Yaratıcı dramanın kadınların obezite farkındalığı ve beden algılarına etkisi ve drama sürecine ilişkin görüşler
Observations on the effects of creative drama on obesity awareness and perception of the body in women
  1. Tez No: 1017550
  2. Yazar: CEREN GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Beslenme ve Diyetetik, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Nutrition and Dietetics, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Beden algısı, Beslenme eğitimi, Drama eğitimi, Obezite, Sanat eğitimi, Body image, Nutrition education, Drama education, Obesity, Art education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, yaratıcı drama uygulamalarının, kadınların obezite farkındalık düzeylerine ve beden algılarına etkisini inceleyerek süreçte kullanılan yaratıcı drama yönteminin etkililiğini ve kadınların dramaya yönelik görüşlerini belirlemektir. Bu araştırmada, karma yöntem araştırma desenlerinden çeşitleme deseni kullanılmış; nicel boyutu tek grup zayıf deneysel, nitel boyutu ise eylem araştırması olarak desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara ili, Etimesgut İlçesi, Eryaman semtinde ikamet eden, 18-60 yaş arası, çocuk sahibi olan 12 gönüllü kadın katılımcı oluşturmuştur. Atölyeler; 6 gün süren, toplam 18 saatlik uygulamalardan oluşmuştur. Veriler, tanımlayıcı Genel Bilgi Formu, Obezite Farkındalık Ölçeği (OFÖ), Beden Algısı Ölçeği (Stunkard Ölçeği), mektuplar ve araştırmacı gözlemleri yoluyla toplanmıştır. Nicel veriler t testinin non-parametrik karşılığı olan Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Mcnemar Testi, nitel veriler ise; katılımcı mektupları içerik analizi, araştırmacı gözlem notları betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Nicel bulgular; katılımcıların obezite farkındalığı düzeylerinde anlamlı bir artış ve pratik açıdan da oldukça güçlü bir etkiye sahip olduğunu, ancak beden algısı ve beden memnuniyetinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış olmadığını göstermektedir. Nitel bulgularda, obezite farkındalığına ilişkin bilişsel öğrenmenin ve bireysel farkındalık sürecinin katılımcılar arasında yaygın bir şekilde deneyimlendiği, öğrenme sürecinin yalnızca bireysel değil sosyal etkileşim ve deneyimsel öğrenme yoluyla gerçekleştiği sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda hem bireysel hem de toplumsal farkındalığı destekleyici bir yöntem olarak yaratıcı dramanın okullarda öğretmen, aileler ve çocukların da dahil edilerek uyumlu hale getirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse the effectiveness of creative drama on the women's awareness levels on obesity and their perception of the body. It aims to determine the effectiveness and women's perception on creative drama methods. The study makes use of various combined research patterns and has been scaled qualitatively, according to a single week experimental group. The target group of the research is composed of 12 voluntary women with children, between the age of 18-60, living in Ankara, the county of Etimesgut, Eryaman district. The workshop carried with the target group has been expended into 6 days, a total of 18 hours. The data were collected via descriptive General Guidelines Form, Obesity Awareness Scale, letters and the observations of the researcher. Quantitative data were analysed according to Wilcoxon sign-ranked test; and the qualitative data were analysed according to participants letters and the descriptive analysis of the researcher. The quantitative findings exhibit that there has been a considerable increase in participants levels of obesity awareness, however, there has been no significant increase in terms of the perception and fondness of the body. It has been concluded that cognitive perception and individual learning about obesity awareness occurs widely amongst the participants and that the learning process happens not only individually but as a group by means of social interaction and experimental learning experiences. In this context, it is suggested that these drama methods as means of supportive awareness tools, involving both the families and their children, should be included and integrated into educational curriculums.