Mekân, insan ve intimizm ilişkisi bağlamında resim
Painting in the context of the relationship between space, human and intimism
- Tez No: 1017525
- Danışmanlar: DOÇ. YUSUF ŞENGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, Mekan, Resim sanatı, Samimiyet, İnsan, İç mekan, Privacy, Space, Painting art, Sincerity, Human, Interior space
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, İntimizm hareketini tanımlamak ve bu konuya yönelik literatürdeki boşluğu doldurmak amacıyla şekillenmiştir. Düşünürler tarafından geliştirilen kuramlar ve yapılan tanımlar üzerinden mekân olgusunun kapsamı araştırılmış, bu olgunun resim üretiminde temel elemanlardan biri olması incelenmiştir. Devamında insanın mekânla kurduğu fiziksel ve zihinsel ilişki, buna yönelik düşüncelerin senteziyle yorumlanmış; bu ilişki, resim sanatında çeşitli dönemlerde üretilmiş iç mekân sahneleri üzerinden ele alınmıştır. Sonrasında İntimizm hareketinin çıkış noktası, amacı ve biçimsel özellikleri tanımlanmış; ev, mahrem ve samimiyet gibi kavramlar bu hareket çerçevesinde üretilmiş olan resimler üzerinden çözümlenmiştir. Son bölümde ise, bütün kavramlar arasındaki bağlantılar bu araştırma kapsamında üretilen özgün çalışmaların içeriklerinin ve biçimsel özelliklerinin açıklamaları üzerinden pekiştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was shaped with the aim of defining the Intimism movement and filling the gap in the literature on this subject. Scope of space phenomenon and its role as a fundamental element in painting was explored through theories and definitions that were developed. In the continuation, physical and mental relation between human and space was interpreted by the synthesis of the thoughts on this relationship and was addressed through the interior paintings in various periods. Subsequently, the origin, purpose and formal characteristics of the Intimism movement were defined and concepts such as home, private and intimacy were analyzed through the paintings that were produced within the framework of this movement. In the final section, connection among all the concepts were reinforced through explanations of the content and formal characteristics of the original works produced within the scope of this research.