İmmünoterapide kompleman sisteminin rolünün araştırılması
Investigating the role of the complement system in immunotherapy
  1. Tez No: 957825
  2. Yazar: DİCLE KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ŞALVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: PD-1, Monoklonal antikorlar, İmmünoterapi, Kompleman sistem, Akciğer kanseri, Monoclonal antiboedies, Immunotherapy, Complement system, Lung cancer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlaç Endüstrisinde Ar-Ge Üretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kanserde immunoterapi, günümüzdeki kanser tedavi yöntemlerine göre daha spesifik ve daha az yan etkiye sahip olması nedeniyle son yıllarda önem kazanmıştır. Kanser hücrelerine karşı immun sistemin güçlendirilmesi kanser immunoterapisinin ana hedefidir. Tümör immünolojisinde kompleman proteinlerinin rolü, kanserde monoklonal antikor tedavisinin uygulanması ile önem kazanmıştır. Programlanmış hücre ölümü-1 hedefleyen immun kontrol nokta inhibitör ilaçları olan Pembrolizumab ve Nivolumab metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanserinde ikinci basamak tedavisi olarak kullanılmaktadır. Materyal ve metot: Çalışmamızda akciğer kanseri hastalarında anti-PD-1 monoklonal antikorları olan Nivolumab ve Pembrolizumabın kompleman yolaklarının üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Hastanesinde tedavi gören ayaktan kemoterapi biriminde takip edilen 48 KHDAK hastası dahil edilmiştir. Hastaların klinik ve demografik verileri kaydedilmiştir. Çalışmamızda 24 kemoterapi sonrası Nivolumab ve Pembrolizumab alan hasta grubu ve sadece kemoterapi alan 24 hasta grubu seçilmiştir. Hastalardan toplanan serumlarda C1q, C5b ve C3a kompleman proteinlerinin seviyerleri ELISA yöntemi ile araştırılmıştır. Patoloji arşivinde bu hastalardan alınan biyopsilerde ise CD59 ekspresyonları incelenmiştir. Bulgular: Sadece kemoterapi alan hastaların serumunda C5b kompleman protein seviyesinin (105.3±38.4 pg/mL) kemoterapi sonrası monoklonal antikor alan hasta grubuna (96±21.5 pg/mL) göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kemoterapi sonrası anti-PD-1 monoklonal antikor tedavisi alan hastaların serumunda C1q ve C3a kompleman protein seviyesi (33±17 ng/mL ve 552.4±380.3 pg/mL) sadece kemoterapi alan hasta grubuna (26.5±16.8 ng/mL ve 483.9±352.6 pg/mL) göre daha yüksek bulunmuştur. Kemoterapi alan hastalar ve kemoterapi sonrası antikor tedavisi alan KHDAK hasta biyopsilerinde yapılan CD59 immunohistokimya boyaması sonucunda sadece monoklonal antikor tedavisi almayan iki hastada immunekspresyon gözlendi, diğer vakalarda ekspresyon tespit edilmedi. Sonuç: İlerlemiş KHDAK tedavisinde PD-1'i hedefleyen monoklonal antikorlarla kemoterapinin kombinasyonunun kompleman proteinlerine etkisi incelendiğinde gruplar arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Sonuç olarak, KHDAK'da kemoterapi ve neoadjuvan immün kontrol noktası inhibitörlerinin kombinasyonunun kompleman proteinlerinin ekspresyon seviyesinde değişikliğe yol açtığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cancer immunotherapy has gained importance in recent years because it is more specific and has fewer side effects than current cancer treatment methods. Strengthening the immune system against cancer cells is the main goal of cancer immunotherapy. The role of complement proteins in tumor immunology has gained importance with the application of monoclonal antibody therapy in cancer. Pembrolizumab and Nivolumab, immune checkpoint inhibitor drugs targeting programmed cell death-1, are used as second-line treatments in metastatic non-small cell lung cancer. Material and method: The aim of our study was to investigate the effects of anti-PD-1 monoclonal antibodies Nivolumab and Pembrolizumab on complement pathways in lung cancer patients. 48 s NSCLC patients who were treated in the outpatient chemotherapy unit of Inonu University Turgut Ozal Medical Center Oncology Hospital were included in the study. Clinical and demographic data of the patients were recorded. In our study, 24 patients who received Nivolumab and Pembrolizumab after chemotherapy and 24 controls who received only chemotherapy were selected. The levels of C1q, C5b and C3a complement proteins were investigated in the sera collected from the patients by ELISA method. CD59 expressions were examined in the biopsies taken from these patients in the pathology archive. Results: In the control group who received only chemotherapy, serum C5b complement protein level (105.3±38.4 ng/mL) was found to be higher than in the patient group who received monoclonal antibody (96±21.5 ng/mL). In the serum of patients who received anti-PD-1 monoclonal antibody treatment after chemotherapy, serum C1q and C3a complement protein levels (33±17 ng/mL and 552.4±380.3 pg/mL) were found to be higher than in the control group who received only chemotherapy (26.5±16.8 ng/mL and 483.9±352.6 pg/mL). Conclusion: When the effect of the combination of PD-1 targeting monoclonal antibodies and chemotherapy on complement proteins was examined in the treatment of advanced NSAIDs, a significant difference was found between the groups. In conclusion, it was shown that the combination of chemotherapy and neoadjuvant immune checkpoint inhibitors in NSAIDs caused changes in the expression level of complement proteins.