Psoriasis vulgaris ve hidradenitis süpürativa tanılı hastalarda hastalık şiddeti ile stigmatizasyon, depresyon ve anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of disease severity, stigmatization, depression, and anxiety levels in patients with psoriasis vulgaris and hidradenitis suppurativa
- Tez No: 1018083
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİM BAYSAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis Vulgaris, Hidradenitis Süpürativa, Yaşam Kalitesi, Depresyon, Anksiyete, Stigmatizasyon, Psoriasis Vulgaris, Hidradenitis Suppurativa, Quality Of Life, Depression, Anxiety, Stigmatization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Psoriasis vulgaris ve hidradenitis süpürativa, yaşam kalitesi, psikolojik iyilik hali ve sosyal işlevsellik üzerinde belirgin etkiler oluşturabilen kronik inflamatuvar deri hastalıklarıdır. Bu çalışmada psoriasis vulgaris ve hidradenitis süpürativa hastalarında hastalık şiddeti ile yaşam kalitesi, semptom yükü, depresyon, anksiyete ve stigmatizasyon düzeyleri arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi ve iki hastalık grubunun psikososyal etkilenim açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel ve gözlemsel çalışmaya psoriasis vulgaris tanısı olan 57 hasta ile hidradenitis süpürativa tanısı olan 55 hasta olmak üzere toplam 112 hasta dahil edilmiştir. Psoriasis vulgaris hastalarında hastalık şiddeti Psoriasis Alan ve Şiddet İndeksi (PASI) ile, hidradenitis süpürativa hastalarında ise Hurley evrelemesi ve Uluslararası Hidradenitis Süpürativa Şiddet Skorlama Sistemi (IHS4) ile değerlendirilmiştir. Tüm hastalara Dermatoloji Yaşam Kalitesi İndeksi (DYKİ), Skindex-17, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca psoriasis vulgaris hastalarında kaşıntı, hidradenitis süpürativa hastalarında ağrı şiddeti görsel analog skala ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hidradenitis süpürativa hastalarının yaş ortalaması 32,78±11,27 yıl, psoriasis vulgaris hastalarının yaş ortalaması ise 38,60±11,20 yıl olarak saptanmıştır. Hidradenitis süpürativa grubunda hastaların %65,45'i erkek, %34,55'i kadın; psoriasis vulgaris grubunda ise %61,40'ı erkek, %38,60'ı kadındı. Gruplar cinsiyet dağılımı, medeni durum, eğitim düzeyi, çalışma durumu, sigara kullanımı, alkol tüketimi, ailede benzer hastalık öyküsü ve vücut kitle indeksi açısından benzer özellikler göstermiştir. Psoriasis vulgaris hastalarının yaş ortalaması hidradenitis süpürativa hastalarına göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Hidradenitis süpürativa hastalarında Hurley evresi ve IHS4 skoru arttıkça DYKİ, Skindex semptom, Skindex psikososyal, Beck Depresyon, Beck Anksiyete ve stigmatizasyon puanlarının yükseldiği saptanmıştır. Şiddetli hastalık grubundaki bireylerde yaşam kalitesi kaybı, semptom yükü, psikolojik etkilenim ve stigmatizasyon düzeyleri daha belirgin bulunmuştur. Regresyon analizlerinde Hurley evresinin yaşam kalitesi ve stigmatizasyon üzerinde bağımsız belirleyici olduğu görülmüştür. Ayrıca hidradenitis süpürativa hastalarında ağrı şiddeti hastalık şiddeti ile ilişkili bulunmuştur. Psoriasis vulgaris hastalarında PASI skoru arttıkça DYKİ, Skindex semptom, Skindex psikososyal, Beck Depresyon, stigmatizasyon ve kaşıntı puanlarının arttığı saptanmıştır. Orta-şiddetli psoriasis vulgaris hastalarında yaşam kalitesi kaybı, semptom yükü, depresif belirtiler, stigmatizasyon ve kaşıntı düzeyleri hafif hastalara göre daha yüksek bulunmuştur. Buna karşın psoriasis vulgaris grubunda Beck Anksiyete Ölçeği puanları ile hastalık şiddeti arasında anlamlı ilişki gösterilememiştir. İki hastalık grubu karşılaştırıldığında DYKİ ve Skindex semptom puanları açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Buna karşın Skindex psikososyal ve Beck Anksiyete puanları hidradenitis süpürativa grubunda anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Beck Depresyon ve stigmatizasyon puanları hidradenitis süpürativa grubunda daha yüksek olmakla birlikte, gruplar arasındaki fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır. Bu bulgular, hidradenitis süpürativanın psikososyal etkilenim ve anksiyete açısından psoriasis vulgarise göre daha belirgin bir yük oluşturabileceğini düşündürmektedir. Özellikli anatomik tutulumlar değerlendirildiğinde, hidradenitis süpürativa grubunda genital bölge tutulumu bulunan hastalarda yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete ve stigmatizasyon puanları daha yüksek bulunmuştur. Psoriasis vulgaris grubunda genital bölge tutulumu bulunan hastalarda DYKİ puanları anlamlı olarak daha yüksek saptanırken, saçlı deri ve tırnak tutulumu açısından psikososyal ölçeklerde anlamlı farklılık saptanmamıştır. Cinsiyet açısından değerlendirildiğinde, hidradenitis süpürativa hastalarında erkeklerde IHS4 skorları daha yüksek bulunmasına rağmen psikososyal ölçekler açısından cinsiyetler arasında anlamlı fark görülmemiştir. Psoriasis vulgaris hastalarında ise kadınlarda Skindex semptom, Beck Depresyon Ölçeği ve kaşıntı puanları erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız, psoriasis vulgaris ve hidradenitis süpürativanın yalnızca deri bulguları ile sınırlı olmayan, yaşam kalitesi, semptom yükü, psikolojik durum ve stigmatizasyon üzerinde belirgin etkiler oluşturan hastalıklar olduğunu göstermektedir. Her iki hastalıkta da hastalık şiddeti arttıkça yaşam kalitesi bozulmakta, semptom yükü ve stigmatizasyon düzeyleri artmaktadır. Hidradenitis süpürativa hastalarında psikososyal etkilenim ve anksiyete