Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin geri dönüş kararlarını etkileyen istek ve yeterlilik dinamikleri
Aspiration and capability dynamics affecting the return decisions of Syrians living in Türkiye
- Tez No: 1018051
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HALİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji, International Relations, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Geriye göç, Toplumsal aidiyet, Uluslararası göç, Zorunlu göç, Remigration, Social belonging, International migration, Forced emigration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin geri dönüş kararlarını etkileyen istek ve yeterlilik örüntüleri incelenmiştir. Nitel araştırma geleneğine bağlı kalınan bu araştırmada durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmada amaçlı örnekleme yaklaşımı benimsenmiş, katılımcılara ulaşmada kartopu örnekleme tekniğinden yararlanılmıştır. Gaziantep'te yürütülen saha araştırmasında 20'si çifte vatandaş, 12'si geçici koruma statüsünde bulunan toplam 32 katılımcıyla yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler yansıtıcı tematik analizle çözümlenmiştir. Bu kapsamda araştırmanın bulguları üç ana tema altında toplanmıştır. İlk temada katılımcılar geri dönüş yeterliliğini ekonomik, hukuki, beşerî ve güvenlik koşulları açısından değerlendirmiştir. Özellikle geçici koruma statüsünün ürettiği yapısal kısıtlar, yeterlilik algılarının şekillenmesinde belirleyici bir unsur olarak öne çıkmıştır. İkinci temada geri dönüş isteğinin aidiyet, tanınma, toplumsal cinsiyet yükümlülükleri ve kuşaklararası sorumluluklardan oluşan değer temelli bir zemine dayandığı görülmüştür. Bulgular ayrıca karar alma sürecinin hane içinde toplumsal cinsiyete göre farklılaştığına işaret etmiştir. Üçüncü temada ise geri dönüş kararı, zamansal olarak ucu açık ve yapısal olarak üretilen bir belirsizlik içinde ele alınmıştır. Buna göre geri dönüş çoğu zaman gerçekleşmese bile göçmenlerin sosyal yaşamlarında ve zihinsel dünyalarında varlığını sürdürmektedir. Sonuç olarak bu araştırma, geri dönüş kararının tek seferde verilen bir tercih olmadığını; aksine fail ve yapı etkileşimi içinde sürekli değerlendirilen, ertelenen ve yeniden planlanan bir süreç olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the aspiration and capability patterns that influence the return decisions of Syrian migrants in Türkiye. Adhering to the qualitative research tradition, the study employed a case study design. A purposive sampling approach was adopted, and the snowball sampling technique was used to reach participants. In the field research conducted in Gaziantep, semi-structured in-depth interviews were carried out with a total of 32 participants, 20 of whom held dual citizenship and 12 of whom were under temporary protection status. The data obtained were analyzed through reflexive thematic analysis. Within this scope, the findings of the study were grouped under three main themes. In the first theme, participants assessed return capability in terms of economic, legal, human, and security conditions. In particular, the structural constraints produced by temporary protection status emerged as a determining factor in shaping perceptions of capability. In the second theme, the aspiration to return was found to rest on a value-based foundation composed of belonging, recognition, gender-related obligations, and intergenerational responsibilities. The findings further indicated that decision-making processes differed by gender within the household. In the third theme, the return decision was addressed within a temporally open-ended and structurally produced uncertainty. Accordingly, even though return often does not materialize, it continues to persist in the social lives and mental worlds of migrants. In conclusion, this study reveals that the return decision is not a one-time choice; rather, it is a process that is continuously evaluated, postponed, and re-planned within the interaction of agency and structure.