Ichthyophthirius multifiliis ile enfekte Lepistes (Poecilia reticulata) ve Japon balıklarında (Carassius auratus) proliferatif hücre nükleer antijeninin (PCNA) immunohistokimyasal lokalizasyonu
Immunohistochemical localisation of proliferating cell nuclear antigen (PCNA) in guppies (Poecilia reticulata) and goldfish (Carassius auratus) infected with Ichthyophthirius multifiliis
  1. Tez No: 1017514
  2. Yazar: VOLKAN KAYDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU YARDIMCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ichthyophthirius multifiliis, İmmunohistokimya, Japon balığı, Lepistes, PCNA, Ichthyophthirius multifiliis, Immunohistochemistry, Goldfish, Guppy, PCNA
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Ichthyophthirius multifiliis enfeksiyonu, deri, yüzgeç ve solungaç yüzeylerinde beyaz lekelerin oluşması ile karakterize, dünya genelinde tatlı su balıklarının en yaygın protozoan hastalıklarındandır. Bu çalışmanın amacı, önemli bir paraziter etken olan I. multifiliis'e karşı, akvaryum balıkları arasında yaygın olarak tercih edilen lepistes (Poecilia reticulata) ve japon balığında (Carassius auratus), vücudun temel savunma sistemlerinden biri olan deri ve yüzgeç dokularındaki hücresel yanıtın değerlendirilmesidir. Bu doğrultuda, hücre proliferasyonunun bir göstergesi olan proliferatif hücre nükleer antijeninin (PCNA) immünohistokimyasal lokalizasyonu ortaya konuldu. Çalışmada I. multifiliis ile enfekte 20 adet japon balığı ve 20 adet lepistes olmak üzere toplam 40 balık hastalık grubunu; beşer adet hastalık yönünden negatif balık ise kontrol grubunu oluşturdu. Alınan doku örnekleri rutin doku takibi prosedürü sonrasında parafinde bloklandı. Bloklardan alınan 4-6 µm kalınlığındaki kesitler hematoksilen-eozin ve PCNA antikoru ile immunohistokimyasal olarak boyandı ve ışık mikroskobunda değerlendirildi. Histopatolojik incelemeler sonucunda, enfekte balıkların deri ve yüzgeç epitel hücrelerinde hiperplazi, parankimden vakuolere değişen dejenerasyon ve nekroz gözlenirken, epitel hücreleri arasında fokal hemorajilere ve özellikle parazit çevresinde olmak üzere mononükleer hücre infiltrasyonuna rastlandı. Ayrıca, mukus hücrelerinde hiperplazi ve hipertrofi dikkati çekti. İmmünohistokimyasal analizler sonucunda ise, enfekte olan dokuda PCNA ekspresyonunda belirgin bir artış gözlendi. Pozitif boyanmanın epitel hücrelerinin çekirdeklerinde lokalize olduğu ve bazı kesitlerde özellikle parazit çevresinde yoğunlaştığı tespit edildi. Bu artış, enfeksiyona bağlı proliferatif yanıtın indüklenmesi ve hücre yenilenmesinin sağlanması olarak değerlendirildi. Sonuç olarak, I. multifiliis enfeksiyonunun, balıkların deri ve yüzgeç dokularında belirgin histopatolojik değişikliklere ve proliferatif yanıta yol açtığı, bu yanıtın tür ve bireyler arasında değişkenlik gösterdiği ortaya konuldu. Hiperplazi ile PCNA ekspresyonu arasındaki ilişki, epitel yanıtlarının anlaşılmasına katkı sağlamakta olup, PCNA'nın enfeksiyona bağlı proliferatif süreçlerin değerlendirilmesinde güvenilir bir immünohistokimyasal belirteç olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Ichthyophthirius multifiliis infection is one of the most common protozoan diseases of freshwater fish worldwide, characterized by the formation of white spots on skin, fin, and gill surfaces. The aim of this study is to evaluate the cellular response in the skin and fin tissues, which are among the main defense systems of the body, against I. multifiliis, an important parasitic agent, in guppy (Poecilia reticulata) and goldfish (Carassius auratus), which are commonly preferred among aquarium fish. In this context, the immunohistochemical localization of proliferating cell nuclear antigen (PCNA), a marker of cell proliferation, was determined. In this study, a total of 40 fish, including 20 goldfish and 20 guppies infected with I. multifiliis, constituted the disease group; five disease-negative fish for each species constituted the control group. The collected tissue samples were embedded in paraffin blocks following routine tissue processing procedures. Sections of 4-6 µm thickness taken from the blocks were stained with hematoxylin-eosin and immunohistochemically with PCNA antibody and evaluated under a light microscope. As a result of histopathological examinations, while hyperplasia, degeneration ranging from parenchymatous to vacuolar, and necrosis were observed in the skin and fin epithelial cells of infected fish, focal hemorrhages between epithelial cells and mononuclear cell infiltration, especially around the parasite, were encountered. Additionally, hyperplasia and hypertrophy in mucus cells were noteworthy. As for immunohistochemical analyses, a significant increase in PCNA expression was observed in the infected tissue. It was determined that positive staining was localized in the nuclei of epithelial cells and concentrated especially around the parasite in some sections. This increase was evaluated as the induction of the proliferative response due to infection and the provision of cell renewal. In conclusion, it was demonstrated that I. multifiliis infection leads to significant histopathological changes and a proliferative response in the skin and fin tissues of fish, and that this response varies among species and individuals. The relationship between hyperplasia and PCNA expression contributes to the understanding of epithelial responses, and it was concluded that PCNA is a reliable immunohistochemical marker for the evaluation of infectionrelated proliferative processes.