Joseph Margolis düşüncesinde sanatın felsefileşmesi
The philosophical transformation of art in Joseph Margolis's thought
  1. Tez No: 1018082
  2. Yazar: ŞERİFE ÜMMÜHANİ HORASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL TÜRER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Joseph Margolis, Sanatın Felsefileşmesi, Sanat Eseri, Benlik, Kültürellik, Tarihsellik, Görecelilik, Kültür Metafiziği, Felsefi Antropoloji, Joseph Margolis, Philosophization of Art, Work of Art, Self, Culturality, Historicity, Relativity, Metaphysics of Culture, Philosophical Anthropology, Ego
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Margolis'in sanat felsefesindeki, sanat eserlerinin ve insan benliklerinin dilsel olmak bakımından melez sayılan yapılarının yalnızca estetik bir olgu olarak değil, kültürel, tarihsel ve ontolojik bir bağlamda ele alınması gerektiği düşüncesini açımlamaya ve temellendirmeye girişir. Margolis düşüncesinde sanat eserleri ve insan benlikleri, tarihsel ve kültürel süreçlerin bir parçasıdır ve anlamları yönelimsel özelliklere bağlı olarak yorumlandıkları kültüre, zamana ve bağlama göre değişir. Bu nedenle sanat eserlerini ve insan benliklerini anlamak için akış teorisi ekseninde onların kültürel, tarihsel ve yorumsal bağlamlarını dikkate almanın gerekliliği vurgulanmıştır. Bu çalışmada Margolis'in bu iddiasını destekleyen ve onun sanat felsefesini şekillendiren bazı önemli noktalar incelenir. Bu bağlamda, sanat kanonik düşüncede yansıtıldığı halinden arındırılarak insan varoluşu, kültürel yapılar ve tarihsel süreçlerle ilişkilendirilmesi gereken bir yapı olarak ele alınır. Sanat, bu haliyle insan deneyiminin, kültürel yapıların ve tarihsel süreçlerin bir yansıması olarak görülür. Sanat felsefesi, insanı anlamanın ve insan benliklerine dair yorumlama süreçlerinin bir aracı haline gelir. Sanatın felsefileşmesi olarak ifade edilen bu husus, sanat eserlerini ve insan benliklerini metin teorisi kapsamında dilsel, tarihsel, yorumlanabilir, kültür ürünü varlıklar olarak ortaya koyar. Margolis düşüncesinde sanat eserleri ve insan benlikleri göreceli ve akışkan bir yapıda ele alınır. Bu çalışma ikinci kısımda, Margolis'in düşünce serüveni bağlamında bir sanat eseri tanımı yapmanın imkanını değerlendirir. Margolis belirlenmiş bir sanat eseri tanımından ziyade belirlenebilir, esnek bir sanat eseri tanımı yapmaktan yana olmuş bir filozoftur. Onun sanat eseri tanımı yönelimsellik kavramıyla zenginleştirilmiş 'fiziksel olarak bedenlenmiş, kültürel olarak ortaya çıkan' ifadesinde biçimlenmiştir. Sanat eserinin varlığının tamamlayıcıları dilsellik, tarihsellik ve kültürellik olmakla beraber yönelimsellik unsuru sanat eserinin kültürel özelliklerinin taşıyıcısı olmuştur. Bu kavram ifade edici, temsili, üslupsal, retorik, sembolik, semiyotik, dilsel, geleneksel, kurumsal ve sanat eserini anlamlı kılan başka özellikleri içermektedir. Sanat eserinin varlığının diğer tamamlayıcı unsuru ise onun yorumlanmasıdır. Sanat eserleri, sürekli olarak yeniden yorumlanan ve dönüştürülen canlı varlıklar olarak görülmelidir. Bu yaklaşım, sanat eserleri ve insan benliklerinin temelci, özcü ve temsilci paradigmalarla anlaşılamayacağını savunur. Margolis düşüncesi, evrensellik iddialarından uzak, kültürel, tarihsel, dilsel, yönelimsel, yorumlanabilir özellikleriyle bir sanat ve insan anlayışı geliştirmeyi önerir. Bu çerçevede Margolis düşüncesi pragmatizm ve fenomenolojinin imkanlarını kullanarak konstrüktivist realizm yöntemini benimser. Bu çalışmada estetik teorisyeni Joseph Z. Margolis'in, insan ve kültür anlayışı odağında, pragmatik, fenomenolojik, konstrüktivist ve hermönetik yaklaşımlarla bir sanat felsefesi teorisi oluşturması süreci incelenmiştir. Yatay eksende bir kültür metafiziği ve felsefi antropoloji inşa etme denemesi olarak görülebilecek bu düşüncenin insan yaşamlarını ve benliklerini sanat eseri olarak ele alması ve onu anlamaya dair felsefenin, dilin, kültürün ve estetiğin bütün imkanlarını seferber etmesi süreci ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study attempts to elucidate and ground Margolis's philosophy of art in the idea that the linguistically hybrid nature of works of art and human selves should be considered not only as an aesthetic phenomenon but also in a cultural, historical and ontological context. In Margolis' thought, works of art and human selves are part of historical and cultural processes, and their meanings change according to the culture, time and context in which they are interpreted, depending on their intentional characteristics. Therefore, it is emphasized that in order to understand works of art and human selves, it is necessary to consider their cultural, historical and interpretive contexts in the axis of flow theory. This study examines some important points that support Margolis' claim and shape his philosophy of art. In this context, art is treated as a structure that needs to be associated with human existence, cultural structures and historical processes by being freed from the way it is reflected in canonical thought. In this way, art is seen as a reflection of human experience, cultural structures and historical processes. Philosophy of art becomes a tool for understanding human beings and interpreting human selves. This issue, which is expressed as the philosophization of art, presents works of art and human selves as linguistic, historical, interpretable, culturally productive entities within the scope of text theory. In Margolis's thought, works of art and human selves are handled in a relative and fluid structure. In the second part, this study evaluates the possibility of defining a work of art in the context of Margolis's intellectual journey. Margolis is a philosopher who favors a determinable, flexible definition of a work of art rather than a fixed definition of a work of art. His definition of the work of art is enriched with the concept of intentionality and shaped in the expression 'physically embodied, culturally emergent'. Although linguistic, historical and cultural complementarities complement the existence of the work of art, the element of intentionality has been the carrier of the cultural characteristics of the work of art. This concept includes expressive, representational, stylistic, rhetorical, symbolic, semiotic, linguistic, traditional, institutional and other features that make the work of art meaningful. The other complementary element of the existence of the work of art is its interpretation. Works of art should be seen as living beings that are constantly reinterpreted and transformed. This approach argues that works of art and human selves cannot be understood through fundamentalist, essentialist and representationalist paradigms. Margolisian thought proposes to develop an understanding of art and human beings with cultural, historical, linguistic, intentional, and interpretable characteristics, far from claims of universality. In this framework, Margolis thought adopts the method of constructivist realism by utilizing the possibilities of pragmatism and phenomenology. In this study, the process of aesthetic theorist Joseph Z. Margolis's formation of a theory of philosophy of art with pragmatic, phenomenological, constructivist and hermeneutic approaches in the focus of his understanding of human and culture is analyzed. The process of this idea, which can be seen as an attempt to build a metaphysics of culture and philosophical anthropology on the horizontal axis, taking human lives and selves as works of art and mobilizing all the possibilities of philosophy, language, culture and aesthetics to understand it is revealed.