Karşılanmamış perinatal bakım ölçeğinin Türkçe geçerlilik ve güvenirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of the missed perinatal care scale
  1. Tez No: 1018273
  2. Yazar: TÜLAY KARADUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Perinatal dönem, ebelik bakımı, karşılanmamış bakım, ölçek uyarlama, geçerlilik, güvenirlik, Perinatal period, midwifery care, missed care, scale adaptation, validity, reliability
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Lyndon ve arkadaşları tarafından geliştirilen Perinatal Missed Care Survey ölçeğinin Türkçeye uyarlanması ve Türkçe formunun geçerlilik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülen metodolojik bir ölçek uyarlama çalışmasıdır. Araştırmanın örneklemini doğum salonlarında çalışan 451 ebe oluşturmuştur. Veriler 01.11.2024–30.09.2025 tarihleri arasında çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu ve Perinatal Dönemde Karşılanmamış Ebelik Bakım Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek uyarlama sürecinde ileri–geri çeviri, uzman görüşü, pilot uygulama ve bilişsel değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, korelasyon analizleri, doğrulayıcı faktör analizi (DFA), Cronbach alfa katsayısı ve test–tekrar test güvenirlik analizleri kullanılmıştır. Bulgular, ölçeğin yüksek kapsam geçerliliğine sahip olduğunu (KGİ ve S-CVI/Ave=1,00) ve orijinal faktör yapısıyla uyumlu olduğunu göstermiştir. Yapı geçerliliği analizleri sonucunda ölçeğin iki faktörlü bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. İletişim ve iş gücü kaynakları boyutları doğrulanmış, maddi ve fiziksel kaynaklar boyutuna ait bazı maddeler düşük faktör yükleri nedeniyle modelden çıkarılmıştır. Nihai modelin uyum indekslerinin kabul edilebilir ve iyi uyum düzeyinde olduğu saptanmıştır (CMIN/DF=2,111; GFI=0,96; CFI=0,907; RMSEA=0,05; SRMR=0,047). Ölçeğin iç tutarlılık katsayılarının alt boyut düzeyinde kabul edilebilir sınırlarda olduğu, test–tekrar test analizlerinde ise yüksek düzeyde zamansal kararlılık gösterdiği (ICC>0,90) bulunmuştur. Ayrıca madde analizleri, ölçeğin perinatal bakımda karşılanmamış uygulamaları ve bunlara neden olan faktörleri ayırt edebilecek duyarlılığa sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, Perinatal Missed Care Survey ölçeğinin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu; perinatal dönemde karşılanmamış ebelik bakımının değerlendirilmesinde klinik uygulama ve araştırmalarda kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a methodological scale adaptation study conducted to adapt the Perinatal Missed Care Survey developed by Lyndon et al. into Turkish and to evaluate the validity and reliability of its Turkish version. The study sample consisted of 451 midwives working in delivery rooms. Data were collected via an online questionnaire between November 1, 2024, and September 30, 2025. The Personal Information Form and the Perinatal Missed Care Survey were used as data collection tools. The scale adaptation process involved forward–backward translation, expert review, pilot testing, and cognitive debriefing. Data were analyzed using descriptive statistics, correlation analyses, confirmatory factor analysis (CFA), Cronbach's alpha coefficient, and test–retest reliability analyses. The findings indicated that the scale demonstrated high content validity (CVI and S-CVI/Ave = 1.00) and was consistent with the original factor structure. Construct validity analyses confirmed a two-factor structure. The communication and workforce resources dimensions were retained, while several items from the material and physical resources dimension were removed due to low factor loadings. The final model showed acceptable to good fit indices (CMIN/DF = 2.111; GFI = 0.96; CFI = 0.907; RMSEA = 0.05; SRMR = 0.047). The internal consistency coefficients were acceptable at the sub-dimension level, and high temporal stability was observed in test–retest analyses (ICC > 0.90). Additionally, item analyses indicated that the scale was sensitive in distinguishing missed perinatal care practices and their contributing factors. In conclusion, the Turkish version of the Perinatal Missed Care Survey is a valid and reliable measurement tool and can be used in both clinical practice and research to assess missed midwifery care during the perinatal period.