Characterization and evaluation of TPU based compressible polymer bonded explosive and investigation of effects of pressing parameters on its properties
TPU esaslı preslenebilir polimer bağlı patlayıcı sisteminin karakterizasyonu, değerlendirilmesi ve presleme parametrelerinin malzeme özellikleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 1017886
  2. Yazar: ALPEREN BOZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Kimya Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Polymer Science and Technology, Chemical Engineering, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: HMX, PBX, Parçacık paketleme, TPU, Yoğunluk tahmini, HMX, PBX, Particle packing, TPU, Density prediction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Preslenebilir polimer bağlı patlayıcıların (PBX) üretiminde kompakt yoğunluğu ve mekanik bütünlük; bağlayıcı özellikleri, partikül paketlenmesi ve presleme koşullarından birlikte etkilenmektedir. Bu çalışmada, HMX esaslı ve termoplastik poliüretan bağlayıcılı bir PBX sisteminin formülasyon ve kompaksiyon davranışı sistematik olarak incelenmiştir. İlk aşamada, enerjetik malzemelerle çalışmaya ilişkin güvenlik ve operasyonel kısıtlar nedeniyle inert bir model sistem kullanılmış ve farklı bağlayıcı alternatifleri kaplama homojenliği, akış özellikleri, morfoloji ve kompakt yoğunluğu açısından karşılaştırılmıştır. En uygun bağlayıcının belirlenmesinin ardından HMX partikül boyutu dağılımı, bağlayıcı oranı ve partikül paketlenmesinin yoğunluk ve mekanik davranış üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Seçilen PBX formülasyonu üzerinde presleme basıncı, sıcaklık, bekleme süresi, presleme hızı, numune en-boy oranı ve kalıp duvarı yağlamasının etkileri araştırılmıştır. Sonuçlar, yoğunluğun uygulanan basınçla logaritmik olarak arttığını; uygun sıcaklık ve bekleme süresinin partikül yeniden düzenlenmesini ve bağlayıcı hareketliliğini desteklediğini; yüksek en-boy oranı ve kalıp duvarı sürtünmesinin ise basınç aktarımını azalttığını göstermiştir. Deneysel basınç aktarım verileri kullanılarak geliştirilen birinci dereceden model, farklı geometriler ve presleme koşulları altında ortalama bağıl yoğunluğu düşük hata ile tahmin etmiştir. Çalışma, preslenebilir PBX sistemlerinde malzeme seçimi, formülasyon tasarımı, proses optimizasyonu ve yoğunluk tahminini bir arada ele alan bütünleşik bir mühendislik yaklaşımı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The compact density and mechanical integrity of pressable polymer-bonded explosives (PBXs) are jointly affected by binder characteristics, particle packing, and pressing conditions. In this study, the formulation and compaction behaviour of an HMX-based PBX containing a thermoplastic polyurethane binder were systematically investigated. In the first stage, an inert model system was employed because of the safety and operational constraints associated with energetic materials, and different binder alternatives were compared in terms of coating homogeneity, flow properties, morphology, and compact density. Following binder selection, the effects of HMX particle-size distribution, binder content, and particle packing on density and mechanical behaviour were evaluated. The influences of pressing pressure, temperature, dwell time, pressing speed, compact aspect ratio, and die-wall lubrication were then investigated using the selected PBX formulation. The results showed that density increased logarithmically with applied pressure, while suitable temperature and dwell time promoted particle rearrangement and binder mobility. In contrast, increasing aspect ratio and die-wall friction reduced pressure transmission through the compact. A first-order model developed using experimentally measured pressure-transmission data provided close estimates of average relative density under different geometries and pressing conditions. The study presents an integrated engineering approach that combines material selection, formulation design, process optimization, and density prediction for pressable PBX systems.