Matür katarakt olgularında kapsül germe halkası kullanımının cerrahi sonuçlara etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of capsular tension ring use on surgical outcomes in mature cataract cases
- Tez No: 1018045
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR BEKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Matür katarakt, kapsül germe halkası, refraktif sürpriz, ön kamara derinliği, fakoemülsifikasyon, Mature cataract, capsular tension ring, refractive surprise, anterior chamber depth, phacoemulsification
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Matür katarakt nedeniyle fakoemülsifikasyon uygulanan olgularda kapsül germe halkası (KGH) implantasyonunun refraktif sürpriz, görme keskinliği, ön kamara derinliği (ÖKD), GİL kaynaklı astigmatizma ve kapsüler komplikasyonlar üzerindeki etkilerini değerlendirmek. Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya 01.01.2024–15.04.2026 tarihleri arasında fakoemülsifikasyon uygulanan 60 matür katarakt olgusu dâhil edildi. Olgular KGH(-) (n=30) ve KGH(+) (n=30) gruplarına ayrıldı. Refraktif sürpriz, görme keskinliği, ÖKD, GİL kaynaklı astigmatizma ve kapsüler komplikasyonlar değerlendirildi. Preoperatif ÖKD ile postoperatif ÖKD değişiminin refraktif sürpriz üzerindeki etkisi medyan değerlere göre yapılan alt grup analizleriyle incelendi. Bulgular: Gruplar arasında refraktif sürpriz (KGH(-): -0,68 ± 0,75 D; KGH(+): - 0,69 ± 1,02 D; p=0,987), GİL kaynaklı astigmatizma (p=0,464), postoperatif ÖKD (p=0,734), arka kapsül opasifikasyonu (p=0,592) ve ön kapsül kontraksiyonu (p=1,000) açısından anlamlı fark saptanmadı. Postoperatif 1. haftada görme keskinliği KGH(+) grubunda daha düşükken (p=0,014), bu fark 1. ayda ortadan kalktı. Preoperatif ÖKD alt grup analizinde KGH(-) grubunda derin ön kamaralı gözlerde refraktif sürpriz daha miyopik bulundu (p=0,038); KGH(+) grubunda fark anlamlı değildi (p=0,077). Postoperatif ÖKD değişimine göre yapılan analizlerde her iki grupta da anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: KGH kullanımı refraktif ve klinik sonuçlar üzerinde belirleyici bir etki oluşturmamakta olup matür kataraktlı hastalarda güvenle değerlendirilebileceğini düşündürmektedir. Derin preoperatif ön kamaralı olgularda KGH kullanımının refraktif öngörülebilirliği destekleyebileceğine işaret eden bulgular, bu hasta grubunda KGH'nin göz önünde bulundurulmasının değerli bir yaklaşım olabileceğini düşündürmektedir. Bulguların prospektif çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess the effects of capsular tension ring (CTR) implantation on refractive surprise, visual acuity, anterior chamber depth (ACD), IOL-induced astigmatism, and capsular complications after phacoemulsification for mature cataract. Methods: This retrospective, single-center study included 60 eyes operated between January 1, 2024, and April 15, 2026. Eyes were divided into CTR(-) (n=30) and CTR(+) (n=30) groups. Refractive and clinical outcomes were evaluated. The effects of preoperative ACD and postoperative ACD change on refractive surprise were examined using median-based subgroup analyses. Results: No significant differences were found in refractive surprise (CTR(-): - 0.68 ± 0.75 D; CTR(+): -0.69 ± 1.02 D; p=0.987), IOL-induced astigmatism (p=0.464), postoperative ACD (p=0.734), posterior capsule opacification (p=0.592), or anterior capsule contraction (p=1.000). Visual acuity was lower in the CTR(+) group at week 1 (p=0.014), but the difference disappeared by month 1. Refractive surprise was more myopic in deep anterior chambers in the CTR(-) group (p=0.038), whereas this difference was not significant in the CTR(+) group (p=0.077). Postoperative ACD change showed no significant effect in either group. Conclusion: CTR use had no determining effect on refractive or clinical outcomes and may be safely considered in mature cataract. Findings suggesting improved refractive predictability with CTR in eyes with deep preoperative anterior chambers indicate potential value in this subgroup. Prospective confirmation is required.