Q-rung picture fuzzy AHP ve MAIRCA yöntemleri kullanılarak küresel iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the causes and consequences of global climate change using the q-rung picture fuzzy AHP and MAIRCA methods
  1. Tez No: 1018272
  2. Yazar: SATUK BUĞRA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YEŞİM OK, DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL TURANOĞLU ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Isınma, Çok Kriterli Karar Verme, q-Rung Picture Fuzzy Set, AHP, MAIRCA, TOPSIS, Global Warming, Multi-Criteria Decision Making, q-Rung Picture Fuzzy Set, AHP, MAIRCA, TOPSIS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, küresel ısınmaya neden olan faktörlerin ve meydana gelen sonuçların ağırlıklandırma temelli yöntemlerle önceliklendirilmesi ve analiz edilmesidir. Bu yaklaşım sayesinde küresel ısınmaya yönelik çözüm stratejilerinin sistematik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada küresel ısınma analizi için q-Rung Picture Fuzzy Set (q-RPFS) temelli Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) modelleri kullanılmıştır. Kriter ağırlıklarının belirlenmesinde q-RPFS AHP, alternatiflerin sıralanmasında ise q-RPFS MAIRCA yöntemleri kullanılmıştır. Modelin tutarlılığını test etmek amacıyla sonuçlar q-RPFS TOPSIS yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Elde edilen sonuçlar,belirlenen yedi kriter ve altı alternatif bu çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. İlk aşamada q-RPFS AHP yöntemi kullanılarak kriter ağırlıkları hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre küresel ısınmaya en fazla etki eden faktörlerin yanlış tarım uygulamaları, aşırı tüketim davranışı ve ekosisteme insan müdahalesi olduğu belirlenmiştir. İkinci aşamada, q-RPFS AHP ile elde edilen kriter ağırlıkları q-RPFS MAIRCA yöntemine entegre edilerek alternatifler sıralanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre küresel iklim değişikliğinin en kritik sonucu, insan sağlığı üzerine olan etkilerdir.Bunu sırasıyla gıda kıtlığı, biyoçeşitlilikte azalma ve deniz seviyelerinde yükselme takip etmektedir. Bu sonuçlar, iklim değişikliğinin özellikle insan aağlığı ve gıda güvenliği üzerinde ciddi etkiler yarattığını göstermektedir. q-RPFS TOPSIS yöntemi sonucunda elde edilen sıralama incelendiğinde, küresel ısınmanın en kritik sonuçlarının deniz seviyelerinde yükselme, biyoçeşitlilikte azalma ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler olduğu görülmektedir. Bu sonuçlar, MAIRCA yöntemi ile elde edilen bulgularla büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. Her iki yöntemin de benzer sonuçlar üretmesi, modelin tutarlılığını ve elde edilen sıralamanın güvenilirliğini desteklemektedir. Sonuçlar: Bu tez çalışmasında küresel iklim değişikliği neden-sonuç ilişkisi bağlamında ele alınarak uzman değerlendirmelerindeki belirsizlik q-RPFS tabanlı modellerle analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda ulaşılan veriler iklim kriziyle mücadelede hangi kriterlerin önemli role sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu yönüyle bakıldığında bu çalışma sadece akademik literatüre katkı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda strateji geliştirme basamakları için uygulanabilir bir mekanizma sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study focuses on the weighted prioritization of factors causing global warming and their subsequent impacts. Through this framework, it is intended to provide a systematic assessment of strategic interventions for addressing the global climate crisis. Method: In this study, q-Rung Picture Fuzzy Set (q-RPFS)-based Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) models were used for global warming analysis. The q-RPFS AHP method was employed to determine the criteria weights, while the q-RPFS MAIRCA method was used to rank the alternatives. To test the consistency of the model, the results were compared with the q-RPFS TOPSIS method. Findings: In this study, the obtained results were evaluated within the scope of seven criteria and six alternatives. In the first stage, the criteria weights were calculated using the Q-Rung Picture Fuzzy Analytic Hierarchy Process (q-RPFS AHP) method. According to the results obtained, the factors that most significantly contribute to global warming were identified as improper agricultural practices, excessive consumption behavior, and human intervention in the ecosystem. In the second stage, the criteria weights obtained through q-RPFS AHP were integrated into the q-Rung Picture Fuzzy MAIRCA (q-RPFS MAIRCA) method to rank the alternatives. According to the results, the most critical consequence of global climate change was determined to be its impact on human health. This is followed respectively by food scarcity, loss of biodiversity, and rising sea levels. These findings indicate that climate change creates serious impacts particularly on human health and food security.When the ranking obtained from the q-RPFS TOPSIS method was examined, it was observed that the most critical consequences of global warming were rising sea levels, biodiversity loss, and the negative impacts on human health. These results show a considerable similarity with the findings obtained from the MAIRCA method. The fact that both methods produced similar results supports the consistency of the model and the reliability of the obtained ranking. Conclusions: In this thesis, global climate change was addressed within the context of a cause–effect relationship, and the uncertainty in expert evaluations was analyzed using q-RPFS-based models. The findings obtained from the study revealed which criteria play a significant role in combating the climate crisis. From this perspective, the study not only contributes to the academic literature but also provides an applicable mechanism for the development of strategic steps in addressing climate change.