Geri Dön

How do refugees decide on their future home?: A qualitative analysis of return decision of Syrians in Turkey

Mülteciler gelecekte yaşayacakları yeri nasıl seçerler?: Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin geri dönüş kararına dair nitel bir analiz

  1. Tez No: 761535
  2. Yazar: FEYZA KÖSEOĞLU DARILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İÇDUYGU, YRD. DOÇ. DR. SEDEF TURPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 90

Özet

Bu tez, mültecilerin gelecekte nerede yaşamak istediklerine nasıl karar verdikleri sorusuna bir açıklama sunmaktadır. Bazı mülteciler kendi ülkelerine dönerken, bazıları ev sahibi ülkede kalır veya üçüncü bir ülkeye yerleşir. Bu çalışma, hangi faktörlerin geri dönüş olasılığını artırdığını ve hangi faktörlerin mültecileri ev sahibi ülkede kalmaya teşvik ettiğini anlamaya çalışmaktadır. İşçi göçmenleri etrafında şekillenmiş olan sermaye birikimi teorilerini mültecilerin koşullarına uygulayan bu tez, geri dönüş, kalma veya yeniden yerleşme kararı öncesindeki değerlendirme süreci için bir model sunmaktadır. Bu modele göre mülteciler, ev sahibi ülkede biriktirdikleri sosyal, ekonomik ve beşeri sermayeyi, kendi ülkelerine olası bir dönüş veya gelecekte üçüncü bir ülkeye yerleşme sonrasında sahip olacakları sermaye ile karşılaştırdıktan sonra üç seçenekten birine karar verirler. Bu değerlendirmede daha fazla sosyal, ekonomik ve beşeri sermaye elde edecekleri seçeneği seçme eğilimindedirler. Bu araştırmanın beklentileriyle Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin gelecekte yaşayacakları ülkeye dair karar alma süreçlerinin uyumlu olup olmadığını görmek için İstanbul ve Konya'daki Suriyeli mültecilerle yapılan 40 derinlemesine mülakat görüşmesinden nitel veriler toplanmıştır. Buna göre mültecilerin sosyal, ekonomik ve beşeri sermaye birikiminin bazı örnekleri olan ev sahibi ülkede yeni sosyal ilişkiler geliştirme, bir eğitim programına katılmış/katılıyor olma, adil ücretlendirilen ve stabil bir işe sahip olma gibi faktörler geri dönüşü olumsuz yönde etkilerken; yeni sosyal ilişkiler geliştirememe, hiç eğitim almamış ya da çok az eğitim almış olma, eğitim derecelerini akredite edememe, işsiz olma ya da düşük ücretli stabil olmayan bir işe sahip olma, ve halen kendi ülkesinde bir evi ve gelir kaynağı olma gibi etkenlerin mültecileri geri dönüşe teşvik ettiği gözlemlenmiştir.

Özet (Çeviri)

This thesis offers an explanation to the question of how refugees decide about their future life aspirations regarding their residency. Some refugees return to their home country, while others stay in the host country, or resettle in a third country. This study tries to understand which factors would increase the likelihood of return and which factors courage refugees to stay in the host country. Expanding the capital accumulation theories that are mostly centered around labor migrants to the conditions of refugees, this thesis provides a model for the process of evaluation before a decision to return, stay or resettle. According to this model, refugees decide on one of three future options after comparing the social, economic, and human capital they accumulated in the host country with the capital they would have after a possible return to their home country or future resettlement in a third country. They tend to choose the option in which they would acquire more social, economic, and human capital. Qualitative data from 40 in-depth interviews with Syrian refugees in Istanbul and Konya was gathered to see if the real cases of decision-making processes of Syrian refugees are compatible with the expectations of this research. As some examples of the social, economic, and human capital accumulation of refugees, developing new social relations, attaining an educational program, and having a stable, fairly paid job in the host country have a negative effect on return; while developing no or few social relations, having no or little education/ not being able to get educational degrees accredited, being unemployed/having an unstable underpaid job in the host country, and still having a home and source of income in the home country have a positive effect on the decision to return of refugees.

Benzer Tezler

  1. Interregional Relations: Perspectives on the Summit of South American-Arab Countries 'New' patterns of engagement

    Bölgelerarasi ilişkiler: Güney Amerika - Arap Ülkeleri zirvesindeki 'Yeni' angajman yapısı perspektifleri

    MARSHA MARİE HALL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    Uluslararası İlişkilerOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK

    DOÇ. DR. DERYA GÖÇER AKDER

  2. Between cosmopolitan and national outlook: The BBC world news' coverage of the Syrian refugee crisis

    Kozmopolitan ve ulusal bakış arasında: BBC world news'ün Suriyeli mülteci krizini haberleştirmesi

    SERGÜL NGUYEN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    İletişim BilimleriGalatasaray Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İNCİ ÇINARLI

  3. An analysis of the political party positions on international migration in Türkiye

    Türkiye'deki siyasi partilerin uluslararası göçe yönelik tutumlarının incelenmesi

    ADİLE BİBER

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Siyasal BilimlerMarmara Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SUNA GÜLFER IHLAMUR ÖNER

  4. Queering contemporary British theatre: Coming out in Zodwa Nyoni's Nine Lives and Rob Madge's My Son's a Queer (But What Can You Do?)

    Çağdaş İngiliz tiyatrosunda bir kuir okuma: Zodwa Nyoni'nin Nine Lives ve Rob Madge'in My Son's a Queer (But What Can You Do?) oyunlarında açılma

    YUNUS EMRE ÖZMEN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    İngiliz Dili ve EdebiyatıAtatürk Üniversitesi

    İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA AYGAN

  5. Mülteciler ile çalışan hizmet sunucuların deneyimleri ve karşılaştıkları sorunlar: İstanbul örneği

    Experiences of, and problems faced by, service providers working with refugees: The Istanbul cade

    NURSENA KARADENİZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Sosyal HizmetMaltepe Üniversitesi

    Disiplinlerarası İnsan Hakları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NEŞE ŞAHİN TAŞĞIN