Derin öğrenme ve sayısal görüntü işleme ile titreşim yer değiştirmelerinin ölçümü
Measurement of vibration displacements using deep learning and digital image processing
  1. Tez No: 1018253
  2. Yazar: HÜSNÜ CELİL GÜLENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM SERHAT ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarla görme, Derin öğrenme, Nesne tespiti, Sayısal görüntü işleme, Titreşim analizi, Titreşim sinyal analizi, Computer vision, Deep learning, Object detection, Digital image processing, Vibration analysis, Vibration signal analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
Özet
Yapıların dinamik davranışlarının ve titreşim etkisi altındaki tepkilerinin anlaşılması, yapı güvenliği, yapı ömrü performansının değerlendirilmesi ve olası deprem gibi dinamik yükler altında sergileyecekleri performansın tahmini açısından kritik önem taşımaktadır. Geleneksel titreşim ölçüm yöntemleri olan ivmeölçerler ve yer değiştirme sensörlerinin yüksek maliyetli donanım gereksinimleri, noktasal ölçüm sınırlamaları, kompleks veri toplama sistemleri nedeniyle pratik uygulamalarda ve özellikle mevcut bina envanteri gibi geniş ölçekli saha çalışmalarında önemli kısıtlamalara sahiptir. Bu çalışma, söz konusu kısıtlamaları aşmak maksadıyla inşaat mühendisliği ölçüm teknikleri için yenilikçi, pratik, düşük maliyetli, temas gerektirmeyen, yüksek hassasiyetli ve görsel tabanlı bir ölçüm metodolojisi geliştirmek için hibrit bir yaklaşım sunmaktadır. Önerilen metodolojide, titreşim etkisine maruz bırakılan yapısal elemanın üzerine yerleştirilen özgün hedef nesnenin dinamik yer değiştirmelerinin ölçümü için yapıdan belirli mesafede konumlandırılan kamera ile yüksek çözünürlüklü video kayıtları alınarak MATLAB ortamında analiz edilmiştir. Analizlerde, derin öğrenme tabanlı YOLO ağı ve geleneksel bilgisayarlı görme yöntemi olan optik akış kullanılıp hassas ölçümler yapılarak karşılaştırmalı sonuçlar elde edilmiştir. İlk yöntemde, nesne takibinin tamamen noktasal özelliklere dayandığı optik akış kullanılarak tanımlanan ilgi bölgesi içinde belirlenen en güçlü köşe noktalarıyla hedef nesnenin kare takibi ve tespiti yapılmıştır. İkinci yöntemde, özgün veri setinden oluşan görüntülerle eğitilen YOLO nesne tespit algoritması kullanılarak hedef nesnenin konumu her video karesinde tespit edilmiş ve titreşim yer değiştirmesi hesaplanmıştır. Son olarak üçüncü yöntemde, eğitilen YOLO ağı ve optik akış entegre edilerek birlikte kullanılabilen hibrit bir yöntem geliştirilmiştir. Bu hibrit yaklaşım, YOLO ağının yüksek güvenilirliği ve optik akışın yüksek hassasiyetini birleştirerek ölçüm doğruluğunu ve sağlamlığını artırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Understanding the dynamic behavior of structures and their responses to vibration is crucial for structural safety, evaluating service life performance, and predicting performance under dynamic loads such as potential earthquakes. Traditional vibration measurement methods, such as accelerometers and displacement sensors, have significant limitations in practical applications-especially in large-scale field studies involving existing building inventories-due to high hardware costs, point- specific measurement constraints, and complex data acquisition systems. To overcome these limitations, this study proposes a novel, practical, low-cost, non- contact, and high-precision vision-based measurement methodology for civil engineering applications. In the proposed approach, high-resolution videos are captured in both horizontal and vertical directions using a camera placed at a fixed distance from the structure. These recordings track the dynamic displacements of a specially designed marker attached to the structural element subjected to vibration, with all analyses conducted in the MATLAB environment. Three different techniques are implemented and compared to achieve accurate displacement measurements. The first method employs conventional computer vision based on optical flow, where the strongest corner features within a predefined region of interest are detected and tracked frame-by-frame to follow the marker's movement. The second method uses a YOLO-based object detection model trained on a custom image dataset, enabling precise localization of the marker in each video frame and subsequent calculation of vibration displacements. Finally, a hybrid approach is developed by integrating the trained YOLO network with optical flow, leveraging the robust detection capability of YOLO and the high precision of optical flow to improve overall measurement accuracy and reliability.