Ratlarda Siklofosfamid ve Busulfan ile oluşturulan deneysel ovaryan yaşlanma modelinde tannik asidin over üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of tannic acid on the ovary in an experimental ovarian aging model induced by Cyclophosphamide and Busulfan in rats
- Tez No: 1018362
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Busulfan, endoplazmik retikulum stresi (ER stresi), ovaryan yaşlanma, siklofosfamid, tannik asit b, Busulfan, cyclophosphamide, endoplasmic reticulum stress (ER stress), ovarian aging, tannic acid
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Ratlarda Siklofosfamid ve Busulfan ile Oluşturulan Deneysel Ovaryan Yaşlanma Modelinde Tannik Asidin Over Üzerine Etkilerinin Araştırılması Amaç: Bu çalışmada, Busulfan (BUL) ve Siklofosfamid (CTX) ile oluşturulan deneysel over yaşlanması modelinde tannik asidin olası koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlandı. Bu kapsamda, tanik asidin histopatolojik değişiklikler, fibrozis, endoplazmik retikulum (ER) stresi, oksidatif stres, hormonal parametreler ve steroidogenez üzerindeki etkileri değerlendirildi. Materyal ve Metot: Mevcut çalışmada, 200–250 g ağırlığında, daha önce doğum yapmamış 60 erişkin dişi Sprague Dawley rat kullanıldı. Denekler rastgele, kontrol, BUL+CTX, BUL+CTX+TA20, BUL+CTX+TA40, BUL+CTX+TA60 ve TA60 olarak altı gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki ratlara herhangi bir kemoterapötik ajan uygulanmadan 21 gün boyunca 0,5 ml serum fizyolojik oral gavaj yoluyla verildi. BUL+CTX grubundaki ratlara tek doz halinde BUL (20 mg/kg) ve CTX (120 mg/kg) i.p olarak uygulanarak ovaryan yaşlanma modeli oluşturuldu. Model oluşturulduktan sonra tannik asit (TA) verilen gruplardaki ratlara TA 20 mg/kg, 40 mg/kg ve 60 mg/kg dozlarında 21 gün boyunca oral gavaj yoluyla uygulandı. TA60 grubuna ise herhangi bir kemoterapötik ajan uygulanmadı. Sadece TA 60 mg/kg dozda 21 gün boyunca oral gavaj yoluyla verildi. Deney sonunda, elde edilen over dokuları histopatolojik, immünohistokimyasal ve moleküler analizler için, kan örnekleri ise biyokimyasal analizler için kullanıldı. Histopatolojik değerlendirmeler hematoksilen-eozin ve Masson trikrom boyamaları ile gerçekleştirildi. GRP78 ve CHOP ekspresyonları immünohistokimyasal yöntemlerle, serum AMH, östrojen, SOD ve MDA düzeyleri ELISA ile, CYP19A1 gen ekspresyonu ise qPCR yöntemi ile değerlendirildi. Bulgular: Deneysel ovaryan yaşlanma modeli oluşturulan ratlarda foliküler dejenerasyon, granüloza hücre kaybı, artmış foliküler atrezi ve fibrozis gözlendi. Ayrıca GRP78 ve CHOP ekspresyonlarında ve MDA düzeylerinde artış; AMH, östrojen, SOD düzeyleri ile CYP19A1 gen ekspresyonunda azalma saptandı. Tannik asit uygulamasının bu değişiklikleri doz bağımlı olarak iyileştirdiği belirlendi. Özellikle 40 ve 60 mg/kg dozlarında histopatolojik hasarın, fibrozisin ve endoplazmik retikulum stresinin (ER) azaldığı; foliküler yapının korunduğu, AMH, östrojen, SOD düzeyleri ile CYP19A1 gen ekspresyonunun arttığı ve MDA düzeylerinin azaldığı gösterildi. Sonuç: Tannik asit, kemoterapi ile oluşturulan deneysel ovaryan yaşlanma modelinde histopatolojik hasarı, fibrozisi, oksidatif stresi ve endoplazmik retikulum stresini azaltarak ovaryan rezervin ve ovaryan fonksiyonların korunmasına katkı sağlamıştır. Bu bulgular, tannik asidin kemoterapiye bağlı ovaryan hasara karşı umut verici bir koruyucu ajan olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Effects of Tannic Acid on the Ovary in a Cyclophosphamide- and Busulfan-Induced Experimental Ovarian Aging Model in Rats Aim: In this study, it was aimed to investigate the possible protective effects of tannic acid in an experimental ovarian aging model created with Busulfan (BUL) and Cyclophosphamide (CTX). In this context, the effects of tannic acid on histopathological alterations, fibrosis, endoplasmic reticulum (ER) stress, oxidative stress, hormonal parameters, and steroidogenesis were evaluated. Material and method: In the present study, 60 adult nulliparous female Sprague Dawley rats weighing 200–250 g were used.The animals were randomly divided into six groups as control, BUL+CTX, BUL+CTX+TA20, BUL+CTX+TA40, BUL+CTX+TA60, and TA60. Rats in the control group were given 0.5 ml of physiological saline via oral gavage for 21 days without administration of any chemotherapeutic agent. In the BUL+CTX group, an ovarian aging model was established by a single intraperitoneal (i.p.) administration of BUL (20 mg/kg) and CTX (120 mg/kg). After the establishment of the model, rats in the tannic acid (TA)-treated groups were applied TA at doses of 20 mg/kg, 40 mg/kg, and 60 mg/kg via oral gavage for 21 days. In the TA60 group, no chemotherapeutic agent was administered. Only TA was given at a dose of 60 mg/kg via oral gavage for 21 days. At the end of the experiment, the collected ovarian tissues were used for histopathological, immunohistochemical, and molecular analyses, while blood samples were used for biochemical analyses. Histopathological evaluations were performed using hematoxylin-eosin and Masson's trichrome staining. GRP78 and CHOP expressions were assessed by immunohistochemical methods; serum AMH, estrogen, SOD, and MDA levels were evaluated by ELISA, and CYP19A1 gene expression was determined using the qPCR method. Results: In rats subjected to the experimental ovarian aging model, follicular degeneration, granulosa cell loss, increased follicular atresia, and fibrosis were observed. Additionally, increased GRP78 and CHOP expression and elevated MDA levels, along with decreased AMH, estrogen, SOD levels, and CYP19A1 gene expression, were detected. It was determined that tannic acid administration improved these changes dose-dependently. It was demonstrated that particularly at doses of 40 and 60 mg/kg, histopathological damage, fibrosis, and endoplasmic reticulum (ER) stress were reduced; follicular architecture was preserved; AMH, estrogen, and SOD levels as well as CYP19A1 gene expression increased; and MDA levels decreased. Conclusion: Tannic acid preserved ovarian reserve and ovarian function by reducing histopathological damage, fibrosis, oxidative stress, and endoplasmic reticulum stress in a chemotherapy-induced experimental ovarian aging model. These findings suggest that tannic acid may represent a promising protective agent against chemotherapy-induced ovarian injury.