Üç farklı stereokeskinlik testi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the results of three different stereoacuity tests
- Tez No: 1017964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES UYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: anizometropi, binokülarite, stereopsis, şaşılık, anisometropia, binocularity, stereopsis, strabismus
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada üç farklı stereokeskinlik testi sonuçlarının karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2023-2026 yılları arasında Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Şaşılık biriminde takipli hasta dosyaları retrospektif olarak incelendi. Dahil etme kriterlerine uygun 51 hasta çalışmaya alındı. Stereopsis değerleri istatistiksel analizde kullanılmak üzere klinik anlamlılık düzeyine göre skorlama sistemi ile sınıflandırıldı. İstatistiksel analizler SPSS programı kullanılarak yapıldı. Friedman ve Cochran's Q testi kullanıldı. Istatistiksel olarak anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edildi. Bulgular: Hastalarda testlerin stereopsis var/yok sonuçları arasında anlamlı fark saptandı (p<0,05). İkili karşılaştırmalarda Bernell Random Dot testleri ve TNO testleri ile BEST Dino ve Bernell Yakın testleri arasında anlamlı fark bulunurken (p=0,005). Bernell Random Dot ile TNO ve BEST Dino ile Bernell Yakın testleri arasında anlamlı fark saptanmadı (p=1,000). Bu çiftler kendi arasında benzer sonuç verdi. Ölçümlerin skor cinsinden karşılaştırmalarında testler arası anlamlı fark saptandı (p<0,001). Ikili karşılaştırmalarda Bernell Yakın testinin hem Random Dot hem de BEST Dino testinden anlamlı olarak daha düşük skorlar verdiği saptandı (sırasıyla p=0,022 ve p<0,001). Diğer testler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Tanı grubu, ET %24,4 (n=11), XT %53,3 (n=24) ve anizometropi %22,2 (n=10) şeklinde sınıflandırılıp test cevapları incelendiğinde, yalnızca BEST Dino test skorları ET hastalarının XT hastalarına göre anlamlı olarak daha düşük bulundu (p=0,038). Sonuç: Farklı stereopsis değerleri ile elde edilen ortalama stereopsis değerlerinin karşılaştırılması sonucunda, testler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu gösterilmiştir. Bu farklılıkların temelinde stereogram tipi, özel gözlük gereksinimi, testlerin ölçebildiği disparite aralığı, testin yapıldığı mesafe, hasta uyumu ve tolerasyonu ile seçim yapılacak hedef sayısı gibi durumlar yer almaktadır. Klinik uygulamada hiçbir stereotest birbiri yerine kullanılmamalı ve her test kendi iç özellikleri ile yorumlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to compare the results of three different stereopsis tests. Methods: Medical records of patients followed at Aksaray University Health Practice and Research Center between 2023-2026 were retrospectively reviewed. Fifty-one patients meeting the inclusion criteria were included. Stereopsis values were classified using a clinically based scoring system for statistical analysis. Statistical analyses were performed using SPSS software. Friedman and Cochrane's Q tests were used. Statistical significance was accepted as p<0,05. Results: A statistically significant difference was found among the stereopsis presence/absence results of the tests in patients (p<0,05). Pairwise comparisons showed a significant difference between the Bernell Random Dot and TNO tests and the BEST Dino and Bernell Near tests (p=0,005). No significant difference was observed between the Bernell Random Dot and TNO tests or between the BEST Dino and Bernell Near tests (p=1,000). These test pairs produced similar results. A significant difference was also found among the tests in comparisons revealed that the Bernell Near test yielded significantly lower scores than both the Bernell Random Dot and BEST Dino tests (p=0,022 and p<0,001, respectively). No statistically significant difference was found among the other tests (p>0,05). The diagnostic groups were classified as ET 24.4% (n=11), XT 53.3% (n=24), anisometropia 22.2% (n=10). Evaluation of test responses showed that only BEST Dino test scores were significantly lower in ET patients compared with XT patients (p=0,038). Conclusion: Comparison of the mean stereopsis values obtained from different stereopsis tests demonstrated statistically significant differences among the tests. These differences may be related to factors such as stereogram type, requirement for special glasses, the disparity range measurable by the tests, testing distance, patient compliance and tolerance, and the target patient population. Therefore, stereopsis tests should not be used interchangeably in clinical practice, and each test should be interpreted according to its own characteristics.