İstatistiksel Dunford-Pettis operatörler
Statistical Dunford-Pettis operators
- Tez No: 1018490
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: İstatistiksel yakınsaklık, Statistical convergence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, fonksiyonel analizde önemli bir yere sahip olan ve üzerine yoğun olarak çalışılan Dunford-Pettis operatörlerinin istatistiksel yakınsaklık bağlamındaki bir genişlemesi olan İstatistiksel Dunford-Pettis operatörlerini konu almaktadır. İstatistiksel yakınsaklık kavramı kullanılarak tanımlanan bu operatörler, Banach uzaylarında zayıf istatistiksel yakınsayan dizileri istatistiksel olarak yakınsayan dizilere dönüştüren dönüşümler olarak karakterize edilir. Çalışmada, İstatistiksel Dunford-Pettis operatörlerinin temel yapısal özellikleri derinlemesine araştırılmakta ve istatistiksel süreklilik, istatistiksel kompaktlık gibi diğer ilgili operatör sınıfları ile olan teorik ilişkileri detaylı bir şekilde incelenmektedir. Ayrıca, bu operatör sınıfı ile ilişkili eşlenik operatörlerin davranışları ve özellikleri de tez kapsamında ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is concerned with Statistical Dunford-Pettis operators, an extension of classical Dunford-Pettis operators, which hold a significant place in functional analysis and are extensively studied, in the context of statistical convergence. Defined using the concept of statistical convergence, these operators are characterized as transformations in Banach spaces that map weakly statistically convergent sequences to statistically convergent sequences. In this study, the fundamental structural properties of Statistical Dunford-Pettis operators are thoroughly investigated, and their theoretical relationships with other related operator classes, such as statistical continuity and statistical compactness, are examined in detail. Furthermore, the behavior and properties of conjugate operators associated with this class of operators are also discussed within the scope of this thesis.