling diodes with double quantum barriers (rectangular and parabolic) have been used in many application areas such as high-speed oscillators and terahertz detectors, the resonant tunneling phenomena in more complex multi-quantum barrier systems have not been sufficiently investigated. The aim of this thesis is to reveal the potential of these structures for use in electronic and optoelectronic devices and to determine the necessary parameters to improve their performance. In this context, quantum mechanical analysis of the system will be performed using numerical techniques.