Ratlarda oluşturulan deneysel osteoartrit modelinde intraartiküler uygulanan polinükleotid ve sodyum hiyalüronat heksadesilamidin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of intra-articular polynucleotide and sodium hyaluronate hexadecylamide in an experimental osteoarthritis model in rats
  1. Tez No: 1018351
  2. Yazar: VAKKAS ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNAHAN SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Eklemler, Histopatoloji, Hyalüronik asit, Osteoartrit, İlaç tedavisi, Joints, Histopathology, Hyaluronic acid, Osteoarthritis, Drug therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Osteoartrit (OA), eklem kıkırdağı dejenerasyonu, subkondral kemik sklerozu ve sinovyal inflamasyon ile karakterize ilerleyici bir eklem hastalığıdır. Hastalığın tedavisinde intraartiküler viskosuplementasyon ajanları sıklıkla kullanılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, ratlarda oluşturulan OA modelinde intraartiküler uygulanan yeni nesil iki ajanın; Polinükleotid (Condrotide®) ile Sodyum hiyalüronat heksadesilamidin (Hymovis®) etkilerini araştırmaktır. Çalışmada 24 adet erişkin erkek Wistar albino rat rastgele üç gruba ayrılmıştır (n=8). Cerrahi işlem sonrası deney gruplarında, diz eklemine tek doz intraartiküler enjeksiyon, serum fizyolojik (SF), polinükleotid ve sodyum hiyalüronat heksadesilamid uygulanmıştır. Deneyin 21. gününde hayvanlar sakrifiye edilerek diz eklemleri histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Histopatolojik analizlerde SF uygulanan OA kontrol grubunda çok şiddetli erozyon, ülserasyon ve mononükleer hücre infiltrasyonu izlenirken; her iki tedavi grubunda da dejenerasyon ve inflamasyonun baskılandığı görülmüştür. Tedavi grupları karşılaştırıldığında; polinükleotid grubunda hafif erozyon ve orta düzeyde fibrilasyon gözlenirken, sodyum hiyalüronat heksadesilamid grubunda erozyon veya fibrilasyona rastlanmamış ve kıkırdak yüzey bütünlüğünün korunduğu görülmüştür. İntraartiküler uygulanan polinükleotid ve sodyum hiyalüronat heksadesilamid enjeksiyonlarının kıkırdak dejenerasyonunu önlemede ve eklem fonksiyonlarını korumada etkili olduğu görülmüştür. Sodyum hiyalüronat heksadesilamid uygulamasının, kıkırdak yüzey bütünlüğünü koruma ve inflamasyonu sınırlama açısından yapısal olarak daha üstün bir profil sergilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis (OA) is a progressive joint disease characterized by articular cartilage degeneration, subchondral bone sclerosis, and synovial inflammation. Intraarticular viscosupplementation agents are frequently used in the treatment of this disease. The aim of this study was to investigate the effects of two new generation agents, polynucleotide (Chondrotide®) and sodium hyaluronate hexadecylamide (Hymovis®), administered intraarticularly in an OA model created in rats. In the study, 24 adult male Wistar albino rats were randomly divided into three groups (n=8). After surgery, a single dose of intraarticular injection of saline, polynucleotide, and sodium hyaluronate hexadecylamide was administered to the knee joint in the experimental groups. On day 21 of the experiment, the animals were sacrificed, and their knee joints were evaluated histopathologically. Histopathological analyses revealed very severe erosion, ulceration, and mononuclear cell infiltration in the OA control group treated with SF; however, degeneration and inflammation were suppressed in both treatment groups. When comparing the treatment groups, mild erosion and moderate fibrillation were observed in the polynucleotide group, while no erosion or fibrillation was found in the sodium hyaluronate hexadecylamide group, and cartilage surface integrity was preserved. Intraarticular injections of polynucleotide and sodium hyaluronate hexadecylamide were found to be effective in preventing cartilage degeneration and preserving joint function. It was concluded that sodium hyaluronate hexadecylamide application exhibited a structurally superior profile in terms of preserving cartilage surface integrity and limiting inflammation.