Şizofreni hastalarında dinamik denge ve postürün, sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of dynamic balance and posture in patients with schizophrenia and healthy controls
- Tez No: 1018252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Postüral Denge, Postür, Şizofreni, Postural denge, Postür bozukluğu, Postural Balance, Posture, Schizophrenia, Posture disorder
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, şizofreni tanısı almış bireylerde dinamik denge ve postür özelliklerini değerlendirmek ve elde edilen bulguları sağlıklı kontrollerle karşılaştırmaktır. Literatür taramalarında az çalışılmış olduğu görülen bu alanda, çalışmamızla, literatüre katkı sağlanması ve şizofreninin nörobiyolojik yanına dikkat çekilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, İstanbul'da, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nde tek merkezli, kesitsel, vaka-kontrol çalışması olarak yürütülmüştür. Çalışmaya DSM-5 tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı almış, 18–45 yaş aralığında 30 hasta ile herhangi bir psikiyatrik hastalığı bulunmayan, yaş ve cinsiyet açısından benzer 30 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Hasta grubuna Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği, New York Postür Değerlendirme Testi ve Y Denge Testi uygulanmıştır. Sağlıklı kontrol grubuna ise New York Postür Değerlendirme Testi ve Y Denge Testi uygulanmıştır. Tüm katılımcılardan yazılı ve sözlü bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilerek şizofreni hastaları ile sağlıklı kontroller arasında dinamik denge ve postür ölçümleri açısından karşılaştırma yapılmıştır. Bulgular: Hasta grubunda NYPDT toplam skoru, posterior ve lateral değerlendirme skorları sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p<0,001). Y Denge Testi değerlendirmesinde saptanan skorların tamamı hasta grubunda sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşük saptanmıştır (p<0,001). Hasta grubunda PANSS pozitif skoru ile dominant anterior ve dominant kompozit YDT skorları arasında ters yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte PANSS toplam, negatif ve genel psikopatoloji skorları ile postür ve denge skorları arasında genel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. Toplam klorpromazin eşdeğer dozu ile NYPDT ve YDT skorları arasında da istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Şizofreni başlangıç yaşı, hastalık süresi ve yatış sayısı ile YDT kompozit skorları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. NYPDT skorları açısından bakıldığında ise şizofreni başlangıç yaşı ile NYPDT toplam ve lateral skorları arasında aynı yönde orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada şizofreni tanılı hastaların sağlıklı kontrollere göre hem normal duruş postürü hem de dinamik denge açısından anlamlı düzeyde daha kötü performans gösterdiği saptanmıştır. Bulgular, şizofrenide postüral kontrol ve dinamik denge bozukluklarının varlığı, hastalığın sensörimotor boyutuna dikkat çekmekte ve şizofrenide nörogelişimsel/serebellar hipotezi desteklemektedir. Postür ve denge bozukluklarının antipsikotik doz yükü ile açıklanamaması, bozulmanın ilaç etkisinden bağımsız olabileceğini düşündürmektedir. Şizofreni hastalarının klinik değerlendirmesinde motor işlevsellik, postüral kontrol, denge ve düşme riski gibi alanların da dikkate alınması; rehabilitatif ve fiziksel egzersiz temelli yaklaşımların tedavi programlarına entegre edilmesi faydalı olabilir. Daha geniş örneklemli, uzunlamasına ve objektif yöntemler içeren çalışmalarla bu bulguların desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate dynamic balance and postural characteristics in individuals diagnosed with schizophrenia and to compare the findings obtained with those of healthy controls. In this field, which was found to have been studied insufficiently in literature reviews, our study aimed to contribute to the literature and to draw attention to the neurobiological aspect of schizophrenia. Materials and Methods: The study was conducted in Istanbul, at the Psychiatry Clinic of the University of Health Sciences Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, as a single-center, cross-sectional, case-control study. Thirty patients aged 18–45 years who were diagnosed with schizophrenia according to DSM-5 diagnostic criteria and 30 healthy volunteers without any psychiatric disorder, similar in terms of age and sex, were included in the study. The Positive and Negative Syndrome Scale, the New York Posture Assessment Test, and the Y Balance Test were administered to the patient group. The New York Posture Assessment Test and the Y Balance Test were administered to the healthy control group. Written and verbal informed consent was obtained from all participants. The data obtained were statistically analyzed, and schizophrenia patients and healthy controls were compared in terms of dynamic balance and posture measurements. Results: In the patient group, the NYPDT total score, posterior assessment score, and lateral assessment score were found to be significantly lower than those of the healthy control group (p<0.001). All scores obtained in the Y Balance Test assessment were found to be significantly lower in the patient group compared with healthy controls (p<0.001). In the patient group, a significant negative correlation was found between the PANSS positive score and the dominant anterior and dominant composite YDT scores. However, in general, no significant correlation was found between PANSS total, negative, and general psychopathology scores and posture and balance scores. No statistically significant correlation was found between the total chlorpromazine equivalent dose and NYPDT and YDT scores. No significant correlation was found between age at onset of schizophrenia, duration of illness, and number of hospitalizations and YDT composite scores. When evaluated in terms of NYPDT scores, a moderate significant positive correlation was found between age at onset of schizophrenia and NYPDT total and lateral scores. Conclusion: In this study, it was determined that patients diagnosed with schizophrenia performed significantly worse than healthy controls in terms of both normal standing posture and dynamic balance. The findings draw attention to the presence of postural control and dynamic balance impairments in schizophrenia, to the sensorimotor dimension of the disorder, and support the neurodevelopmental/cerebellar hypothesis in schizophrenia. The fact that postural and balance impairments could not be explained by antipsychotic dose burden suggests that the impairment may be independent of medication effects. In the clinical evaluation of patients with schizophrenia, areas such as motor functioning, postural control, balance, and fall risk should also be taken into consideration; integrating rehabilitative and physical exercise-based approaches into treatment programs may be beneficial. These findings need to be supported by studies with larger samples, longitudinal designs, and objective methods.