Omurga sağlığını ve fiziksel aktiviteyi geliştirmeye odaklı mobil masa başı egzersiz eğitimi programının etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of a mobile desk-based exercise training program focused on improving spinal health and physical activity
  1. Tez No: 1017826
  2. Yazar: BENGİSU ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: mobil egzersiz, masa başı çalışan, omurga sağlığı, ağrı, fiziksel aktivite, Boyun ağrısı, Sırt ağrısı, mobile exercise, desk worker, spinal health, pain, physical activity, Neck pain, Back pain
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Uzun süreli masa başı çalışma ve bilgisayar kullanımı omurga sağlığı ve fiziksel aktivite üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Masa başı çalışan bireyler için geliştirilen mobil egzersiz programının ağrı, fiziksel aktivite, postür, uyku ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Araştırmaya en az üç aydır non-spesifik boyun ve sırt ağrısı yaşayan, günlük en az dört saat bilgisayar kullanan 60 masa başı çalışan birey dahil edildi. Bireylerin ağrı, uyku, postür, fiziksel aktivite, yaşam kalitesi, boyun fonksiyonelliği ve boyun normal eklem hareketliliğinin değerlendirildikten sonra basit randomizasyonla mobil egzersiz ve kontrol gruplarına ayrıldı. Mobil egzersiz grubuna mobil uygulama yüklenirken kontrol grubuna ise egzersiz broşürü ve sekiz haftalık egzersiz takip çizelgesi verildi. Müdahale sekiz hafta sürdü ve değerlendirmeler müdahale öncesi ve sonrası gerçekleştirildi. Bulgular: Her iki grupta da grup içi ağrı, uyku, postür, fiziksel aktivite, yaşam kalitesi, boyun fonksiyonelliği ve boyun normal eklem hareketliliği ölçümlerinde iyileşme gözlendi (p<0,05). Mobil egzersiz grubunda ağrı düzeyi, fiziksel aktivite seviyesi ve boyun sağ-sol lateral fleksiyon hareket açıklığında kontrol grubuna göre daha fazla iyileşme saptandı (p<0,05). Sonuç: Her iki egzersiz yaklaşımı da masa başı çalışan bireylerde olumlu sonuçlar sağlamış olmakla birlikte, mobil egzersiz programı ağrının azaltılması ve fiziksel aktivite düzeyinin artırılmasında daha üstün etkiler göstermiştir. Bu bulgular, mobil sağlık uygulamalarının masa başı çalışan bireylerde omurga sağlığının desteklenmesi ve aktif yaşam davranışlarının geliştirilmesinde etkili ve uygulanabilir bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Prolonged desk-based work and computer use may negatively affect spinal health and physical activity levels. This study aimed to investigate the effects of a mobile exercise program developed for desk workers on pain, physical activity, posture, sleep, and quality of life. Methods: Sixty desk-based workers with non-specific neck and back pain for at least three months and who used a computer for at least four hours per day were included in the study. After the assessment of pain, sleep, posture, physical activity, quality of life, neck function, and cervical range of motion, participants were assigned to the mobile exercise and control groups using simple randomization. A mobile application was installed for the mobile exercise group, whereas the control group received an exercise brochure and an eight-week exercise follow-up chart. The intervention lasted eight weeks, and assessments were conducted before and after the intervention. Findings: Significant within-group improvements were observed in pain, sleep, posture, physical activity, quality of life, neck functionality, and cervical range of motion measurements in both groups (p<0.05). However, the mobile exercise group showed greater improvements in pain level, physical activity level, and right-left lateral flexion range of motion compared to the control group (p<0.05). Conclusion: Both exercise approaches yielded positive outcomes in desk-based workers. However, the mobile exercise program showed superior effects in reducing pain and increasing physical activity levels. These findings indicate that mobile health applications are an effective and feasible method for supporting spinal health and promoting active lifestyle behaviors among desk-based workers.