Demokrat Parti dönemi Van valileri
Governors of Van during the Democratic Party period
  1. Tez No: 1018046
  2. Yazar: MUAZZEZ ÖZKILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Van, Democrat Party, Van
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı, Demokrat Parti döneminde Van Valilerinin kimler olduğunu, mülki idarede almış oldukları kararların Van ilinin gelişimine ne düzeyde katkı sağladığı ve siyasal gelişmeler bağlamında yaptıkları çalışmaları irdelemektir. Aynı zamanda merkezi idarenin almış olduğu kararlar ve Demokrat Parti iktidarının Van'ın idari yapısı üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Arşiv araştırması ve literatür taraması yaparak elde ettiğimiz bilgiler, metodolojiye uygun olarak değerlendirilmiştir. Elde ettiğimiz verilere göre, Demokrat Parti dönemi Van Valilerinin merkezi hükümetin almış olduğu kararlar doğrultusunda hareket ettikleri ayrıca seçim dönemlerinde Demokrat Parti lehine faaliyetlerde bulundukları anlaşılmaktadır. Van Valilerinin dönemin koşullarına göre hareket ettiği, merkezi idarenin taşrada hissettirilmesi için azami gayret gösterdikleri, illegal oluşumları önlemeye çalıştıkları görülmektedir. Altı farklı valinin görev aldığı bu dönem Van'ın sosyal, siyasal ve ekonomik yapısında önemli değişiklikler meydana getirmiştir. Bu değişmelerde her bir valinin önemli katkıları olmuş ancak Demokrat Partinin (DP) politikalarının hemen hemen tüm alanlarda hissedildiği bir süreç yaşanmıştır. Demokrat Parti döneminde Van valileri, sınırlı bütçe olanakları ve merkezi yönetimin baskın etkisi altında görev yapmışlardır. İlin idari düzeninin sürdürülmesi, bazı altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve kamu hizmetlerinin geliştirilmesi yönünde çaba göstermişlerdir. Ancak ekonomik kalkınma, ulaşım, eğitim ve sağlık alanlarındaki yapısal sorunların çözümünde yeterli başarı sağlayamamışlardır. Bu durum, Türkiye'de yerel yönetim anlayışının tarihsel dönüşümünü anlamak açısından önemli bir örnek oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine who the governors of Van were during the Democratic Party period, to what extent the decisions they made in civil administration contributed to the development of Van province, and to analyze their activities within the context of political developments.It also aims to analyze the decisions taken by the central administration and the effects of the Democrat Party government on the administrative structure of Van.The information obtained from the data we gathered through archival research and literature review was evaluated in accordance with the methodology. According to the data we obtained, it is understood that the governors of Van during the Democratic Party period acted in line with the decisions taken by the central government and also engaged in activities in favor of the Democratic Party during election periods.It is observed that provincial governors acted in accordance with the conditions of the period, exerted maximum effort to make the central administration felt in the provinces, and worked to prevent illegal formations.During this period, in which six different governors served, significant changes occurred in the social, political, and economic structure of Van.While each governor made significant contributions to these changes, a process was experienced in which the policies of the Democrat Party were felt in almost every field. During the Democrat Party era, Van's governors operated under limited financial resources and strong central government influence. They contributed to administrative stability, public services, and some infrastructure development. However, they were largely unable to resolve structural issues in economic growth, transportation, education, and healthcare, highlighting challenges in Turkey's local governance evolution.