Kordon kanı bağışına yönelik tutum ölçeği: Ölçek geliştirme çalışması
Attitude scale towards cord blood donation: A scale development study
  1. Tez No: 1017682
  2. Yazar: KEVSER DİLEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Kordon kanı, bağış, tutum, kök hücre, ölçek geliştirme, Kadın sağlığı, Umbilical cord blood, donation, attitude, stem cell, scale development, Women's health
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, bireylerin kordon kanı bağışına yönelik tutumlarını geçerli ve güvenilir bir biçimde ölçebilecek bir ölçek geliştirmektir. YÖNTEM: Çalışma metodolojik türde bir ölçek geliştirme çalışmasıdır. Çalışma Ekim 2025-Mayıs 2026 tarihleri arasında 318 birey ile yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde tanıtıcı bilgi formu ve geliştirdiğim kordon kan bağışına yönetilik tutum ölçeği kullanılmıştır. Ölçek geliştirme aşamasında alanyazın doğrultusunda 20 maddeden oluşan madde havuzu uzman görüşleri ile düzenlenmiştir ve 12 maddelik geçerlik ve güvenliği sağlanmış ölçek doğrulanmıştır. Verilerin değerlendirme sürecinde AFA yapılması için SPSS-22, DFA uygulanabilmesi için AMOS-24 programları kullamıştır. BULGULAR: Yapı geçerliği analizlerinde KMO değerinin 0.959 Bartlett's Küresellik Testi değeri ise χ2= 4054,877; df=66, p<.05 olarak bulunması, veri setinin faktör analizine yüksek düzeyde uygun olduğunu göstermektedir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin tek boyutlu bir yapı sergilediği ve toplam varyansın %73.775'ini açıkladığı belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi bulguları modelin kabul edilebilir uyum gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, Cronbach alfa katsayısının 0.963 olması, ölçeğin yüksek iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermektedir. SONUÇ: Elde edilen sonuçlara göre geliştirilen 'Kordon Kanı Bağışına Yönelik Tutum Ölçeği'nin geçerli ve güvenilir bir araç olduğu görülmüştür. Bu ölçeğin, insanların kordon kanı bağışına bakışını anlamada ve bu konuda yapılacak farkındalık çalışmalarını planlamada kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The objective of this study is to develop a scale capable of measuring individuals' attitudes towards cord blood donation in a valid and reliable manner. METHOD: This study is a methodological scale development study. The study was conducted between October 2025 and May 2026 with 318 participants. During the data collection process, a demographic information form and the Attitude Scale towards Cord Blood Donation, which I developed, were used. During the scale development phase, a pool of 20 items was refined in line with the literature through expert reviews, and a 12-item scale with established validity and reliability was validated. For the data analysis process, SPSS-22 was used to perform factor analysis (FA), and AMOS-24 was used to conduct confirmatory factor analysis (CFA). RESULTS: In the structural validity analyses, the KMO value of 0.959 and the Bartlett's Sphericity Test result of χ² = 4054.877; df = 66, p < 0.05 indicate that the dataset is highly suitable for factor analysis. The results of the exploratory factor analysis revealed that the scale exhibits a unidimensional structure and explains 73.775% of the total variance. The findings of the confirmatory factor analysis revealed that the model demonstrated acceptable fit. Furthermore, the Cronbach's alpha coefficient of 0.963 indicates that the scale possesses high internal consistency. CONCLUSION: Based on the results obtained, the 'Attitude Scale Towards Cord Blood Donation' developed in this study has been found to be a valid and reliable tool. It is believed that this scale can be used to understand people's views on cord blood donation and to plan awareness-raising initiatives in this area.