Solar panel atıklarının geri dönüşümünün farklı yöntemlerle değerlendirilmesi
Evaluating of solar panel waste recycling with different methods
  1. Tez No: 1017614
  2. Yazar: KARDELEN YEŞİLDAĞ ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik panel, MCDM, MULTIMOORA, Solar panel atığı, VIKOR, Photovoltaic panel, MCDM, MULTIMOORA, Solar panel waste, VIKOR
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Enerjinin temiz ve yenilenebilir kaynaklardan sağlanması çevre için oldukça önemlidir. Güneş enerjisi fotovoltaik (PV) modüllerle elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Kullanılan bu PV modüllerin atık haline dönüşmesiyle ciddi bir çevre sorunu meydana gelmektedir. Bu çalışmada kristalin silisyum fotovoltaik (c-Si PV) modülünün atık yönetiminde geri dönüşüm aşamalarından birisi olan delaminasyon işlemi ele alınmış ve en uygun prosesin belirlenmesi için Çok Kriterli Karar Verme (MCDM) yöntemleri uygulanmıştır. Kriterlerin ağırlıklandırılması için hem Standart Sapma hem de Ranking yöntemleri kullanılmış, böylece hem öznel yargılara dayalı, hem de veri temelli nesnel ağırlıklar elde edilmiştir. Ağırlıklandırma sonuçları kullanılarak, alternatif delaminasyon prosesleri VIKOR ve MULTIMOORA yöntemleriyle ayrı ayrı analiz edilmiştir. Sonuç olarak A2 alternatifi (sıcak bıçak dilimleme) en uygun yöntem olarak belirlenmiştir. A1 alternatifi ise (yüksek voltaj darbesi) en uygun ikinci alternatif olmuştur. Yapılan bu çalışma solar panel atıklarının ömrünü tamamladıktan sonra yönetimi için çevresel, ekonomik ve teknik değerlendirmeyi içermektedir. Ayrıca öznel ve nesnel ağırlıklandırma yöntemlerinin birlikte kullanılmasının, karar vericilere daha güvenilir ve dengeli sonuçlar sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Obtaining energy from clean and renewable sources is crucial for the environment. Solar energy is converted into electrical energy using photovoltaic (PV) modules. The disposal of these used PV modules as waste creates a significant environmental problem. This study examines the delamination process, one of the recycling stages in the waste management of crystalline silicon photovoltaic (c-Si PV) modules, and applies MultiCriteria Decision Making (MCDM) methods to determine the most suitable process. Both Standard Deviation and Ranking methods were used to weight the criteria, thus obtaining both subjective and data-driven objective weights. Using the weighting results, alternative delamination processes were analyzed separately using VIKOR and MULTIMOORA methods. As a result, alternative A2 (hot knife slicing) was determined to be the most suitable method. Alternative A1 (high-voltage pulse) was the second most suitable alternative. This study includes an environmental, economic, and technical evaluation for the management of solar panel waste after its lifespan ends. It is also believed that using both subjective and objective weighting methods together will provide decision-makers with more reliable and balanced results.