PV modüllerin/hücrelerin tek-diyot eşdeğer devre parametrelerininkestirimi için yeni bir analitik model tasarımı
A new approach for parameter estimation of the single-diode model for (PV) cells/modules
- Tez No: 1017533
- Danışmanlar: PROF. DR. ULAŞ EMİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik, Güneş enerjisi, Matematiksel modelleme, Photovoltaic, Solar energy, Mathematical modelling
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Fotovoltaik (PV) hücrelerin/modüllerin tek-diyot eşdeğer devre parametre değerlerinin tespiti modelleme çalışmaları ve bu alanda yatırım yapacak işletmeler açısından son derece önemlidir. Genel olarak PV panele ait parametre değerleri üretici firmalar tarafından verilir fakat bu değerler genellikle Standart Test Koşulları (STC: 25ºC sıcaklık ve 1000 W/m² ışıma için) belirli test koşullarındaki değerlerdir ve değişen ortam koşullarında bu parametre değerlerinin yeniden hesaplanması gerekir. PV hücreler için kullanılan farklı eşdeğer devre modelleri mevcuttur. Bu çalışmada literatürde yaygın olarak kullanılan tek-diyot beş parametreli eşdeğer devre modeli kullanılacaktır. Yapılan çalışmada önce farklı panellere ait güç-gerilim (P-V) çıkış karakteristikleri kullanılarak eğri uydurma yöntemi ile matematiksel bir model oluşturuldu ve bu sayede PV hücrenin V=2Vm/3 noktasındaki çıkış akımı hesaplandı. Modelin doğruluğunu test etmek amacıyla; tasarlanan model kullanılarak çok sayıda ticari PV için V=2Vm/3 noktasındaki güç değeri hesaplandı ve gerçek güç değerleri ile karşılaştırıldı. Ayrıca eşdeğer devre modeli üzerinden oluşturulan eşitlikler ve V=2Vm/3, I) noktası için tasarlanan model ile hesaplanın çıkış akımı değeri kullanılarak; seri direnç (Rs), şönt direnç (Rp) ve diyot idealite faktörü (a) değerleri hesaplandı. Bu parametre değerleri kullanılarak farklı PV'ler için V=2Vm/3 noktasındaki foton akımları hesaplandı ve sonuçlar literatürdeki diğer çalışmalar ile karşılaştırıldı. Sonuçların tutarlı olduğu ve oluşturulan matematiksel modelin PV hücrelerin/ modüllerin parametre değerlerinin hesaplanmasında kullanılabileceği kanıtlandı. Oluşturulan model bu alanda çalışma yapacak bilim insanlarına ve yatırımcılara olumlu katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Determining the single-diode equivalent circuit parameter values of photovoltaic (PV) cells/modules is extremely important for modeling studies and for businesses investing in this field. Generally, the parameters for PV panels are provided by the manufacturers, but these values are usually based on Standard Test Conditions (STC: 25ºC temperature and 1000 W/m² irradiance) and need to be recalculated under changing environmental conditions. Different equivalent circuit models exist for PV cells. In this study, the single-diode five-parameter equivalent circuit model, commonly used in the literature, is employed. First, a mathematical model is developed using curve fitting with the power-voltage (P-V) output characteristics of different panels, and thus the output current of the PV cell at the point V=2Vm/3 was calculated. To test the accuracy of the model, the power value at the point V=2Vm/3 was calculated for numerous commercial PV panels using the designed model and compared with actual power values. Furthermore, using the equations generated from the equivalent circuit model and the output current value calculated with the model designed for the point (V=2Vm/3, I), the series resistance (Rs), shunt resistance (Rp), and diode ideality factor (a) values were calculated. Using these parameter values, the photocurrent at the point V=2Vm/3 were calculated for different PV panels, and the results were compared with other studies in the literature. The results indicate that the results are consistent and that the created mathematical model can be used in calculating the parameter values of PV cells/modules. The created model will provide valuable contributions to scientists and investors working in this field.