Techno-economic analysis and optimization of a parabolic trough CSP plant with thermal energy storage in hun city
Hun şehrinde termal enerji depolamalı parabolik oluk CSP santralinin tekno-ekonomik analizi ve optimizasyonu
  1. Tez No: 1018097
  2. Yazar: SALEH MUSTAFA MOHAMMED NASR
  3. Danışmanlar: DR. HÜSEYİ̇N KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Solar energy, Techno-economic analysis, Solar concentrators, Renewable energy systems, Libya
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ostim Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilimleri ve Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
Yüksek talep, kötüleşen altyapı ve fosil yakıta dayalı elektrik üretimine önemli ölçüde bağımlılık, Libya'daki süregelen elektrik sıkıntısının nedenleridir. Libya, çeşitli bölgelerde doğrudan normal ışınım (DNI) ortalamasının 5.5–6.5 kWh/m²/gün'ü aştığı büyük güneş enerjisi kaynaklarına sahiptir. Bu nedenle, konsantre güneş enerjisi (CSP), güvenilir ve planlanabilir yenilenebilir elektrik üretimi için uygun bir seçenektir. Bu tez, başlıca CSP teknolojilerinin verimliliğini, çalışma sıcaklığını ve elektrik üretiminin seviyelendirilmiş maliyetini (LCOE) karşılaştırmıştır. Libya'da kısa vadeli uygulama için yapılan karşılaştırma, parabolik oluklu sistemlerin teknolojik olgunluk, verimlilik ve ekonomik uygulanabilirlik arasında mükemmel bir denge sağladığını göstermektedir. Bu değerlendirmeye dayanarak, System Advisor Model (SAM) kullanılarak Hun şehri için termal enerji depolama (TES) ile entegre edilmiş 100 MWₑ'lık bir parabolik oluk CSP santralinin simülasyonu ve optimizasyonu yapılmıştır. Sistem performansı, güneş çarpanı ve termal depolama süresi gibi önemli tasarım parametreleri incelenerek değerlendirilmiştir. Bulgular, 6-8 saatlik termal enerji depolamanın eklenmesinin, santralin kapasite faktörünü yaklaşık %25'ten %40'ın üzerine çıkararak akşam ve gece saatlerinde elektrik üretimini mümkün kıldığını göstermektedir. Öngörülen LCOE'si 26.81 ¢/kWh olan optimize edilmiş sistem, yılda yaklaşık 600.7 GWh elektrik üretmekte olup, termal enerji depolamalı parabolik oluk CSP'nin Libya için teknik olarak uygulanabilir ve uygun maliyetli bir seçenek olduğunu kanıtlamaktadır. Sonuçlar, CSP teknolojisinin şebeke güvenilirliğini artırma, elektrik kesintilerini azaltma ve Libya'nın sürdürülebilir ve temiz enerjiye geçişine yardımcı olma potansiyelini doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
High demand, deteriorating infrastructure, and a significant reliance on fossil fuel-based power generation have all contributed to Libya's ongoing electricity shortage. Libya has great solar resources, with average direct normal irradiance (DNI) topping 5.5–6.5 kWh/m²/day in various areas. Concentrated solar power (CSP) is therefore a viable choice for dependable and dispatchable renewable electricity generation. This thesis compared the efficiency, operating temperature, and levelized cost of electricity (LCOE) of the main CSP technologies. For short-term deployment in Libya, The comparison demonstrates that parabolic trough systems provide an excellent compromise between technological maturity, efficiency, and economic viability. The System Advisor Model (SAM) is used to simulate and optimize a 100 MWₑ parabolic trough CSP plant coupled with thermal energy storage (TES) for Hun City based on this evaluation. By examining important design factors like solar multiple and thermal storage time, the system's performance is assessed. The findings show that adding 6–8 hours of thermal energy storage boost the plant capacity factor from around 25% to more than 40%, allowing for the production of electricity in the evening and at night. With an anticipated LCOE of 26.81 ¢/kWh, the optimized system generates about 600.7 GWh of power annually, proving that parabolic trough CSP with thermal energy storage is a technically feasible and cost-effective option for Libya. The results validate the potential of CSP technology to improve grid dependability, lessen power outages, and aid Libya's shift to sustainable and clean energy.