Erkek egemen aile yapısında annenin obsesyonlarının çocukların bireyleşmesine etkisi
- Tez No: 1017551
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erkek egemen aile yapı düzeni, Anne figürünün obsesif düşünce bozukluğu, Çocuk figürünün bireyleşme süreci, Ebeveyn tutumları Aile içi ilişki ve iletişim dinamikleri, Ana-baba çocuk ilişkileri, Ana-çocuk etkileşimi, Ana-çocuk ilişkisi, Baba- çocuk ilişkisi, Baba-çocuk iletişimi, Duygusal davranış kuralları, Okul öncesi çocuklar, Türk ailesi, Patriarchal family structure, Obsessive thought disorder tendencies in the mother figüre, Individuation process of the child figüre, Parental attitudes, Intra-family relationship and communication dynamics, Mother-child interaction, Mother child relations, Father-child relationship, Father-child communication, Emotional behaviour rules, Preschool children, Turkish family
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Araştırma; erkek egemen aile yapı düzeni içerisinde, anne figürünün obsesif düşünce bozukluğu eğiliminin, çocuk figürünün bireyleşme sürecine yönelik etkileri incelenmiştir. Araştırma sürecinin mutlak amacı; aile düzeni içerisinde, baba figürünün baskı ve otoriter davranış örüntüsünün, anne figürüne yönelik obsesif düşünce bozukluğu eğilimini gerçekleştirmesine neden olarak, çocuk figürünün ise gerçekleştirilen durumdan kaynaklanarak, bireyleşme sürecine yönelik etkileri incelenmiştir. Araştırma süreci kapsamında; nicel bir araştırma yöntemi kullanılarak, veriler ise demografik bilgi formu ve likert ölçek tipi kullanılarak, gönüllülük esasına uygun olarak ve yalnızca anne olma şartı ile katılım sağlayan bireylerden, elde edilen veriler SPSS programı aracılığı ile birlikte analiz edilerek, veriler elde edinilmiştir. Araştırma süreci sonucunda elde edilen veriler; erkek egemen aile yapı düzeni, anne figürüne yönelik kaygı oluşturarak, kontrol etme ihtiyacı doğrultusunda obsesif düşünce bozukluğu eğilimini oluşturabildiği belirlenmiştir. Belirlenmiş olan durum dahili içerisinde; anne figürü, çocuk figürüne yönelik normal düzeyin üzerinde bir kontrol etme davranışı göstererek, çocuk figürünün özgüven gelişimine ve bağımsız karar alabilme yetisine olumsuz bir etki ederek, bireyleşme sürecine ket vurabildiği belirlenmiştir. Araştırma sonucuna yönelik; aile içerisinde baskı ve otoriter tutum sergileyen eş, anne figürü ve çocuk figürüne yönelik sağlıklı bir kişilik oluşumunda bireyleşmelerine engel olabildiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of the mother figure's tendency toward obsessive thought disorder on the individuation process of the child figure within a patriarchal family structure. The absolute aim of the research process was to examine how the oppressive and authoritarian behavioral patterns of the father figure within the family structure caused the mother figure to develop a tendency toward obsessive thought disorder and how the child figure, as a result of this situation, was affected in terms of the individuation process.Within the scope of the research process, a quantitative research method was used. The data were obtained from individuals who participated on a voluntary basis and met only the condition of being mothers, through a demographic information form and a Likert-type scale. The obtained data were analyzed using the SPSS program.The findings obtained as a result of the research process indicated that the patriarchal family structure could create anxiety in the mother figure and, in line with the need for control, could generate a tendency toward obsessive thought disorder. Within the context of the identified situation, it was determined that the mother figure exhibited a level of controlling behavior toward the child figure above normal levels, negatively affecting the child figure's self-confidence development and ability to make independent decisions, thereby hindering the individuation process.Regarding the results of the research, it was evaluated that a spouse who displays oppressive and authoritarian attitudes within the family may prevent the healthy personality formation and individuation processes of both the mother figure and the child figure.