düzeylerinin daha belirgin olması, bu hastalığın hasta yaşamı üzerindeki çok boyutlu etkisini ortaya koymaktadır. Bu nedenle psoriasis vulgaris ve hidradenitis süpürativa hastalarının yönetiminde klinik hastalık şiddetinin yanı sıra yaşam kalitesi, psikolojik etkilenim, semptom yükü ve stigmatizasyonun da rutin olarak değerlendirilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Psoriasis vulgaris and hidradenitis suppurativa are chronic inflammatory skin diseases that may have substantial effects on quality of life, psychological well-being, and social functioning. The aim of this study was to evaluate the relationships between disease severity and quality of life, symptom burden, depression, anxiety, and stigmatization in patients with psoriasis vulgaris and hidradenitis suppurativa, and to compare the psychosocial impact of these two diseases. Materials and Methods: A total of 112 patients, including 57 patients with psoriasis vulgaris and 55 patients with hidradenitis suppurativa, were enrolled in this cross-sectional observational study. Disease severity was assessed using the Psoriasis Area and Severity Index (PASI) in patients with psoriasis vulgaris and the Hurley staging system and International Hidradenitis Suppurativa Severity Score System (IHS4) in patients with hidradenitis suppurativa. All participants completed the Dermatology Life Quality Index (DLQI), Skindex-17, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, and Internalized Stigma of Mental Illness Scale. In addition, pruritus severity in psoriasis vulgaris patients and pain severity in hidradenitis suppurativa patients were evaluated using a visual analogue scale. Results: The mean age was 32.78±11.27 years in the hidradenitis suppurativa group and 38.60±11.20 years in the psoriasis vulgaris group. In the hidradenitis suppurativa group, 65.45% of patients were male and 34.55% were female, whereas in the psoriasis vulgaris group, 61.40% were male and 38.60% were female. The two groups were comparable regarding sex distribution, marital status, educational level, employment status, smoking, alcohol consumption, family history of similar disease, and body mass index. Patients with psoriasis vulgaris were significantly older than those with hidradenitis suppurativa. In patients with hidradenitis suppurativa, increasing Hurley stage and IHS4 score were associated with higher DLQI, Skindex symptom, Skindex psychosocial, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, and stigmatization scores. Patients with severe disease exhibited greater impairment in quality of life, higher symptom burden, and more pronounced psychological distress and stigmatization. Regression analyses demonstrated that Hurley stage was an independent predictor of both quality of life impairment and stigmatization. Pain severity was also significantly associated with disease severity. In patients with psoriasis vulgaris, increasing PASI scores were associated with higher DLQI, Skindex symptom, Skindex psychosocial, Beck Depression Inventory, stigmatization, and pruritus scores. Patients with moderate-to-severe psoriasis vulgaris had significantly greater impairment in quality of life, higher symptom burden, more depressive symptoms, higher stigmatization levels, and more severe pruritus than those with mild disease. However, no significant association was found between disease severity and Beck Anxiety Inventory scores. When the two disease groups were compared, no significant differences were observed in DLQI and Skindex symptom scores. In contrast, Skindex psychosocial and Beck Anxiety Inventory scores were significantly higher in patients with hidradenitis suppurativa. Although Beck Depression Inventory and stigmatization scores were also higher in the hidradenitis suppurativa group, these differences did not reach statistical significance. These findings suggest that hidradenitis suppurativa may impose a greater psychosocial and anxiety burden than psoriasis vulgaris. Among patients with hidradenitis suppurativa, genital involvement was associated with significantly higher quality of life impairment, depression, anxiety, and stigmatization scores. In patients with psoriasis vulgaris, genital involvement was associated with significantly higher DLQI scores, whereas scalp and nail involvement were not associated with significant differences in psychosocial outcomes. Regarding sex differences, male patients with hidradenitis suppurativa had higher IHS4 scores, although psychosocial outcomes did not differ significantly between sexes. In the psoriasis vulgaris group, female patients had significantly higher Skindex symptom, Beck Depression Inventory, and pruritus scores than male patients. Conclusion: The findings of this study demonstrate that psoriasis vulgaris and hidradenitis suppurativa are not merely skin diseases but conditions with substantial effects on quality of life, symptom burden, psychological well-being, and stigmatization. In both diseases, increasing disease severity was associated with greater impairment in quality of life, higher symptom burden, and increased stigmatization. The more pronounced psychosocial impact and anxiety burden observed in hidradenitis suppurativa highlight the multidimensional nature of this disease. Therefore, routine assessment of quality of life, psychological status, symptom burden, and stigmatization, in addition to clinical disease severity, should be considered an integral part of patient management.