Erişkin perkütan nefrolitotomi hastalarında intraoperatif pozisyonun mekanik güç ve postoperatif inspiratuvar spirometre performansına etkisi
The effect of intraoperative position on mechanical power and postoperative inspiratory spirometry performance in adult patients undergoing percutaneous nephrolithotomy
- Tez No: 1017965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE TALİH
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İnspiratuar Spirometre, Mekanik Güç, Perkütan Nefrolitotomi, Prone Pozisyon, Supin Pozisyon, Inspiratory Spirometer, Mechanical Power, Percutaneous Nephrolithotomy, Prone Position, Supine Position
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Perkütan nefrolitotomi (PNL) supin ve prone pozisyonda uygulanabilir. Pozisyon, hastanın solunum dinamiklerini etkileyebilen önemli bir faktördür. Mekanik güç (mechanical power, MP), mekanik ventilasyon sırasında akciğerlere aktarılan toplam enerji yükünü yansıtan bir parametre olup; solunum sayısı, tidal volüm, PEEP (pozitif end-ekspiratuar basınç) ve hava yolu basınç bileşenlerinin dönüşüm faktörü (0,098) ile hesaplanması sonucu elde edilir ve j/dakika cinsinden ifade edilir. Bu prospektif gözlemsel çalışmada; genel anestezi altındaki PNL hastalarında supin ve prone pozisyonun, MP ve postoperatif inspiratuvar spirometre performansına etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Bu prospektif gözlemsel çalışma için Erciyes Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun onamı alındı. Elektif PNL cerrahisi geçirecek toplam 204 hasta çalışmaya dahil edildi. Cerrahi gereksinimler doğrultusunda cerrahi ekip tarafından hasta pozisyonu belirlendi ve hastalar supin (n=99) ve prone (n=105) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik verilerinin yanında intraoperatif indüksiyon sonrası (T1), pozisyon sonrası 5. (T2) ve 40. (T3) dakikalarda ve ekstübasyon öncesi (T4) olmak üzere 4 farklı zamanda MP değerleri hesaplandı ve kaydedildi. Hastaların ameliyat öncesi ve postoperatif birinci saatte inspiratuvar spirometre ölçümleri yapılarak kaydedildi. Bulgular: Çalışmanın birincil sonlanım noktası olan MP değerlendirildiğinde, entübasyon sonrası ölçümlerde gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken, pozisyon sonrası T2 ve T3 zamanlarında prone grubunun MP değerleri supin gruba göre anlamlı daha yüksek bulundu (T2: 8,32±0,23 vs. 7,42±0,23 j/dk, p=0,006; T3: 8,79±0,22 vs. 7,58±0,23 j/dk, p<0,001). İkincil sonlanım noktası olan inspiratuvar spirometre performansı değerlendirildiğinde, preoperatif dönemde gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmazken, postoperatif dönemde prone grubunun değerleri supin gruba göre daha düşük bulundu (897,7±21,6 vs. 994,6±22,2 mL, p=0,001). Sonuç: Bu çalışmada PNL cerrahisi sırasında pozisyon; MP değerlerini etkiledi. Prone pozisyon grubundaki hastaların, postoperatif erken dönemde inspiratuvar spirometre performansının azaldığını; ancak bunun bu hasta grubu için klinik bulgulara neden olmadığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Percutaneous nephrolithotomy (PNL) can be performed in either the supine or prone position. Position is an important factor that may affect patients' respiratory dynamics. Mechanical power (MP) is a parameter reflecting the total energy transferred to the lungs during mechanical ventilation and is calculated using respiratory rate, tidal volume, PEEP (positive end-expiratory pressure), and airway pressure components with a conversion factor (0.098), expressed as J/min. In this prospective observational study, we aimed to evaluate the effects of supine and prone positions on MP and postoperative inspiratory spirometer performance in patients undergoing PNL under general anesthesia. Materials and Methods: Ethics committee approval was obtained from Erciyes University (No: 2024/99, dated 14.02.2024). A total of 204 patients undergoing elective PNL surgery were included. Patient position was determined by the surgical team according to surgical requirements, and patients were assigned to either the supine (n=99) or prone (n=105) group. In addition to demographic data, MP values were calculated and recorded at four time points: after induction, at the 5th and 40th minutes after positioning, and before extubation. Inspiratory spirometer measurements were recorded preoperatively and at the first postoperative hour. Results: Regarding the primary endpoint, no significant difference in MP values was observed after intubation; however, MP values were significantly higher in the prone group at the 5th and 40th minutes after positioning (5th minute: 8.32±0.23 vs. 7.42±0.23 j/min, p=0.006; 40th minute: 8.79±0.22 vs. 7.58±0.23 j/min, p<0.001). For the secondary endpoint, postoperative inspiratory spirometer values were significantly lower in the prone group (897.7±21.6 vs. 994.6±22.2 mL, p=0.001). Conclusion: During PNL surgery, position affected MP values. Patients in the prone group showed reduced early postoperative inspiratory spirometer performance, although this did not lead to clinical findings in this patient population.