Dış ticaret ve enerji tüketimi: Ekonometrik bir analiz
An econometric analysis of the relationship between foreign trade and energy consumption
  1. Tez No: 1017491
  2. Yazar: RABİA AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUFAN SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Tüketimi, Dış Ticaret, Panel Veri Analizi, Energy Consumption, Foreign Trade, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
İktisatta ihtiyaçlar her zaman sınırsızdır. Bu amacı yerine getirebilmek için en önemli unsurlardan birisi de dış ticarettir. Dış ticaret birçok çalışmaya konu olan geniş bir kavramdır. Dış ticaret kavramı İpek Yoluyla başlayıp günümüze kadar devam etmektedir. Sanayi Devrimi ile makineleşmenin artması dünya gelinde enerji ihtiyacını artırmış ve başka ülkelerden enerji ithal edilmeye başlamıştır. Böylelikle dış ticaret ve enerji tüketimi ilişkisini ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada 1996-2020 dönemi için 33 Avrupa ülkesinde dış ticaret ve enerji tüketimi arasındaki karşılıklı ilişki panel veri analizi ile araştırılmıştır. Dış ticaret, ihracat ile temsil edilirken; enerji tüketimi, ham petrol tüketimi ile temsil edilmiştir. İki farklı modelin kullanıldığı çalışmada, birinci modelde, dış ticaret; ikinci modelde enerji tüketimi bağımlı değişkenlerdir. Birinci modele ilişkin elde edilen bulgularda, enerji tüketimi arttıkça, dış ticaretin arttığı, buna karşın enerji tüketimi azaldıkça, dış ticaretin azaldığı saptanmıştır. İkinci modele ilişkin bulgularda da dış ticaret arttıkça, enerji tüketiminin arttığı, bunun aksine, dış ticaret azaldıkça ise, enerji tüketiminin azaldığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla çalışmada elde edilen ampirik bulgularda, enerji tüketimi ve dış ticaret arasında aynı yönlü karşılıklı bir ilişkinin bulunduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mutual relationship between foreign trade and energy consumption in 33 European countries for the period 1996-2020 was investigated by panel data analysis. While foreign trade is represented by exports; energy consumption was represented by crude oil consumption. In the study in which two different models are used, in the first model, foreign trade; In the second model, energy consumption is the dependent variable. In the findings of the first model, it was determined that foreign trade increased as energy consumption increased, whereas foreign trade decreased as energy consumption decreased. In the findings of the second model, it has been determined that energy consumption increases as foreign trade increases, and on the contrary, energy consumption decreases as foreign trade decreases. Therefore, in the empirical findings obtained in the study, it has been observed that there is a reciprocal relationship between energy consumption and foreign trade.