Yoğun bakımda çalışan hemşirelerde sağlıklı yaşam biçimi davranışları tükenmişlik düzeyleri ve pozitif ruh sağlığı arasındaki ilişki
The relationship between healthy lifestyle behaviors, burnout levels and positive mental health in intensive care nurses
  1. Tez No: 1017830
  2. Yazar: KADER GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN ÇITAK TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım, Hemşreler, Tükenmşlk, Poztf Ruh Sağlığı, Sağlıklı Yaşam Bçm Davranışları, Intensve Care, Nurses, Burnout, Postve Mental Health, Healthy Lfe Style Behavors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yoğun bakımda görev yapan hemşrelern sağlıklı yaşam bçm davranışları, tükenmşlk düzeyler ve poztf ruh sağlığı durumlarını belrlemek ve aralarındak lşky ncelemek amacıyla kestsel ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı br devlet hastanesnde yoğun bakımda çalışan 196 hemşre oluşturmuştur. Araştırmada verler; Sosyodemografk Blg Formu, Sağlıklı Yaşam Bçm Davranışları Ölçeğ-II (SYBDÖ-II), Tükenmşlk Ölçeğ-Kısa Versyonu (TÖ-KV) ve Poztf Ruh Sağlığı Ölçeğ (PRSÖ) kullanılarak yüz yüze toplanmıştır. Elde edlen verlern analznde tanımlayıcı statstkler, Bağımsız Gruplar t-Test , Tek Yönlü ANOVA, Mann-Whtney U, Kruskal-Walls H, Pearson ve Spearman korelasyon, Hyerarşk Çoklu Doğrusal Regresyon ve PROCESS Macro (Model 4) analzler uygulanmıştır. Araştırmaya katılan yoğun bakım hemşrelernn %37,2's (n=73) erkek %62,8' (n=123) kadın olup yaş ortalamaları 29,63±5,96'dır. Araştırma sonuçlarına göre yoğun bakım hemşrelernn SYBDÖ-II toplam puan ortalaması 123,86±18,75, TÖ-KV puan ortalaması 3,77±1,22, PRSÖ toplam puan ortalaması 93,97±8,50 bulunmuştur. Hemşrelerde çocuk sahb olma durumu ve alkol kullanımı sağlıklı yaşam bçm davranışlarını; gelr düzey ve ş memnunyet tükenmşlk düzeyn; cnsyet ve sgara kullanımı se poztf ruh sağlığı düzeyn anlamlı olarak etklemştr (p<0,05). Korelasyon analz sonuçlarına göre; TÖ-KV le SYBDÖ-II toplam puanları arasında negatf yönlü (r=-0,302; p<0,001), TÖ-KV le PRSÖ toplam puanları arasında se poztf yönlü anlamlı br lşk belrlenmştr (r=0,224; p=0,002). Hyerarşk çoklu doğrusal regresyon analznde, ş memnunyetnn ve sağlıklı yaşam bçm davranışlarının tükenmşlk düzeyn negatf yönde yordadığı belrlenmştr (p<0,05). Sağlıklı yaşam bçm davranışları ve tükenmşlğn PRSÖ toplam puanını poztf yönde yordadığı, kadın cnsyetn PRSÖ toplam puanını negatf yönde yordadığı belrlenmştr (p<0,05).
Özet (Çeviri)
Ths study was conducted as a cross-sectonal and descrptve study to determne the healthy lfestyle behavors, burnout levels, and postve mental health status of nurses workng n ntensve care and to examne the relatonshps among these varables. The study group conssted of 196 nurses workng n the ntensve care of a state hosptal afflated wth the Bursa Provncal Drectorate of Health. Data were collected face-to face usng a Personal Informaton Form, Healthy Lfestyle Behavors Scale-II (HLBS II), Burnout Measure-Short Verson (BM-SV), and Postve Mental Health Scale (PMHS). Descrptve statstcs, Independent Samples t-test, One-Way ANOVA, Mann Whtney U, Kruskal-Walls H, Pearson and Spearman correlatons, Herarchcal Multple Lnear Regresson, and PROCESS Macro (Model 4) were used to analyze the data. Of the partcpatng ntensve care nurses, 37.2% (n = 73) were male and 62.8% (n = 123) were female, wth a mean age of 29.63 ± 5.96. Accordng to the research results, the mean total scores were 123.86 ± 18.75 for the Healthy Lfestyle Behavors Scale-II, 3.77 ± 1.22 for the Burnout Measure-Short Verson, and 93.97 ± 8.50 for the Postve Mental Health Scale. Among nurses, havng chldren and alcohol use sgnfcantly affected healthy lfestyle behavors; ncome level and job satsfacton sgnfcantly affected burnout levels; and gender and smokng sgnfcantly affected postve mental health levels (p<0.05). Correlaton analyss results showed a sgnfcant negatve relatonshp between BM-SV and HLBS-II scores (r = -0.302; p < 0.001) and a sgnfcant postve relatonshp between burnout and PMHS scores (r = 0.224; p = 0.002). Herarchcal multple lnear regresson analyss showed that job satsfacton and healthy lfestyle behavors negatvely predcted burnout levels (p < 0.05). It was determned that HLBS-II and burnout levels postvely predcted PMHS, whereas female gender negatvely predcted PMHS (p < 0.05). It was determned that healthy lfestyle behavors and burnout postvely predcted the total PRSÖ score, whle female gender negatvely predcted the total PRSÖ score (p<0.05).