Kompleks yüklenmeler altında lomber intervertebral disklerin histolojık incelenmesi
- Tez No: 1017885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAKAŞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Lomber intervertebral disk hernisi, kompleks yüklenme, histoloji, Lumbar intervertebral disc herniation, complex loading, histology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET İnsan omurgası, çok yönlü, dinamik yükler altında hareketler sunar. Omurganın bu hareketlere ve yüklere nasıl tepki verdiğini anlamak, intervertebral disk yaralanmaları için yeni omurga implantları ve cerrahi tedavilerin geliştirilmesi için kritik önem taşır. Mekanik olarak tek eksenli sıkıştırma modelleri geniş bir şekilde incelenmiştir. Bununla birlikte, omurganın günlük yaşamda yüklenmesi kompresyonla sınırlı değildir, bu nedenle tüm hareketlerinde (fleksiyon-ekstansiyon, rotasyon, aksiyel kompresyon) davranışını ölçmek önemlidir. Bu çalışmamızda toplam 19 adet tam erişkin sağlıklı koyun omurgasının L1ve L5 arası segmentleri kullanıldı. Bütün omurgaların L2-L3 ve L3-L4 diskleri açıkta bırakılarak kemik çimentosu içerisine yerleştirildi. Üç ayrı grup omurga için ayrı düzenek hazırlanarak Shimadzu AG-İS 10 KN (Üniversal çekme basma, Kyoto, Japonya) cihazında testler uygulandı. Birinci gruba sadece aksiyel yük(800 N), ikinci gruba 15 derece fleksiyon ile birlikte aksiyel yük, son gruba ise 15 derece fleksiyon ile birlikte yaklaşık on derece rotasyon uygulanarak aksiyel yük verildi. Vertebra diskleri çıkarıldıktan sonra disklerin histolojik olarak incelenmesi ve elde edilen maximum uzama miktarının değerlendirilmesi SPSS uygulaması kullanılarak yapıldı. İstatistiksel olarak gruplar arasında yapılan maximum uzama miktarlarının ANOVA analizinin sonuçlarında gruplar arasında anlamlı fark olmadığı görülmüştür. (P=0,092) Histolojik olarak hematoksilen&eozin boyama ile belirgin bağ dokuda ödem, doku tabakaları arasında ayrılmalar ve tabakalanmada bozulmalar, alcian blue ile boyama sonrası Grup 3'te tabakalanmanın bariz bir şekilde bozulduğu görüldü. . Sonuç olarak biyomekanik olarak aksiyel yüklenme uygulanırken çok yönlü hareketler ile birlikte vertebraların yer değiştirmesinin daha fazla olması ve ayrıca histolojik çalışmalar sonrasında yine kompleks hareketler ile doku katmanları arasındaki bozulmanın fazla olup tabakalanmanın diğer yüklenme-yüklenme kombinasyonlarına göre daha fazla bozulması rotasyonun disk hernisi oluşumundaki rolünü gösteriyor olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The human vertebral column offers movements under versatile, dynamic loads. Understanding how the spine reacts to these movements and loads is critical for the development of new spine implants and surgical treatments for intervertebral disc injuries. Mechanically uniaxial compression models have been extensively studied. However, the daily loading of the spine is not limited to compression, so it is important to measure its behavior in all its movements (flexion-extension, rotation, axial compression). In this study, L1 and L5 segments of 19 healthy adult sheep spines were used. The L2- L3 and L3-L4 discs of all the spines were exposed and placed in bone cement. Separate mechanisms for three separate groups of backbone were prepared and tests were performed on Shimadzu AG-IS 10 KN (Universal drawing press, Kyoto, Japan). Axial load (800 N) was applied to the first group, axial load with 15 degrees of flexion was applied to the second group, and axial load with ten degrees of rotation plus 15 degrees of flexion was applied to the last group. Histological examination of the discs after the removal of the vertebral discs and evaluation of the maximum amount of elongation were performed using SPSS. There was no statistically significant difference between the groups in the ANOVA analysis of the maximum elongation amounts. (P = 0.092) Histologically, hematoxylin and eosin staining showed significant edema in the connective tissue, separation between tissue layers and stratification deterioration, and staining with alcian blue.showed stratification deterioration in Group 3. As a result, when the axial load is applied biomechanically, there is more displacement of the vertebrae with multidimensional movements. In addition, after the histological studies, the deterioration between the tissue layers when exposed to complex movements, and the deterioration of the stratification compared to the other loading-loading combinations may indicate the role of rotation in the formation of disc herniation