Acil serviste akut pulmoner emboli tanısı alan hastaların Sistemik İmmün İnflamatuar İndeks değerinin 30 günlük mortaliteyi öngörmedeki etkinliği
The efficacy of the Systemic Immune-Inflammation Index in predicting 30-day mortality in patients diagnosed with acute pulmonary embolism in the emergency department
- Tez No: 1017928
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDİL ÇOŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Göğüs Hastalıkları, Emergency Medicine, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Akut Pulmoner Emboli, Mortalite, Sistemik İmmün İnflamatuar İndeks, Pulmoner emboli, Acute Pulmonary Embolism, Emergency Department, Mortality, Systemic Immune-Inflammation Index, Pulmonary embolism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut Pulmoner Emboli (APE), yüksek mortalite riski taşıyan ve acil servislerde hızlı tanı ile risk sınıflaması gerektiren bir klinik tablodur. Bu çalışmada, tam kan sayımı parametrelerinden kolayca hesaplanabilen Sistemik İmmün İnflamatuar İndeks (SII) değerinin, acil servise başvuran APE tanılı hastalarda 30 günlük mortaliteyi öngörmedeki etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışma, 1 Şubat 2019 – 1 Şubat 2024 tarihleri arasında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran ve kesin APE tanısı alan 18 yaş ve üzeri 729 hastanın dahil edildiği retrospektif, tek merkezli ve gözlemsel bir araştırmadır. Hastaların demografik verileri, ek hastalıkları, klinik bulguları ve hemogram parametreleri (nötrofil, lenfosit, platelet sayıları) kaydedildi. Sistemik İmmün-İnflamatuar İndeks (SII) değerleri hesaplandı. Birincil sonlanım noktası 30 günlük mortalite durumu; ikincil sonlanım noktaları ise mekanik ventilasyon (MV) ihtiyacı ve yoğun bakım yatışıdır. Verilerin analizinde; gruplar arası karşılaştırmalar için Mann-Whitney U testi, indekslerin mortaliteyi öngörme başarısı için ROC (Alıcı İşletim Karakteristiği) analizi ve bağımsız risk faktörlerinin belirlenmesi için çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 729 hastanın 83'ünde (%11,4) 30 günlük mortalite gelişmiştir. Mortalite gelişen grupta başvuru anı SII değerleri (1088,78), sağkalanlara (967,21) göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p = 0,032). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde SII (OR: 1,108, p = 0,047) ve NLR (OR: 1,041, p = 0,004) düzeylerinin 30 günlük mortalitenin bağımsız birer öngördürücüsü olduğu saptanmıştır. Ayrıca SII değerinin, mekanik ventilasyon ihtiyacını da bağımsız olarak öngörebildiği saptanmıştır (OR: 1,113, p = 0,035). Sonuç: Bu çalışma, acil serviste APE tanısı alan hastalarda Sistemik İmmün-İnflamatuar İndeks (SII) ve Nötrofil-Lenfosit Oranı (NLR) değerlerinin, 30 günlük mortaliteyi öngörmede bağımsız birer risk faktörü olduğunu bulmuştur. Ayrıca SII değeri, hastaların mekanik ventilasyon gereksinimini tahmin etmede de prediktif bir öneme sahip olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Rutin hemogram parametrelerinden kolayca hesaplanabilen, düşük maliyetli ve erişilebilir bir indeks olan SII; APE hastalarının risk sınıflamasında ve erken dönem klinik yönetiminde bir yardımcı araç olarak kullanılması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute Pulmonary Embolism (APE) is a clinical condition characterized by a high risk of mortality, necessitating rapid diagnosis and risk stratification in emergency departments. In this study, we aimed to evaluate the efficacy of the Systemic Immune-Inflammation Index (SII), which is easily calculated from complete blood count parameters, in predicting 30-day mortality in patients diagnosed with APE presenting to the emergency department. Methods: This is a retrospective, single-center, observational study evaluating 729 patients aged 18 and over who presented to the Kütahya Health Sciences University Evliya Çelebi Training and Research Hospital Emergency Department and were diagnosed with definitive Acute Pulmonary Embolism (APE) between February 1, 2019, and February 1, 2024. Demographic data, comorbidities, clinical findings, and hemogram parameters (neutrophil, lymphocyte, and platelet counts) were recorded. Systemic Immune-Inflammation Index (SII) values were calculated using the formula (Neutrophil × Platelet) / Lymphocyte. The primary endpoint was 30-day mortality; secondary endpoints included the requirement for mechanical ventilation (MV) and intensive care unit (ICU) admission. Statistical analyses included the Mann-Whitney U test for intergroup comparisons, Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis to assess predictive performance for mortality, and multivariate logistic regression analysis to identify independent risk factors. Results: Among the 729 patients included in the study, 30-day mortality occurred in 83 patients (11.4%). Median admission SII and NLR values were significantly higher in the mortality group compared to survivors (p=0.032 and p<0.001, respectively). Multivariate logistic regression analysis revealed that, even after adjusting for confounding factors, both SII (OR: 1.108, p=0.047) and NLR (OR: 1.041, p=0.004) were independent predictors of 30-day mortality. Furthermore, elevated SII levels independently predicted the requirement for mechanical ventilation during clinical follow-up (OR: 1.113, p=0.035). Conclusion: This study demonstrated that the Systemic Immune-Inflammation Index (SII) and Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR) are independent risk factors for predicting 30-day mortality in patients diagnosed with Acute Pulmonary Embolism (APE) in the emergency department. Additionally, the SII value has predictive significance in estimating the requirement for mechanical ventilation. As a low-cost and accessible index easily derived from routine hemogram parameters, the SII can be utilized as an auxiliary tool in the risk stratification and early clinical management of APE patients.