Parkinson hastalarında zihinsel yorgunluğun el becerisi ve el reaksiyon zamanı üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of mental fatigue on manual dexerity and hand reaction time in patients with Parkinson's disesase
- Tez No: 1018335
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fizik tedavi, Parkinson hastalığı, Physical therapy, Parkinson disease
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Parkinson hastalarında zihinsel yorgunluğun el becerisi ve el reaksiyon süresi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışma örneklemini Parkinson hastalığı tanılı 34 birey oluşturmuştur. Çalışmaya dahil edilen bireyler zihinsel yorgunluk ve kontrol grubu olarak iki grupta sınıflandırıldı. Zihinsel yorgunluk grubuna 30 dakika süreyle dijital Stroop testi uygulanarak zihinsel yorgunluk oluşturulurken, kontrol grubuna aynı süre boyunca doğa belgeseli izletildi. Zihinsel yorgunluk düzeyi Görsel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi. El becerisi Purdue Pegboard Testi, el reaksiyon süresi ise Multi Operational Apparatus for Reaction Time (MOART) cihazı kullanılarak zihinsel yorgunluk protokolü öncesi ve sonrasında değerlendirildi. Çalışma sonucunda zihinsel yorgunluk grubunda zihinsel yorgunluk düzeyindeki artışın, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında daha yüksek olduğu ve bu değişimin anlamlı olduğu bulundu (p<0,001). Purdue Pegboard Testi değişim skorları değerlendirildiğinde, iki el alt parametresinde yapılan grup karşılaştırmalarında anlamlı farklılık saptandı (p=0,003). Zihinsel yorgunluk grubunda iki el performansında azalma gözlenirken, kontrol grubunda hafif düzeyde artış görüldü. Dominant el, non-dominant el ve montaj alt parametrelerinde yapılan grup karşılaştırmalarında anlamlı farklılık gözlenmedi. MOART parametrelerinde yapılan gruplar arası karşılaştırmalarda anlamlı değişim gözlenmezken, seçmeli reaksiyon zamanı değişimi ile zihinsel yorgunluk düzeyindeki değişimin pozitif yönlü ve orta düzeyde ilişkili olduğu belirlendi (rho=0,440; p=0,009). Sonuç olarak, uygulanan zihinsel yorgunluk protokolünün Parkinson hastalarında subjektif zihinsel yorgunluk düzeyini anlamlı şekilde artırdığı görülmüştür. Zihinsel yorgunluğun özellikle iki el koordinasyonu gerektiren ince motor beceri performansını olumsuz etkileyebileceği düşünülmektedir. Buna karşın, reaksiyon zamanı parametrelerinde belirgin bir bozulma saptanmamıştır. Ayrıca zihinsel yorgunluk düzeyindeki artış ile seçmeli reaksiyon zamanı değişimi arasında anlamlı ilişki bulunması, bilişsel yük artışının reaksiyon performansı üzerinde etkili olabileceğini düşündürmektedir. Elde edilen bulgular, Parkinson hastalarında zihinsel yorgunluğun motor performans üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesinin klinik açıdan önemli olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to evaluate the impact of mental fatigue on hand dexterity and hand reaction time in people with Parkinson's disease. A total of 34 participants with a diagnosis of Parkinson's disease were included in the research. Participants were assigned to one of two study groups, namely the mental fatigue group or the control group. Participants in the mental fatigue group completed a 30-minute digital Stroop test to induce mental fatigue, whereas those assigned to the control condition viewed a nature documentary for 30 minutes. The Visual Analog Scale (VAS) was used to quantify mental fatigue. Hand dexterity and hand reaction time were evaluated before and after the mental fatigue protocol using the Purdue Pegboard Test and the Multi Operational Apparatus for Reaction Time (MOART), respectively. A significantly larger increase in subjective mental fatigue was observed among participants in the mental fatigue group relative to the control group (p<0.001). Between-group comparisons of Purdue Pegboard Test change scores revealed significance exclusively in the both-hands subtest (p=0.003). Changes in both-hands performance varied by group; scores decreased in participants exposed to mental fatigue but increased modestly in controls. For the dominant hand, non-dominant hand, and assembly subtests, outcomes were similar between the two groups (all p>0.05). Group comparisons of MOART parameters yielded comparable findings, whereas change scores for choice reaction time were moderately and positively related to changes in mental fatigue (rho=0.440, p=0.009). Overall, the mental fatigue protocol led to a significant increase in subjective mental fatigue among participants with Parkinson's disease. The findings suggest that mental fatigue may negatively affect fine motor performance, particularly tasks requiring bimanual coordination. However, no substantial deterioration was observed in reaction time parameters. Furthermore, the significant association between increased mental fatigue and changes in choice reaction time indicates that greater cognitive load may influence reaction performance. The findings support the consideration of mental fatigue as a clinically relevant factor affecting motor performance in individuals with Parkinson's disease.