Geliştirilmiş puma optimizasyon algoritması ile evrimsel optimizasyon
Evolutionary optimization with the improved puma optimization algorithm
  1. Tez No: 1018084
  2. Yazar: ALPER BUĞRA POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji optimizasyon modeli, Global optimizasyon yöntemi, Yapay zeka, Energy optimization model, Global optimization method, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Son zamanlarda metasezgisel optimizasyon algoritmalarına olan ilginin artması nedeniyle, literatürdeki algoritmaların sayısı her geçen gün çoğalmaktadır. Söz konusu algoritmalar bazı problemlerde umut verici sonuçlar verirken diğer problemlerde aynı performansı gösterememektedir. Bu durum, araştırmacıları farklı algoritmaların güçlü yönlerini birleştirerek melez yöntemler geliştirmeye yöneltmiştir. Bu çalışmada, 2024 yılında önerilen Puma Optimizasyon Algoritmasının (POA) sömürü fazındaki erken yakınsama eğilimini gidermek amacıyla Karşıtlığa Dayalı Öğrenme (KDÖ) stratejisi POA Algoritmasının her iterasyonuna entegre edilerek Puma_KDÖ adı verilen yeni bir melez model oluşturulmuştur. Önerilen melez model, 23 standart kıyaslama fonksiyonu, CEC 2017 ve CEC 2022 fonksiyon setleri ve CEC 2020 yarışmasının güç sistemi ve güç elektroniği optimizasyonu alt kümesinden 17 gerçek dünya kısıtlı problem üzerinde test edilmiştir. Testler, Wilcoxon işaretli sıra testi ve Friedman sıralama testi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Karşılaştırmaya literatürde yaygın olarak kullanılan 15 farklı metasezgisel algoritma dahil edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında, Puma_KDÖ, kısıtsız kalite testlerinde genel olarak rekabetçi sonuçlar üretirken, CEC2020 kısıtlı güç sistemi ve güç elektroniği problemlerinde uygulanabilirlik oranı açısından sınırlı kalmıştır. Bu durum, önerilen yöntemin gelecekte daha güçlü bir kısıt ele alma mekanizmasıyla desteklenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the increasing interest in metaheuristic optimization algorithms recently, the number of algorithms in the literature is increasing day by day. While these algorithms yield promising results in some problems, they may not exhibit the same performance in others. This situation has led researchers to develop hybrid methods by combining the strengths of different algorithms. In this study, the Opposition-Based Learning (OBL) strategy was integrated into each iteration of the Puma Optimizer (PO), proposed in 2024, to eliminate the premature convergence tendency in its exploitation phase, and a new hybrid model named Puma_OBL was developed. The proposed hybrid model was tested on 23 standard benchmark functions, CEC 2017 and CEC 2022 function sets, and 17 real-world constrained problems from the power system and power electronics optimization subset of the CEC 2020 competition. The tests were statistically analyzed using the Wilcoxon signed-rank test and the Friedman ranking test. Fifteen different metaheuristic algorithms widely used in the literature were included in the comparison. In light of the results obtained, while Puma_OBL produced generally competitive results in unconstrained quality tests, it remained limited in terms of applicability rate in CEC 2020 constrained power system and power electronics problems. This situation indicates that the proposed method should be supported with a more robust constraint-handling mechanism in the future.