Modifiye camsı karbon elektrot kullanarak dopamin, ürik asit ve askorbik asit'in elektrokimyasal tayini
Simultaneous electrochemical sensing of dopamine, uric aci̇d and ascorbic acid using modified glassy carbon electrode
  1. Tez No: 1018491
  2. Yazar: AHSEN ALBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER ÇUBUK, PROF. DR. ECE KÖK YETİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal sensörler, Electrochemical sensors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
Özet
Tez çalışmasının başlangıç aşamasında grafen oksit (GO) sentezi gerçekleştirilmiş, elde edilen GO yapısı sensör modifikasyonunda kullanılmak üzere N,S-rGO, CuNiS-rGO ve CuNiS-rGO-2 nanoyapılarının hazırlanmasında değerlendirilmiştir. Sentezlenen malzemelerin yapısal ve morfolojik özellikleri X-ışını kırınımı (XRD), Raman spektroskopisi, Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve SEM-EDX analizleri ile ayrıntılı olarak incelenmiştir. Elde edilen nanopartikül içerikli süspansiyonlar hazırlanarak damlat-kurut kaplama yöntemi aracılığıyla camsı karbon elektrot (GCE) yüzeyine uygulanmış ve farklı kompozisyonlarda toplam dokuz adet modifiye çalışma elektrodu geliştirilmiştir. Hazırlanan modifiye elektrotların elektrokimyasal performansları, askorbik asit (AA), dopamin (DA) ve ürik asidin (ÜA) tayinine yönelik elektrokatalitik davranışları açısından diferansiyel darbe voltametrisi (DPV) tekniği kullanılarak araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, modifiye elektrotların çıplak GCE'ye kıyasla daha yüksek duyarlılık ve geliştirilmiş elektrokatalitik aktivite sergilediğini göstermiştir. Ayrıca gerçekleştirilen tekrar kullanım çalışmaları, geliştirilen sensör platformunun kararlı performansını koruduğunu ve yeniden kullanılabilirlik ile sürdürülebilirlik açısından önemli bir potansiyel taşıdığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In the initial phase of the thesis study, graphene oxide (GO) was synthesized, and the resulting GO structure was utilized in the preparation of N,S-rGO, CuNiS-rGO, and CuNiS-rGO-2 nanostructures for sensor modification. The structural and morphological properties of the synthesized materials were examined in detail using X-ray diffraction (XRD), Raman spectroscopy, Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), scanning electron microscopy (SEM), and SEM-EDX analyses. The resulting nanoparticle-containing suspensions were prepared and applied to the glassy carbon electrode (GCE) surface via the drop-coating method, resulting in the development of a total of nine modified working electrodes with different compositions. The electrochemical performance of the prepared modified electrodes was investigated using the differential pulse voltammetry (DPV) technique, focusing on their electrocatalytic behavior for the simultaneous determination of ascorbic acid (AA), dopamine (DA), and uric acid (UA). The results obtained demonstrated that the modified electrodes exhibited higher sensitivity and improved electrocatalytic activity compared to the bare GCE. Additionally, the reusability studies conducted revealed that the developed sensor platform maintains stable performance and holds significant potential in terms of reusability and sustainability.