Uigurica III'te geçen ''Sevginin Gücü'' adlı 8. öykünün (transliterasyon-transkripsiyon-çeviri-dizin-tıpkıbasım) Türk dili ve edebiyatı eğitimi açısından çalışılması
A study of the 8th story,“the power of love”from Uigurica III (transliteration-transcription-translation-index-facsimile) from the perspective of Turkish language and literature education
- Tez No: 1017678
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat eğitimi, Eski Türkçe, Eski Uygur Türkçesi, Türk dili ve edebiyatı, Literature education, Old Turkish, Old Uighur Turkish, Turkish language and literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Uigurica III'te yer alan Sevginin Gücü adlı öykünün transliterasyon- transkripsiyon, çeviri ve dizini oluşturularak dil incelemesini yapılması ve edebiyat eğitimi açısından değerlendirilmesidir. Çalışma on bölümden oluşmaktadır. Metnin Türk dili ve edebiyatı eğitimindeki yeri ve önemi, nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesi ve içerik analizi yöntemi uygulanarak tespit edilmiştir. Değerler eğitimi bakımından da eser incelenmiştir. Metin bölümünde fragmanların transliterasyon ve transkripsiyonu, çevirisi yapılmıştır. Dizinde transkripsiyonlu metinde bulunan tüm kelime ve kelime gruplarının alfabetik dizini yapılarak kelime anlamları metnin bağlamından yola çıkılarak verilmiştir. Sonuç bölümünde çalışmadan elde edilen sonuçlar sıralanıp eser, Türk dili ve edebiyatı eğitimindeki yeri ve önemi açısından değerlendirilmiştir. Kaynakça bölümünde bu çalışmada kullanılan kaynaklar gösterilmiştir. Tıpkıbasım bölümünde de fragmanların Digitales TurfanArchiv'den alınan fotoğrafları verilmiştir. Çalışmamız Türk dilinin tarihsel dönemleri ile ilgili bilgiler sunması, edebî eserlerin edebiyat eğitimindeki önemine işaret etmesi yönüyle önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to conduct a linguistic analysis of the story“The Power of Love”from Uigurica III by transliterating, transcribing, translating, and indexing it, and to evaluate it from the perspective of literature education. The study consists of ten chapters. The place and importance of the text in Turkish language and literature education were determined using document analysis and content analysis, which are qualitative research methods. The work was also examined from the perspective of values education. In the text section, the transliteration and transcription of the fragments were done, and their translations were completed. In the index, all words and word groups found in the transcribed text were alphabetically listed, and their meanings were given based on the context of the text. In the conclusion section, the results obtained from the study are listed, and the work is evaluated in terms of its place and importance in Turkish language and literature education. The sources used in this study are listed in the bibliography section. In the facsimile section, photographs of the fragments taken from the Digitales TurfanArchiv are provided. Our study is important because it provides information about the historical periods of the Turkish language and points to the importance of literary works in literature education.