Solunum yetmezliği ile 3. basamak yoğun bakıma yatan hastalara yapılan ekokardiyografi ve çekilen sağ taraf EKG'nin APACHE II skoru ile korelasyonu
Correlation of echocardiography and right-side electrocardiographic findings with APACHE II score in patients admitted to tertiary intensive care unit with respiratory failure
  1. Tez No: 1017641
  2. Yazar: FEYAZ KAVAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HAKAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: APACHE II, Ekokardiyografi, Sağ Taraf EKG, Solunum Yetmezliği, Mortalite, APACHE II, Echocardiography, Right-Sided ECG, Respiratory Failure, Mortality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
KAVAK, F., Solunum Yetmezliği ile 3. Basamak Yoğun Bakıma Yatan Hastalara Yapılan Ekokardiyografi ve Çekilen Sağ Taraf EKG'nin APACHE II Skoru ile Korelasyonu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Van, 2026. Amaç: Bu çalışmada, solunum yetmezliği tanısıyla üçüncü basamak yoğun bakım ünitesine yatırılan hastalarda yatak başı ekokardiyografi (EKO) ve sağ taraf elektrokardiyografi (EKG) bulgularının APACHE II skoru ve 28 günlük mortalite ile olan korelasyonunun ve prognostik değerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, prospektif kohort tasarımda, solunum yetmezliği nedeniyle göğüs hastalıkları yoğun bakım ünitesine yatırılan 18 yaş ve üzeri 120 hasta (60 kadın, 60 erkek) üzerinde yürütülmüştür. Yatışın ilk 24 saati içerisinde hastaların sağ taraf EKG ve ekokardiyografik değerlendirmeleri yapılmış, eş zamanlı APACHE II skorları, demografik verileri, laboratuvar parametreleri ve 28 günlük mortalite durumları kaydedilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programında istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 69,90±13,47 olarak saptandı. Korelasyon analizlerinde, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (EF) ile APACHE II skoru arasında istatistiksel olarak zayıf-orta düzeyde negatif yönlü bir ilişki (r: -0,201, p: 0,028) tespit edilirken; sağ kalp dilatasyonu ile APACHE II skoru arasında zayıf pozitif yönlü bir ilişki (r: 0,192, p: 0,035) belirlenmiştir. 28 günlük mortalite ile APACHE II skoru arasında ise orta-güçlü pozitif yönlü bir korelasyon (r: 0,678, p<0,001) izlenmiştir. Sağ taraf EKG bulgularının APACHE II skoru ile anlamlı bir korelasyonu saptanmamıştır. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde; APACHE II skorundaki bir birimlik artışın 28 günlük mortaliteyi 1,446 kat (p<0,001), Troponin I artışının 7,937 kat (p: 0,046), pulmoner arter basıncı (PAB) artışının 1,063 kat (p: 0,032), triküspit yetmezliği varlığının 5,747 kat (p: 0,035) ve V4R-V6R derivasyonlarında T dalga inversiyonunun varlığının 8,695 kat (p: 0,003) artırdığı görülmüştür. ROC analizinde, 28 günlük mortaliteyi öngörmede APACHE II skoru için kesim noktası 18,5 ve üzeri alındığında, sensitivite %80,4, spesifisite %81,2 olarak ölçülmüştür (AUC: 0,895, p<0,001). Sonuç: Solunum yetmezliği nedeniyle takip edilen kritik hastalarda ekokardiyografik olarak ölçülen ejeksiyon fraksiyonu ve sağ kalp dilatasyonu, APACHE II skoru ile ilişkili bulunmuş ve hastalık şiddetinin öngörülmesinde prognostik birer belirteç olarak değerlendirilmiştir. Sağ taraf EKG parametrelerinin genel hastalık şiddeti skoruyla doğrudan korelasyon göstermediği, ancak spesifik olarak V4R-V6R T inversiyonunun mortalite risk artışıyla yakından ilişkili olduğu saptanmıştır. Yoğun bakım sürecinde kardiyak durumun yatak başı ekokardiyografi ile izlenmesinin, daha güçlü bir prognostik katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
KAVAK, F., Correlation of Echocardiography and Right-Side Electrocardiographic Findings with APACHE II Score in Patients Admitted to Tertiary Intensive Care Unit with Respiratory Failure. Van Yuzuncu Yil University, Faculty of Medicine, Dursun Odabas Medical Center, Department of Pulmonology, Medical Specialization Thesis, Van, 2026. Aim: This study aimed to determine the prognostic value and correlation of bedside echocardiography (ECHO) and right-sided electrocardiography (ECG) findings with the APACHE II score and 28-day mortality in patients admitted to a tertiary intensive care unit due to respiratory failure. Materials and Methods: This prospective cohort study was conducted on 120 patients (60 females, 60 males) aged 18 years and older who were admitted to the pulmonary intensive care unit with a diagnosis of respiratory failure. Within the first 24 hours of admission, right-sided ECG and echocardiographic evaluations were performed; simultaneously, APACHE II scores, demographic data, laboratory parameters, and 28-day mortality rates were recorded. The obtained data were statistically analyzed using SPSS 25.0 software. Results: The mean age of the participants was determined to be 69.90±13.47 years. In correlation analyses, a statistically significant, weak-to-moderate negative correlation was identified between left ventricular ejection fraction (EF) and APACHE II scores (r: -0.201, p: 0.028), whereas a weak positive correlation was found between right heart dilation and APACHE II scores (r: 0.192, p: 0.035). A moderate-to-strong positive correlation was observed between 28-day mortality and APACHE II scores (r: 0.678, p<0.001). No significant correlation was detected between right-sided ECG findings and APACHE II scores. Multivariate logistic regression analysis revealed that a one-unit increase in the APACHE II score was associated with a 1.446-fold increase in 28-day mortality (p<0.001), a one-unit increase in Troponin I increased it 7.937-fold (p: 0.046), an increase in pulmonary artery pressure (PAP) increased it 1.063-fold (p: 0.032), the presence of tricuspid regurgitation increased it 5.747-fold (p: 0.035), and the presence of T-wave inversion in V4R-V6R leads increased it 8.695-fold (p: 0.003). In the ROC analysis, when the threshold value for the APACHE II score in predicting 28-day mortality was taken as ≥18.5, the sensitivity was measured as 80.4% and the specificity as 81.2% (AUC: 0.895, p<0.001). Conclusion: In critical patients followed up for respiratory failure, echocardiographically measured ejection fraction and right heart dilation were found to be associated with the APACHE II score and were evaluated as significant prognostic markers in predicting disease severity. Although right-sided ECG parameters did not demonstrate a direct correlation with the overall disease severity score, the specific presence of V4R-V6R T-wave inversion was found to be closely related to an increased risk of mortality. It was concluded that monitoring the cardiac status via bedside echocardiography during the intensive care process provided a stronger prognostic contribution.