Boşanmaların sessiz dinamikleri: Aile danışmanlarının perspektifinden keşfedici nitel bir inceleme
The silent dynamics of divorce: An exploratory qualitative study from the perspective of family counselors
  1. Tez No: 1018520
  2. Yazar: LEYLA SILA ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Aile danışmanlığı, Boşanma, Evlilik, Evlilik birliği, Evlilik uyumu, Evlilik çatışması, Psikososyal faktörler, Family counseling, Divorce, Marriage, Marriage union, Marital adjustment, Marital conflict, Psychosocial factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Evliliklerin çözülmesi, çoğu zaman iletişim sorunları, sadakatsizlik, ekonomik güçlükler ve eşler arası uyumsuzluk gibi görünür nedenlerle açıklanmaktadır. Ne var ki, evlilik birliğinin bozulma süreci, yalnızca dışarıdan fark edilen ve yüzeyde kalan çatışmalarla sınırlı olmayan; bireyin bedensel, ruhsal, ilişkisel ve toplumsal yaşantısıyla iç içe ilerleyen çok katmanlı bir olgudur. Bu çalışma, boşanma süreçlerinde görece daha az ele alınan nörolojik, biyolojik, genetik, nörokimyasal, psikofizyolojik ve sosyo-çevresel aktörleri sahada önemli bir veri kaynağı olan aile danışmanlarının anlatıları üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Keşfedici nitel araştırma olarak kurgulanan ve durum çalışması deseninde yürütülen bu çalışmada, aile danışmanlarının mesleki deneyimlerinden hareketle boşanma kararının arka planında yer alabilen“sessiz dinamikler”değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında, 13 aile danışmanıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler tematik analiz yoluyla çözümlenmiştir. Elde edilen anlatılar, boşanmanın yalnızca çiftler arasındaki güncel anlaşmazlıkların sonucu olarak değil; bağlanma örüntüleri, mizaç özellikleri, genetik yatkınlıklar, stres tepkileri, hormonal ve nörokimyasal süreçler, uyku ve yorgunluk döngüleri, vitamin eksiklikleri, cinsel yakınlık sorunları ve sosyal mekanizmalarıyla birlikte düşünülmesi gerektiğini göstermektedir. Bulgular, söz konusu etmenlerin boşanmayı tek başına belirleyen direkt nedenler olmadığını; bireylerin baş etme becerileri, ilişki doyumu, eşler arası destek, aile geçmişi ve çevresel koşullarla etkileşim içinde anlam kazandığını ortaya koymaktadır. Bu yönüyle çalışma, boşanma olgusunun yalnızca psikososyal değil, aynı zamanda biyolojik, genetik ve nöro ilişkisel boyutlarıyla da ele alınmasının önemine dikkat çekmektedir. Sonuç olarak aile danışmanlığı uygulamalarında boşanma sürecinin bütüncül ve kapsayıcı bir bakış açısıyla değerlendirilmesi hem önleyici hem de çözüm odaklı uzun vadeli müdahaleler açısından önemli katkılar sunabilir.
Özet (Çeviri)
The dissolution of marriages is often explained through visible factors such as communication problems, infidelity, economic difficulties, and incompatibility between spouses. However, the process of marital dissolution is a multidimensional phenomenon that is not limited to externally observable conflicts, but is also intertwined with individuals' bodily, psychological, relational, and social experiences. This study aims to examine the relatively underexplored neurological, biological, genetic, neurochemical, vitamin-related, and socio-environmental factors involved in divorce processes through the narratives of family counselors. Designed as an exploratory qualitative study and conducted within a case study design, this research evaluates the“silent dynamics”that may underlie the decision to divorce, based on the professional experiences of family counselors. Within the scope of the study, semi-structured interviews were conducted with 13 family counselors, and the data obtained were analyzed using thematic analysis. The narratives indicate that divorce should not be considered merely as a result of current disagreements between spouses, but rather in relation to attachment patterns, temperament traits, genetic predispositions, stress responses, hormonal and neurochemical processes, sleep and fatigue cycles, vitamin deficiencies, issues of sexual intimacy, and social mechanisms. The findings reveal that these factors are not direct determinants of divorce on their own; rather, they gain meaning through their interaction with individuals' coping skills, relationship satisfaction, spousal support, family history, and environmental conditions. In this respect, the study draws attention to the importance of addressing divorce not only through psychosocial dimensions, but also through biological, genetic, and neuro-relational perspectives. Consequently, evaluating the divorce process in family counseling practices from a holistic and inclusive perspective may offer significant contributions to both preventive and solution-focused long-term interventions.