Mesanenin invaziv ürotelyal karsinomlarında tümörü infiltre eden lenfositlerin intratümöral ve peritümöral dağılımı ile immün fenotipinin prognostik önemi
The prognostic significance of the intratumoral and peritumoral distribution and immune phenotype of tumor-infiltrating lymphocytes in invasive urothelial carcinomas of the bladder
  1. Tez No: 1017930
  2. Yazar: HATİCE NEŞE DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜŞRA YAPRAK BAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Antijenler-CD4, Antijenler-CD8, CD4-CD8 oranı, Lenfositler-tümör enfiltre edici, Mesane, Mesane neoplazmları, Antigens-CD4, Antigens-CD8, CD4-CD8 ratio, Lymphocytes-tumor infiltrating, Urinary bladder, Urinary bladder neoplasms
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, invaziv mesane ürotelyal karsinomunda CD4⁺, CD8⁺ ve FOXP3⁺ tümörü infiltre eden lenfositlerin (TIL) intratümöral ve peritümöral dağılımı ile bunlardan türetilen oranların (CD8⁺/FOXP3⁺, CD4⁺/CD8⁺) klinikopatolojik parametreler ve genel sağkalım ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2018-2024 yılları arasında radikal sistektomi uygulanmış ve invaziv ürotelyal karsinom (pT1-pT4) tanısı almış 98 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Olgulara ait parafin bloklara CD4, CD8 ve FOXP3 immünohistokimyasal boyamaları uygulanarak intratümöral ve peritümöral bölgelerdeki pozitif lenfosit yoğunlukları (hücre/büyük büyütme alanı) iki patolog tarafından bağımsız olarak değerlendirildi; CD8⁺/FOXP3⁺ ve CD4⁺/CD8⁺ oranları hesaplandı. TIL dağılımı ayrıca İnflamed/Excluded/Desert paterni olarak sınıflandırıldı. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Ki-kare, Spearman korelasyon, Kaplan-Meier (Log-rank) ve Cox regresyon testleri kullanıldı; p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Olguların yaş ortalaması 58,9±8,5 olup %86,7'si erkek, %96,9'u yüksek dereceli ve %91,8'i kas invaziv evrede idi. Medyan takip süresi 24 ay, medyan genel sağkalım 16 ay olarak hesaplandı. CD8⁺ (p=0,0015) ve FOXP3⁺ (p=0,0182) yoğunlukları intratümöral bölgede peritümöral bölgeye göre anlamlı şekilde yüksekti. İntratümöral CD4⁺, CD8⁺ ve FOXP3⁺ yoğunlukları kas invaziv olmayan olgularda kas invaziv olgulara göre anlamlı derecede daha düşük bulundu (sırasıyla p=0,035; p=0,022; p=0,018). İntratümöral CD4⁺ yoğunluğu nüks gelişen olgularda anlamlı şekilde yüksekti (p=0,0010) ve İnflamed patern en yüksek nüks (p=0,031) ile mortalite (p=0,041) oranlarıyla ilişkiliydi. Peritümöral CD8⁺/FOXP3⁺ oranı genel sağkalımla pozitif korelasyon gösterdi (r=0,21; p=0,041). Çok değişkenli Cox regresyon analizinde yaş (HR=1,058), lenfovasküler invazyon (HR=2,324) ve intratümöral CD4⁺/CD8⁺ oranı (HR=1,312; p=0,0448) genel sağkalım için bağımsız prognostik faktörler olarak belirlendi. Tek tek mutlak TIL yoğunluklarının lenf nodu durumu, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon ve metastaz ile anlamlı ilişkisi saptanmadı. Sonuç: İnvaziv mesane ürotelyal karsinomunda tek tek mutlak TIL yoğunlukları tutarlı bir prognostik değer taşımazken, sitotoksik/regülatör T hücre dengesini yansıtan oranlar (özellikle intratümöral CD4⁺/CD8⁺ ve peritümöral CD8⁺/FOXP3⁺ oranları) bağımsız prognostik bilgi sağlamış; CD8⁺ baskınlığı daha iyi sağkalımla ilişkili bulunmuştur. Bu bulgular, ürotelyal karsinomda immün değerlendirmenin tek belirteç yoğunluğundan çok, oran/kompozit temelli ve çok kompartmanlı yaklaşımlara dayanması gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the relationship between the intratumoral and peritumoral distribution of CD4⁺, CD8⁺, and FOXP3⁺ tumor-infiltrating lymphocytes (TILs) [together with the ratios derived from them (CD8⁺/FOXP3⁺, CD4⁺/CD8⁺)] and clinicopathological parameters and overall survival in invasive urothelial carcinoma of the bladder. Materials and Methods: Ninety-eight patients who underwent radical cystectomy at Kocaeli University Faculty of Medicine between 2018 and 2024 and were diagnosed with invasive urothelial carcinoma (pT1–pT4) were evaluated retrospectively. CD4, CD8, and FOXP3 immunohistochemical staining was performed on the patients' paraffin blocks, and the densities of positive lymphocytes (cells/high-power field) in the intratumoral and peritumoral regions were assessed independently by two pathologists; the CD8⁺/FOXP3⁺ and CD4⁺/CD8⁺ ratios were calculated. The TIL distribution was additionally classified as an Inflamed/Excluded/Desert pattern. The Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, chi-square, Spearman correlation, Kaplan-Meier (log-rank), and Cox regression tests were used for statistical analyses; p<0.05 was considered significant. Results: The mean age of the patients was 58.9±8.5 years; 86.7% were male, 96.9% had high-grade tumors, and 91.8% were at the muscle-invasive stage. The median follow-up was 24 months, and median overall survival was 16 months. CD8⁺ (p=0.0015) and FOXP3⁺ (p=0.0182) densities were significantly higher in the intratumoral region than in the peritumoral region. Intratumoral CD4⁺, CD8⁺, and FOXP3⁺ densities were significantly lower in non-muscle-invasive cases than in muscle-invasive cases (p=0.035, p=0.022, and p=0.018, respectively). Intratumoral CD4⁺ density was significantly higher in patients who developed recurrence (p=0.0010), and the Inflamed pattern was associated with the highest rates of recurrence (p=0.031) and mortality (p=0.041). The peritumoral CD8⁺/FOXP3⁺ ratio showed a positive correlation with overall survival (r=0.21; p=0.041). In multivariate Cox regression analysis, age (HR=1.058), lymphovascular invasion (HR=2.324), and the intratumoral CD4⁺/CD8⁺ ratio (HR=1.312; p=0.0448) were identified as independent prognostic factors for overall survival. No significant association was found between individual absolute TIL densities and lymph node status, lymphovascular invasion, perineural invasion, or metastasis. Conclusion: While individual absolute TIL densities did not carry consistent prognostic value in invasive urothelial carcinoma of the bladder, ratios reflecting the cytotoxic/regulatory T-cell balance (particularly the intratumoral CD4⁺/CD8⁺ and peritumoral CD8⁺/FOXP3⁺ ratios) provided independent prognostic information, with CD8⁺ predominance associated with better survival. These findings support the view that immune assessment in urothelial carcinoma should rely on ratio-/composite-based and multi-compartment approaches rather than on the density of a single marker.