Endometrioması olan ve endometrioması olmayankadınlarda CXCL12 serum düzeyinin karşılaştırılması: Tanısal bir biyobelirteç olarak potansiyel rolü
  1. Tez No: 1018128
  2. Yazar: BURAK BARUTCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrioma, Endometriozis, CXCL12, CXCR4, Biyobelirteç, Endometrioma, Endometriosis, CXCL12, CXCR4, Biomarker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, endometrioması olan hastalarda serum CXCL12 düzeylerini sağlıklı kontrollerle karşılaştırmak ve bu kemokinin tanısal bir biyobelirteç olarak potansiyelini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif vaka-kontrol çalışmasına 40 endometrioma hastası ve 40 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 80 kadın dahil edilmiştir. Kan örnekleri menstrüel siklusun erken foliküler fazında (2.-3. gün) alınmıştır. Serum CXCL12 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. Ayrıca CA125, AMH düzeyleri, kist çapı ve hacmi kaydedilmiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile endometriomanın bağımsız öngörücüleri belirlenmiştir. Tanısal performans ROC analizi ile değerlendirilmiştir. CXCL12 ve CA125'in AUC değerlerini istatistiksel olarak karşılaştırmak için DeLong testi uygulanmıştır. Modelin iç geçerliliği 5-katlı çapraz doğrulama ve 1000-iterasyonlu bootstrap yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Endometrioma grubunda serum CXCL12 düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (752.7 pg/mL'ye karşı 518.0 pg/mL, p<0.001). Serum CXCL12 düzeyleri ile serum CA125 düzeyleri (r=0.411, p=0.010), endometrioma çapı (r=0.385, p=0.019) ve hacmi (r=0.388, p=0.018) arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, CXCL12 over endometriomasının en güçlü bağımsız öngörücüsü olarak saptanmıştır (OR=1.239, %95 GA: 1.10-1.39, p<0.001). ROC analizinde CXCL12 için AUC 0.978, CA125 için ise 0.838 olarak bulunmuş; DeLong testi CXCL12'nin istatistiksel olarak üstün olduğunu doğrulamıştır (p<0.001). CXCL12, 717.19 pg/mL eşik değerinde %100 duyarlılık ve %97.5 özgüllük göstermiştir. Sonuç: Serum CXCL12 düzeyleri endometrioması olan hastalarda belirgin olarak artmaktadır ve hastalık yükü belirteçleri ile pozitif ilişkilidir. CXCL12, CA125'e kıyasla istatistiksel olarak üstün tanısal doğruluk göstermekte olup, over endometrioması için güçlü bir bağımsız öngörücüdür. Elde edilen bu bulgular kesinlikle keşifsel niteliktedir; herhangi bir klinik uygulamaya geçilmeden önce geniş çaplı ve çok merkezli kohortlarda dış doğrulamaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to compare serum CXCL12 levels in patients with ovarian endometrioma to healthy controls and to evaluate the potential of this chemokine as a diagnostic biomarker. Materials and Methods: This prospective case-control study included a total of 80 women, comprising 40 patients with ovarian endometrioma and 40 healthy controls. Blood samples were collected during the early follicular phase (days 2-3) of the menstrual cycle. Serum CXCL12 levels were measured using the ELISA method. Additionally, CA125, AMH levels, cyst diameter, and volume were recorded. Independent predictors of endometrioma were identified via multivariate logistic regression analysis. Diagnostic performance was evaluated using ROC curve analysis. The DeLong test was applied to statistically compare AUC values of CXCL12 and CA125. Internal validation was performed using 5-fold crossvalidation and 1000-iteration bootstrapping. Results: Serum CXCL12 levels were significantly higher in the endometrioma group compared to the control group (752.7 pg/mL vs. 518.0 pg/mL, p<0.001). Significant positive correlations were found between serum CXCL12 levels and serum CA125 levels (r=0.411, p=0.010), endometrioma diameter (r=0.385, p=0.019), and volume (r=0.388, p=0.018). In multivariate logistic regression analysis, CXCL12 emerged as the strongest independent predictor of ovarian endometrioma (OR=1.239, 95% CI: 1.10-1.39, p<0.001). ROC analysis demonstrated an AUC of 0.978 for CXCL12 versus 0.838 for CA125; the DeLong test confirmed CXCL12 was statistically superior (p<0.001), with 100% sensitivity and 97.5% specificity at a cut-off of 717.19 pg/mL. Conclusion: Serum CXCL12 levels are significantly elevated in patients with ovarian endometrioma and positively correlate with disease burden markers. CXCL12 demonstrates statistically superior diagnostic accuracy compared to CA125 and is a strong independent predictor of ovarian endometrioma. These findings are strictly exploratory; external validation in large multicenter cohorts is required before any clinical implementation can be considered.