Yetişkin bireylerde problemli ChatGPT kullanımı ile sosyal kaygı, yalnızlık ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between problematic ChatGPT use and social anxiety, loneliness, and emotion regulation difficulties in adults
- Tez No: 1017677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KADRİ GÜNTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme güçlüğü, Klinik psikoloji, Sosyal kaygı, Emotion dysregulation, Clinical psychology, Social anxiety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, problemli ChatGPT kullanımı ile duygu düzenleme güçlüğü, sosyal kaygı ve yalnızlık arasındaki ilişkileri incelemek ve problemli ChatGPT kullanımının bazı sosyodemografik özellikler ile kullanım özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini, kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan 301 katılımcı oluşturmaktadır. Veriler Google Form aracılığıyla çevrim içi ortamda toplanmış ve SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, problemli ChatGPT kullanımının sosyal kaçınma ve günlük ChatGPT kullanım süresiyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Problemli ChatGPT kullanımı ile sosyal kaçınma arasında düşük düzeyde, pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki bulunmuş; günlük ChatGPT kullanım süresi arttıkça problemli ChatGPT kullanım düzeyinin de anlamlı biçimde yükseldiği belirlenmiştir. Bununla birlikte duygu düzenleme güçlüğü, sosyal kaygı toplam puanı ve yalnızlık değişkenlerinin problemli ChatGPT kullanımıyla anlamlı düzeyde ilişkili olmadığı görülmüştür. Regresyon analizi sonucunda psikolojik değişkenlerin problemli ChatGPT kullanımını sınırlı düzeyde açıkladığı, sosyal kaçınmanın ise sınırda anlamlı pozitif bir yordayıcı olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, problemli ChatGPT kullanımının özellikle sosyal kaçınma eğilimi ve kullanım yoğunluğu bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between problematic ChatGPT use and emotion regulation difficulties, social anxiety, and loneliness, and to determine whether problematic ChatGPT use differs according to certain sociodemographic and usage-related characteristics. The sample of the study consisted of 301 participants reached through convenience sampling. Data were collected online via Google Forms and analyzed using the SPSS statistical package. The findings showed that problematic ChatGPT use was associated with social avoidance and daily ChatGPT use duration. A low-level, positive, and significant relationship was found between problematic ChatGPT use and social avoidance. In addition, problematic ChatGPT use significantly increased as daily ChatGPT use duration increased. However, emotion regulation difficulties, total social anxiety score, and loneliness were not significantly associated with problematic ChatGPT use. The regression analysis indicated that the psychological variables explained problematic ChatGPT use to a limited extent, while social avoidance was found to be a marginally significant positive predictor. Overall, the findings suggest that problematic ChatGPT use should be evaluated particularly in relation to social avoidance tendencies and intensity of use.