Halk oyunları çalışmalarının üniversite öğrencilerinde dayanıklılık, denge, esneklik ve ritim duyusu üzerine etkisi
The effect of folk dance training on endurance, balance, flexibility, and sense of rhythm in university students
  1. Tez No: 1017927
  2. Yazar: YASİN CAN ORAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN HARBİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Halk oyunları, VO₂maks, Esneklik, Denge, Ritim algısı, Fiziksel dayanıklılık, Türk halk oyunları, Folk dance, VO₂max, Flexibility, Balance Rhythm perception, Physical endurance, Turkish folk dances
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET T.C. SELÇUK UNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Halk Oyunları Çalışmalarının Üniversite Öğrencilerinde Dayanıklılık, Denge, Esneklik ve Ritim Duyusu Üzerine Etkisi Yasin Can ORAÇ ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA-2026 Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde 8 haftalık halk oyunları eğitiminin maksimal oksijen tüketimi (VO₂maks), esneklik, denge ve ritim algısı üzerine etkilerini incelemektir. Araştırmaya 18–22 yaş aralığında (20,09±1,29 yıl; 172,56±6,92 cm; 64,35±9,17 kg; VKİ: 21,54±2,03 kg/m²) toplam 34 öğrenci (24 kadın, 10 erkek) katıldı. Katılımcılara haftada 2 gün, 3–4 saatlik halk oyunları eğitimi uygulanmış; horon, zeybek, hora-karşılama, halay ve bar yörelerine ait figürler koreografi yapısı içerisinde çalıştırıldı. Maksimal oksijen tüketimi ölçümünde 20 m mekik testi, esneklik ölçümünde otur-uzan testi, denge ölçümünde Flamingo testi kullanıldı. Ritim algısı ise uzman değerlendirmesiyle belirlendi. Verilerin istatistik analizinde tekrarlayan ölçümlerde iki yönlü ANOVA testi kullanıldı. Maksimal oksijen tüketim değerleri incelendiğinde erkeklerin kadınlara göre daha yüksek VO₂maks değerlerine sahip olduğu (F(1,32)=455,56, p<0,01), Hem kadın hemde erkek katılımcılarda zaman faktörünün anlamlı olduğu ve son test değerlerinin önteste göre yüksek olduğu (F(1,32)=275,26, p<0,01), zaman × cinsiyet etkileşiminin anlamlı olmadığı (F(1,32)=2,22, p>0,05) bulundu. Kadınların erkeklere göre daha yüksek esneklik değerlerine sahip olduğu (F(1,32)=8,95, p<0,01), her iki grupta da zaman faktörünün anlamlı olduğu ve son test esneklik değerlerinin arttığı (F(1,32)=619,08, p<0,01). zaman × cinsiyet etkileşimi anlamlı bulunmadı (F(1,32)=0,78, p>0,05). Denge performansında cinsiyetler arası fark yoktu (F(1,32)=0,86; p>0,05). Zaman faktörünün denge performansında etkili olduğu ve son testte hata sayısının azaldığı belirlendi (F(1,32)=514,36, p<0,01), zaman × cinsiyet etkileşimi açısından anlamlı fark bulunmadı F(1,32)=0,78, p>0,05). Ritim algısı açısından zaman faktörü anlamlı olduğu ve son test değerlerinin arttığı belirlenmiştir (F(1,32)=1109,07, p<0,01). Erkeklerin kadınlara göre daha yüksek puan aldığı saptanırken (F(1,32)=7,29, p<0,05), zaman × cinsiyet etkileşimi anlamlı bulunmadı (F(1,32)=0,55, p>0,05). 8 haftalık halk oyunları eğitiminin VO₂maks, esneklik, denge ve ritim algısını arttırdığı, cinsiyetin VO₂maks, esneklik ve ritim algısı üzerinde etkili olduğu, ancak denge performansı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı bulundu. Bu çalışmanın sonucunda, halk oyunları çalışmalarının motorik özelliklerin gelişiminde etkili bir aktivite aracı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY REPUBLIC OF TURKEY SELÇUK UNIVERSITY HEALTH SCIENCES INSTITUTE The Effect of Folk Dance Training on Endurance, Balance, Flexibility, and Sense of Rhythm in University Students Yasin Can ORAÇ Department of Coaching Education MASTER THESIS / KONYA-2026 The aim of this study was to examine the effects of an 8-week folk dance training program on maximal oxygen consumption (VO₂max), flexibility, balance, and rhythm perception in university students. A total of 34 students (24 females, 10 males) aged 18–22 years (20.09±1.29 years; 172.56±6.92 cm; 64.35±9.17 kg; BMI: 21.54±2.03 kg/m²) participated in the study. The participants underwent folk dance training twice a week, for 3–4 hours per session, over a period of 8 weeks. The training included choreographic applications of regional dances such as horon, zeybek, hora-karşılama, halay, and bar. VO₂max was estimated using the 20 m shuttle run test, flexibility was assessed with the sit-and-reach test, balance was evaluated using the Flamingo balance test, and rhythm perception was determined through expert-based choreography assessment. Data were analyzed using two-way repeated measures ANOVA. For aerobic capacity (VO₂max), a significant effect of time was observed, with post-test values increasing (F(1,32)=275.26, p<0.01). Males had significantly higher VO₂max values than females (F(1,32)=455.56, p<0.01), while the time × gender interaction was not significant (F(1,32)=2.22, p>0.05). For flexibility, a significant effect of time was found, with increased post-test values (F(1,32)=619.08, p<0.01). Females demonstrated higher flexibility values than males (F(1,32)=8.95, p<0.01), and no significant time × gender interaction was observed (F(1,32)=0.78, p>0.05). For balance performance, time had a significant effect, with a decrease in error scores in the post-test (F(1,32)=514.36, p<0.01). No significant differences were found for gender or time × gender interaction (F(1,32)=0.86; F(1,32)=0.78, p>0.05). For rhythm perception, a significant effect of time was observed, with increased post-test values (F(1,32)=1109.07, p<0.01). Males scored higher than females (F(1,32)=7.29, p<0.05), while the time × gender interaction was not significant (F(1,32)=0.55, p>0.05). In conclusion, the 8-week folk dance training was effective in improving VO₂max, flexibility, balance, and rhythm perception. Gender had an effect on VO₂max, flexibility, and rhythm perception, but not on balance. No significant time × gender interaction was found for any variable