Üç fazlı Vienna doğrultucuların kayan kip tabanlı vektör kontrolü
Sliding mode based vector control of three-phase Vienna rectifiers
- Tez No: 1018243
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Oransal integral kontrol (PI), Kayma kipli kontrol (SMC), Vienna doğrultucu, Proportional integral control (PI), Sliding mode control (SMC), Vienna rectifier
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Elektrik enerjisinin üretim, dağıtım ve tüketim aşamalarında verim ve güç kalitesi gibi faktörler önem arz etmektedir. Artan nüfus ile birlikte enerjiye olan talep artışı beraberinde tüketicilerin daha verimli enerji kullanabilmesi için, kontrol edilebilir enerjiyi geliştirme çabalarını doğurmuştur. AA/DA dönüştürücüleri üretilen bu enerji ile kullanıcılar arasında köprü görevi görmektedir. Çünkü gündelik hayatta kullandığımız ve hayatımızı kolaylaştıran bazı cihazlar, DA (Doğru Akım) ile çalışmaktadır. Vienna doğrultucularda bu güç dönüştürücü topolojilerinden bir tanesidir. Bu tez çalışmasında, üç fazlı Vienna doğrultucu için Oransal İntegral (PI) kontrol yöntemi ile Kayma Kipli Kontrol (SMC) karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Kontrol yapısı faz kilitlemeli döngü (PLL), dq ekseni akım kontrol döngüleri ve DA gerilim kontrol döngüsü kullanılarak oluşturulmuştur. Tüm sistem bileşenleri PSCAD/EMTDC ortamında modellenerek ani yük değişimi, DA referans voltaj değişimi ve şebeke gerilim değişimi gibi koşullar altında benzetim sonuçları elde edilmiştir. DA referans geriliminin değişen değerleri uygulanarak elde edilen tüm benzetim çalışması sonuçlarına göre; ani şebeke gerilimi değişimi ve ani yük değişimi gibi koşullarda, SMC kontrolün DA gerilim regülasyonu ve geçici rejim performansı açısından, PI kontrol yöntemine göre daha hızlı ve kararlı bir başarım gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Efficiency and power quality are important factors in the generation, transmission, and consumption stages of electrical energy. With the increase in population, the demand for energy has also increased, leading to efforts to develop controllable energy systems so that consumers can use energy more efficiently. AC/DC converters serve as a bridge between the generated electrical energy and the end users. This is because most of the devices used in daily life and those that make our lives easier operate with DC (Direct Current). Vienna rectifiers are one of these power converter topologies. In this thesis study, Proportional–Integral (PI) control and Sliding Mode Control (SMC) methods are comparatively investigated for a three-phase Vienna rectifier. The control structure is designed using a Phase-Locked Loop (PLL), dq-axis current control loops, and a DC voltage control loop. The PI-based control structure is used in the outer voltage and inner current loops, while the SMC control structure is employed in the outer voltage loop to regulate the DC voltage. All system components are modeled in the PSCAD/EMTDC simulation environment, and simulation results are obtained under conditions of sudden load change, DC reference voltage variation, and grid voltage sag. According to the simulation results obtained by applying DC reference voltage values varying between 900 V DC and 1100 V DC, it is observed that under sudden load change, DC reference voltage variation, and grid voltage sag conditions, the SMC control method provides faster and more stable performance than the PI control method in terms of DC voltage regulation and transient response.