Hipertansif hastalarda diltiazem ve lidokainin ekstübasyona hemodinamik yanıt üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The effects of lidocaine and diltiazem on haemodynamic changes during tracheal extubation in hypertensive patients
  1. Tez No: 1017977
  2. Yazar: EBRU ALADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE ERGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ekstübasyon, hipertansiyon, lidokain, diltiazem, hemodinamik yanıt, Extubation, hypertension, lidocaine, diltiazem, haemodynamic response
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Hipertansif hastalarda diltiazem ve lidokainin ekstübasyonda hemodinamik yanıt üzerine etkilerinin karşılaştırılması Dr. Ebru USLU, S.B. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi I. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, ANKARA Amaç: Ekstübasyona bağlı gelişebilen hemodinamik yanıt özellikle hipertansif hasta grubunda ciddi morbidite ve mortalite nedeni olabilir. Hemodinamik yanıtın baskılanması bu olguların postoperatif prognozu açısından önemlidir. Bu çalışmada elektif total kalça artroplastisi ve total diz artroplastisi uygulanan hipertansif hastalarda anestezik ajanların kesilmesiyle ortaya çıkabilecek olan hemodinamik değişiklikler üzerine ekstübasyon öncesinde intravenöz (İV) bolus olarak kullanılan diltiazem ve lidokainin etkilerini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu amaçla etik kurul izni ve hasta onayı alınarak elektif total kalça artroplastisi ve total diz artroplastisi uygulanan, ASA 2-3 grubu 18-60 yaş arası, hipertansif 60 hasta rastgele üç gruba ayrıldı. Standart genel anestezi indüksiyonu sonrasında anestezi idamesinde %50-%50 N₂0-0₂ karışımı, %2-2,5 sevofluran kullanıldı. İntraoperatif hemodinamik değişimler kaydedildi. Ekstübasyondan 2 dakika önce kontrol (K) grubuna 5cc salin İV, lidokain (L) grubuna 1 mg/kg lidokain İV ve diltiazem (D) grubuna 0,2 mg/kg diltiazem İV bolus olarak verildi. İndüksiyon öncesi, ilaç önesi, ilaç sonrası, ekstübasyon, ekstübasyon sonrası 1., 2., 3., 5. ve 10. dakikalardaki kalp atım hızı (KAH), sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB), ortalama arter basıncı (OAB) değerleri kaydedildi. Aynı ölçüm zamanlarında ''nabız basınç ürünü''(NBÜ) (NBÜ=KAHXSAB) formülü ile hesaplandı. Ekstübasyonda ve ekstübasyon sonrası 10. dakikaya kadar olan dönemde trakeal ekstübasyon kalitesi 5 puanlı skala ile değerlendirildi. Bulgular: Her iki grup arasında yaş, cinsiyet, boy, kilo, ASA (American society of anesthesiology clasification), operasyon süresi, anestezi süresi gibi demografik veriler arasında anlamlı farklılık yoktu. SAB değerleri ilaç verildikten sonrasından itibaren tüm takip zamanlarında Diltiazem grubunda Kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu. DAB değerleri ekstübasyondan ekstübasyon sonrası 2.dakikaya kadarki dönemde Diltiazem grubunda Kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu. SAB ve DAB değerleri tüm takip zamanlarında Kontrol ve Lidokain gruplarında benzerdi. OAB değerleri ekstübasyon sonrasından itibaren tüm takip zamanlarında Diltiazem grubunda Kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu. Lidokain grubunda ise sadece ekstübasyonda Kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü. KAH değerleri ekstübasyon sonrasından itibaren tüm takip zamanlarında Diltiazem grubunda Kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu, Lidokain grubunda ise ekstübasyon sonrasında 3. dakikaya kadarki dönemde Kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü. NBÜ değerleri ekstübasyon sonrasından itibaren tüm takip zamanlarında hem Diltiazem grubunda hem de Lidokain grubunda Kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu. İki ilacın bu anlamda birbirine üstünlüğü bulunmadı. Hastaların uyanma kalitesini değerlendirmek için kullandığımız ekstübasyon skalası açısından diltiazem ve lidokain gruplarında arasında anlamlı farklılık saptanmadı. İki ilacın da trakeal ekstübasyon kalitesi açısından etkili olduğu gösterildi. Gruplar arasında bradikardi ve hipotansiyon sıklığı bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu. Sonuç: Lidokainin ekstübasyona bağlı artmış hemodinamik yanıtın tüm değerlerini kontrol etmede yeterli olmadığını gözlemledik. Ekstübasyona hemodinamik yanıtı kontrolde 0,2 mg/kg Diltiazem İV bolusun 1mg/kg Lidokain İV bolusa göre daha etkin olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
The effects of lidocaine and diltiazem on haemodynamic changes during tracheal extubation in hypertensive patients Dr. Ebru USLU, S.B. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi I. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, ANKARA Aim: Haemodynamic response related with extubation may cause severe morbidity or mortality especialy in hypertensive patients. Depressing the haemodynamic response on these cases is important for the postoperative prognosis of the patients. İn this study, the haemodynamic effects of diltiazem and lidocaine given intravenously just before extubation in hypertensive patients undergoing elective total heep artroplasty and total knee artoplasty, is investigated. Method: With approval by the Local Ethics Committee and after obtaining informed consent, 60 hypertensive patients ASA II-III, between the ages 18-60 were randomly assigned to three groups. After standardised induction of anesthesia, 50-50 % N₂O-O₂ and sevoflurane 2-2,5 % were used for the maintenance of anesthesia. İntraoperative haemodynamic changes were recorded. İn Group Diltiazem (D) patients received diltiazem 0,2 mg/kg, in Group Lidokain (L) patients received lidocaine 1mg/kg and in Group Control (C) patients received salin 5 cc intavenously two minutes before extubation. Heart rate (HR) , systolic arterial pressure (SAP) , dyastolic arterial pressure (DAP) and mean arterial pressure (MAP) were recorded just before induction, before the drug administrion, after the drug administration, at the extubation, 1., 2., 3., 5. ve 10. minutes after extubation. Rate Pressure Product (RPP) were calculated from (RPP = HR X SAP ) formulas. Assesment for the quality of the tracheal extubation was made with five points scale when extubation performed. Results: There were no significant differences among the three groups with respect to gender, age, weight, height, ASA, duration of anesthesia and operation. SAP values were found lower in group D than in group C after the drug administration and following measurement times. DAP values were found lower in group D than in group C at extubation and till two minutes after the extubation. SAP and DAP values were similar in group L and in group C at all measurement times. OAP values were found lower in group D than in group C after extubation and following measurement times. OAP values were found lower in group L than in group C only at extubation time. HR values were found lower in group D than in group C after extubation and following measurement times, in group L HR values were found lower than in group C till three minutes after extubation. RPP values were found lower in group D and in group L than in group C after extubation and following measurement times. The five point scale which the quality of tracheal extubation was assessed were similar in three groups.There were no statistical difference among the groups by means of bradycardia and hypotension. Discussion: İn hypertensive patients, 0,2 mg/kg diltiazem intravenously is found more effective to blunt the haemodynamic response than 1mg/kg lidocaine intravenously given two minutes before the extubation.