Çocuk kalp cerrahisi uygulanan hastalarda postoperatif ı̇ntraabdominal hipertansiyonun cerrahi sonuçlara etkisinin ı̇ncelenmesi
Impact of postoperative intra-abdominal hypertension on surgical outcomes in pediatric cardiac surgery patients
- Tez No: 1017756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK ALPAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik kalp cerrahisi, intraabdominal hipertansiyon, intraabdominal basınç, vazoaktif-inotropik skor, NIRS, Hipertansiyon, Kalp, Kardiyopulmoner bypass, Kardiyovasküler hastalıklar, Kardiyovasküler sistem, Yoğun bakım, Yoğun bakım üniteleri-pediyatrik, Pediatric cardiac surgery, intra-abdominal hypertension, intra-abdominal pressure, vasoactive-inotropic score, near-infrared spectroscopy, Hypertension, Heart, Cardiopulmonary bypass, Cardiovascular diseases, Cardiovascular system, Intensive care, Intensive care units-pediatric, Intraabdominal pressure, Intraabdominal hypertension
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, çocuk kalp cerrahisi uygulanan hastalarda postoperatif intraabdominal hipertansiyonun (İAH) sıklığının belirlenmesi ve intraabdominal basıncın postoperatif klinik sonuçlar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, tek merkezli çalışmaya Mayıs-Ekim 2025 tarihleri arasında açık kalp cerrahisi uygulanan 18 yaş altındaki 71 hasta dahil edildi. İntraabdominal basınç, modifiye Kron yöntemi ile mesane içi basınç ölçümü kullanılarak anestezi indüksiyonunda, yoğun bakıma kabulde, postoperatif 4. saatte ve ekstübasyon öncesinde ölçüldü. Hastalar Dünya Abdominal Kompartman Sendromu Derneği (WSACS) pediatrik kriterlerine göre sınıflandırıldı. İntraabdominal basınç ile vazoaktif-inotropik skor (VIS), mekanik ventilasyon süresi, yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri, serebral ve abdominal yakın kızılötesi spektroskopi (NIRS) değerleri, ECMO gereksinimi ve mortalite arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %63,4'ünde farklı derecelerde İAH saptandı. Artan intraabdominal basınç ile VIS, mekanik ventilasyon süresi, yoğun bakımda ve hastanede kalış süresi arasında anlamlı pozitif korelasyon bulundu. Buna karşın serebral ve abdominal NIRS değerleri ile intraabdominal basınç arasında anlamlı negatif korelasyon izlendi. Siyanotik hastalarda serebral ve abdominal NIRS değerleri daha düşük, yoğun bakımda kalış süresi ise daha uzundu. ECMO gereksinimi ve mortalite açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çocuk kalp cerrahisi sonrası intraabdominal hipertansiyon sık görülen bir durum olup artan intraabdominal basınç daha yüksek inotrop ihtiyacı, uzamış mekanik ventilasyon ve daha uzun yoğun bakım ile hastane yatışı ile ilişkilidir. Postoperatif dönemde intraabdominal basıncın rutin izlenmesi yüksek riskli hastaların erken belirlenmesine ve klinik yönetimin iyileştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This prospective study aimed to determine the incidence of postoperative intra-abdominal hypertension (IAH) in pediatric patients undergoing cardiac surgery and to evaluate its impact on postoperative clinical outcomes. Methods: Seventy-one patients younger than 18 years who underwent open-heart surgery between May and October 2025 were prospectively enrolled. Intra-abdominal pressure (IAP) was measured using the modified Kron bladder technique at anesthesia induction, intensive care unit admission, postoperative fourth hour, and before extubation. Patients were classified according to the pediatric criteria of the World Society of the Abdominal Compartment Syndrome (WSACS). Associations between IAP and vasoactive-inotropic score (VIS), duration of mechanical ventilation, intensive care unit and hospital length of stay, cerebral and abdominal near-infrared spectroscopy (NIRS), ECMO requirement, and mortality were analyzed. Results: Intra-abdominal hypertension was detected in 63.4% of patients. Higher IAP was significantly associated with increased VIS, prolonged mechanical ventilation, and longer ICU and hospital stay. Significant negative correlations were observed between IAP and both cerebral and abdominal NIRS values. Cyanotic patients had lower cerebral and abdominal NIRS values and longer ICU stays than acyanotic patients. No significant differences were found regarding ECMO requirement or mortality. Conclusion: Postoperative intra-abdominal hypertension is common after pediatric cardiac surgery and is associated with increased postoperative hemodynamic support requirements and prolonged recovery. Routine monitoring of intra-abdominal pressure may facilitate early identification of high-risk patients and improve postoperative management.