Biyopolimer ile iyileştirilen sepiyolit ve zeolit karışımlarının çöp deponi alanlarında kullanımının araştırılması
Investigation of the use of biopolymer-improved sepiolite and zeolite mixtures in landfill sites
- Tez No: 1017615
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN BALABAN, PROF. DR. YÜCEL GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Guar, Hidrolik iletkenlik, Sepiyolit, Serbest basınç dayanımı, Guar, Hydraulic conductivity, Sepiolite, Unconfined compressive strength
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
Özet
Dünyada, nüfusun kontrolsüz artışı ve tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak atık miktarları hızla artmaktadır. Düzenli depolama, atıkların bertarafında uygulama kolaylığı sağlaması ve uzun vadeli çözüm sunması nedeniyle yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Düzenli depolama alanlarında geçirimsiz tabakalar atık sızıntı sularının yeraltı sularına karışmasını önlemek için büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda, düzenli depolama alanlarında kullanılan taban kaplama malzemelerinin düşük hidrolik iletkenliğe ve yeterli dayanıma sahip olması gerekmektedir. Bu çalışmada, ülkemizde oldukça fazla rezervi bulunan yerli malzemeler olan sepiyolit ve zeolitin farklı oranlardaki karışımlarının, guar gum biyopolimeri ile iyileştirilmesi sonucu elde edilen malzemelerin, çöp depolama alanlarında taban kaplama malzemesi olarak kullanılabilirliği deneysel olarak araştırılmıştır. Guar gum biyopolimeri %0.5, %1, %1.5 ve %2 oranlarında kullanılmıştır. Hazırlanan numuneler üzerinde özgül ağırlık, tane boyu dağılımı, Atterberg limitleri, standart Proktor, serbest basınç dayanımı, konsolidasyon deneyleri ve XRD analizleri gerçekleştirilmiştir. Guar gum katkısı tüm karışımlarda serbest basınç dayanımını artırmış, en yüksek dayanım artışı sepiyolit oranı yüksek karışımlarda gözlenmiştir. Özellikle %1.5 guar gum katkısı ile 28 günlük kür sonunda serbest basınç dayanımı 200 kPa kriterinin önemli ölçüde üzerine çıkmıştır. Aynı katkı oranı, hidrolik iletkenliği 10⁻⁹–10⁻⁸ cm/sn mertebesine düşürerek geçirimsizlik performansını artırmıştır. Çalışma sonuçları, biyopolimer ile iyileştirilmiş sepiyolit–zeolit karışımlarının geleneksel killer yerine taban kaplama malzemelerine sürdürülebilir bir alternatif olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Worldwide, the amount of waste generated is rapidly increasing due to uncontrolled population growth and consumption habits. Landfilling is a common method used in developed nations because it offers operational simplicity and serves as a long-term solution for waste disposal. In landfill sites, impermeable layers are of great importance in preventing waste leachate from mixing with groundwater. In this context, liner materials used in landfill sites are required to have low hydraulic conductivity and adequate mechanical strength. In this study, the applicability of mixtures of sepiolite and zeolite—locally available materials with abundant reserves in our country—prepared at different proportions and improved with four different guar gum dosages as landfill liner materials was experimentally investigated. The guar gum biopolymer was used at dosages of 0.5%, 1%, 1.5%, and 2%. Specific gravity, particle size distribution, Atterberg limits, Standard Proctor, unconfined compressive strength, consolidation tests, and XRD analyses were performed on the prepared samples. The addition of guar gum increased the unconfined compressive strength in all mixtures, with the highest strength improvement observed in mixtures with higher sepiolite content. Particularly, with 1.5% guar gum addition, the unconfined compressive strength significantly exceeded the 200 kPa criterion at the end of the 28-day curing period. This same dosage improved the sealing performance by lowering the hydraulic conductivity to 10⁻⁹–10⁻⁸ cm/s. The results of the study indicate that biopolymer-improved sepiolite-zeolite mixtures may serve as an environmentally sustainable alternative to conventional clays for use as landfill liner materials.