Data Export in Cloud Computing Law: A Comparative Analysis with US Legislation
Bulut Bilişim Hukukunda Veri İhracı: ABD Mevzuatı ile Karşılaştırmalı Bir Analiz
  1. Tez No: 1018517
  2. Yazar: CEREN GÜRKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADRIAN ARONSSON-STORRIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği hukuku, Bulut bilişim, Veri koruması hukuku, European Union law, Cloud computing, Data protection law
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty Of Readıng
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bulut bilişim yeni bir paradigma olmasa da, sağladığı maliyet avantajı, esneklik, verimlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik nedeniyle günümüzde her işletme tarafından kullanılan bir teknoloji haline gelmiştir. Bulut bilişimin etkili bir şekilde çalışabilmesi için verilerin bulut sağlayıcıları tarafından dünya genelindeki veri merkezlerinde depolanması gerekir. Ancak bu tür işlemler, Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü kapsamında veri aktarımı teşkil ettikleri için Tüzük tarafından getirilen aktarım kısıtlamaları ile karşı karşıyadır. Çoğu bulut hizmet sağlayıcısının ABD merkezli olmasına rağmen, ABD için yeterlilik kararı bulunmaması bulut hizmet sağlayıcıları için büyük zorluklar yaratmaktadır. Sonuç olarak, bulut hizmet sağlayıcıları verileri AB dışına aktarırken mevzuatta öngörülen uygun güvenceleri sağlamak zorundadır. Ancak, bu tür önlemlerin pratikte uygulanması, yetkili otoritelerin onayı gibi ek prosedürler gerektirmesi sebebiyle zordur. Öte yandan, ABD'deki veri koruma yasaları ve mevcut kontrol mekanizmaları, bu olumsuz duruma ışık tutmakta yetersiz görünmektedir. ABD Vatanseverlik Yasası hükümleri ve Verilerin Yurtdışında Yasal Kullanımını Açıklığa Kavuşturma Yasası (CLOUD Act) yetkileri de bu bağlamda yoğun bir tartışma konusudur. Bu tez, GDPR kapsamında yasal bir sınır ötesi veri aktarımını gerçekleştirmek için bulut hizmet sağlayıcılarından ne beklendiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, AB gizlilik hukuku ile karşılaştırmalı bir yöntem izleyerek, bulut bilişimle ilgili ABD veri gizliliği kurallarını da inceleyecektir.
Özet (Çeviri)
Although cloud computing is not a new paradigm, it has become a technology used by every business today owing to the cost, flexibility, efficiency, security and scalability it provides. In order for cloud computing to work effectively, data must be stored by cloud providers in data centres around the world. However, such operations are facing the transfer restrictions provided by the GDPR as they constitute data transfer under the Regulation. Despite the fact that most cloud service providers are based in the US, the absence of an adequacy decision for US creates major challenges for cloud service providers. As a consequence, cloud service providers have to provide appropriate safeguards stipulated in the law while they are transferring data outside the EU. However, it is difficult to apply such safeguards in practice because it has additional procedures such as approval of the competent authority. On the other hand, data protection laws and existing control mechanisms in the USA do not seem to shed light on this pessimistic situation. US PATRIOT Act provisions and CLOUD Act warrants are also highly debated in this direction. This thesis seeks to explore what is expected from cloud service providers in order to carry out a lawful cross-border data transfer under the GDPR. It will further examine the US data privacy rules regarding cloud computing by following a comperative method with EU privacy law.