Fiziksel ve kimyasal modifiye diyatomit içeren fosforlu gübre formülasyonlarının buğdayda fosfor yarayışlılığına etkisi
Effect of phosphorus fertilizer formulations containing physically and chemically modified diatomite on phosphorus availability in wheat
  1. Tez No: 1018481
  2. Yazar: DİLEK ÖZKILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK DEMİR, PROF. DR. KADİR SALTALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfatlı gübreler, Tarım toprakları, Phosphate fertilizers, Agricultural soils
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, fiziksel ve kimyasal olarak modifiye edilmiş diyatomit içeren fosforlu gübre formülasyonlarının buğday bitkisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla doğal diyatomit (DD), nano modifiye diyatomit (NMD), asit modifiye diyatomit (AMD) ve baz modifiye diyatomit (BMD) kullanılarak, triple süper fosfat (TSP) ile belirli oranlarda homojen gübre formülasyonları hazırlanmıştır. Doğal diyatomit ile birlikte fiziksel ve kimyasal modifiye diyatomit içeren fosforlu gübre formülasyonları ile bireysel TSP gübresi, diyatomit miktarı 20 kg da⁻¹ eşdeğerinde ve P miktarı 0, 20, 40 ve 80 mg kg⁻¹ olacak şekilde kireç bakımından zengin bir toprağa uygulanmış ve buğday yetiştirilmiştir. On haftalık vejetasyon süresi sonunda hasat edilen buğday bitkilerinin toprak üstü aksamları analiz edilmiş; kuru madde miktarı, bitki ve toprakta fosfor (P) ile silisyum (Si) konsantrasyonları, bitki tarafından kaldırılan P ve Si miktarları ile fosfor kullanım etkinliği (FKE) belirlenmiştir. Tüm diyatomitli gübre formülasyonlarının kuru madde miktarlarını TSP'nin bireysel uygulamasına kıyasla önemli oranda arttığı belirlenmiş ve en yüksek kuru madde artışı TSP+NMD gübre formülasyonunda (+%23.7) gerçekleşmiş, bunu TSP+AMD, TSP+BMD ve TSP+DD içeren gübre formülasyonları takip etmiştir (sırasıyla +%13.51, +%9.24, %7.59). Bitki P konsantrasyonları bakımdan değerlendirildiğinde ise, yine tüm gübre formülasyonlarının TSP'nin bireysel uygulanmasına kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiş, en yüksek artış TSP+AMD formülasyonunda (%0.111  0.139) gerçekleşmiştir. Aynı zamanda kaldırılan P miktarlarında da TSP+AMD uygulaması en yüksek performansı gösterirken (8.25  11.87 mg saksı-1), bunu TSP+BMD, TSP+NMD ve TSP+DD (sırasıyla 10.86, 10.73 ve 9.70 mg saksı-1) formülasyonları izlemiştir. Bu durum, P kullanım etkinliklerine (FKE) de yansımış ve P kullanım etkinliğinde en yüksek artış TSP+AMD formunda (%28,78) gerçekleşirken, bunu ND+TSP, BMD+TSP, DD+TSP ile yalın TSP uygulaması takip etmiştir (sırasıyla %26.17, 23.15, 22.97 ve 18.10). Elde edilen bulgular, TSP+AMD başta olmak üzere tüm fiziksel ve kimyasal olarak modifiye edilmiş diyatomit içeren fosforlu gübre formülasyonlarının bitki P konsantrasyonu, kaldırılan P miktarı ve FKE değerlerini önemli ölçüde artırdığını ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of phosphorus fertilizer formulations containing physically and chemically modified diatomite on wheat growth and phosphorus utilization. For this purpose, homogeneous fertilizer formulations were prepared by combining Triple Superphosphate (TSP) with raw diatomite (RD), nano-modified diatomite (NMD), acid-modified diatomite (AMD), and base-modified diatomite (BMD) at predetermined ratios. Phosphorus fertilizer formulations containing natural and modified diatomite, together with a sole TSP treatment, were applied to a calcareous soil at diatomite and phosphorus rates equivalent to 20 kg da⁻¹ and 0, 20, 40, and 80 mg P kg⁻¹ soil, respectively, and wheat was grown under greenhouse conditions. At the end of a 10-week vegetation period, the aboveground biomass of wheat plants was harvested and analyzed. Dry matter yield, phosphorus (P) and silicon (Si) concentrations in soil and plant samples, plant P and Si uptake, and phosphorus use efficiency (PUE) were determined. The results showed that all diatomite-containing fertilizer formulations significantly increased dry matter yield compared with the sole TSP application. The greatest increase in dry matter production was obtained with the TSP+NMD formulation (+23.7%), followed by TSP+AMD (+13.51%), TSP+BMD (+9.24%), and TSP+DD (+7.59%). Similarly, all fertilizer formulations resulted in higher plant P concentrations than the sole TSP treatment, with the highest increase observed in the TSP+AMD formulation (0.111% to 0.139%). Plant P uptake was also highest in the TSP+AMD treatment (8.25 to 11.87 mg pot⁻¹), followed by TSP+BMD, TSP+NMD, and TSP+DD formulations (10.86, 10.73, and 9.70 mg pot⁻¹, respectively). These improvements were reflected in phosphorus use efficiency. The highest PUE value was obtained with the TSP+AMD formulation (28.78%), followed by TSP+NMD (26.17%), TSP+BMD (23.15%), TSP+DD (22.97%), and the sole TSP treatment (18.10%). The findings demonstrated that phosphorus fertilizer formulations containing physically and chemically modified diatomite, particularly the TSP+AMD formulation, significantly enhanced plant P concentration, P uptake, and phosphorus use efficiency in wheat.