Metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanserinde nivolumab tedavisi alan hastaların Prognostik Nutrisyonel İndeks(PNI) skoru ile değerlendirilmesi
Evaluation of patients with metastatic non-small cell lung cancer receiving nivolumab theraphy using the Prognostic Nutritional Index (PNI) score
  1. Tez No: 1018180
  2. Yazar: NUR BANU MEMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KOCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prognostik nutrisyonel indeks, Prognoz, Programmed death-ligand 1, Prognostic nutritional index, Prognosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
Özet
METASTATİK KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKCİĞER KANSERİNDE NİVOLUMAB TEDAVİSİ ALAN HASTALARIN PROGNOSTİK NUTRİSYONEL İNDEKS (PNI) SKORU İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmada, nivolumab tedavisi alan metastatik/ileri evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastalarında tedavi öncesi Prognostik Nutrisyonel İndeks (PNI) değerinin progresyonsuz sağkalım (PFS) ve genel sağkalım (OS) üzerindeki prognostik etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu çalışma, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde 2017–2025 yılları arasında nivolumab tedavisi alan metastatik/ileri evre KHDAK hastalarının retrospektif olarak değerlendirildiği tek merkezli bir çalışmadır. PNI, tedavi başlangıcı öncesi serum albümin düzeyi ve periferik total lenfosit sayısı kullanılarak PNI = (10 × albümin g/dL) + (0,005 × lenfosit/mm³) formülüyle hesaplandı. Alıcı işletim karakteristiği (ROC) analizi ile genel sağkalım temel alınarak optimum kesme değeri belirlendi. Hastalar düşük PNI ve yüksek PNI gruplarına ayrılarak karşılaştırıldı. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemi ve log-rank testi ile gerçekleştirildi. Bağımsız prognostik değer çok değişkenli Cox regresyon analizi ile sınandı. Çalışmaya 115 hasta dahil edildi. Hastaların 97'si erkek (%84,3), medyan yaş 65 yıl idi. ROC analizi ile PNI için optimum kesme değeri 47,6 olarak belirlendi. Bu kesme değerine göre 61 hasta düşük PNI (%53,0), 54 hasta yüksek PNI grubunda (%47,0) yer aldı. Düşük PNI grubunda medyan PFS 3,4 ay, yüksek PNI grubunda ise 11,9 ay idi (log-rank p<0,001; HR: 2,03). Düşük PNI grubunda medyan OS 7,9 ay, yüksek PNI grubunda ise 28,7 ay idi (log-rank p<0,001; HR: 2,25). Çok değişkenli Cox regresyon analizinde düşük PNI, hem PFS (HR: 1,89; %95 GA: 1,27–2,81; p=0,002) hem de OS (HR: 2,10; %95 GA: 1,31– 3,37; p=0,002) için yaş, cinsiyet, ECOG performans skoru ve histolojik alt tipten bağımsız kötü prognostik faktör olarak saptandı. Tedavi öncesi PNI, nivolumab alan metastatik/ileri evre KHDAK hastalarında hem progresyonsuz sağkalım hem de genel sağkalım için güçlü ve bağımsız bir prognostik belirteçtir. Rutin laboratuvar değerlerinden kolaylıkla hesaplanabilen bu indeksin klinik pratikte hasta stratifikasyonuna katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF PATIENTS WITH METASTATIC NON-SMALL CELL LUNG CANCER RECEIVING NIVOLUMAB THERAPY USING THE PROGNOSTIC NUTRITIONAL INDEX (PNI) SCORE This study aimed to investigate the prognostic value of the pretreatment Prognostic Nutritional Index (PNI) on progression-free survival (PFS) and overall survival (OS) in patients with metastatic/advanced non-small cell lung cancer (NSCLC) receiving nivolumab. This was a single-center retrospective study including patients with metastatic/advanced NSCLC treated with nivolumab at the Medical Oncology Clinic of Istanbul Medeniyet University Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital between 2017 and 2025. PNI was calculated from pretreatment serum albumin and peripheral total lymphocyte count using the formula PNI = (10 × albumin g/dL) + (0.005 × lymphocyte/mm³). The optimal cutoff value was determined by receiver operating characteristic (ROC) analysis based on overall survival. Patients were divided into low-PNI and high-PNI groups and compared. Survival analyses were performed using the Kaplan-Meier method and log-rank test. Independent prognostic significance was assessed by multivariate Cox regression analysis. A total of 115 patients were included. Ninety-seven patients (84.3%) were male, and the median age was 65 years. The optimal PNI cut-off was 47.6 by ROC analysis. Accordingly, 61 patients (53.0%) were classified as low-PNI and 54 patients (47.0%) as high-PNI. Median PFS was 3.4 months in the low-PNI group versus 11.9 months in the high-PNI group (logrank p<0.001; HR: 2.03). Median OS was 7.9 months in the low-PNI group versus 28.7 months in the high-PNI group (log-rank p<0.001; HR: 2.25). In multivariate Cox regression analysis, low PNI remained an independent adverse prognostic factor for both PFS (HR: 1.89; 95% CI: 1.27–2.81; p=0.002) and OS (HR: 2.10; 95% CI: 1.31–3.37; p=0.002) after adjusting for age, sex, ECOG performance status, and histological subtype. Pretreatment PNI is a strong and independent prognostic marker for both progression-free and overall survival in patients with metastatic/advanced NSCLC receiving nivolumab. As it can be easily calculated from routine laboratory values, PNI may serve as a practical tool for patient stratification in clinical practice.