Farklı ortaöğretim programlarında öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumları
Learning in different secondary education and sport course relevant attemt school students
- Tez No: 1018549
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET SOYER, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Spor, Tutum, Physical Education, Sport, Attitude
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Farklı ortaöğretim programlarında öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine karşı tutumlarını ölçmek amacıyla yapılan bu çalışmada, betimsel araştırma modellerinden anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2017-2018 eğitim öğretim yılında Antalya ili Manavgat ilçesinde eğitimlerine devam eden lise öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise dört farklı lisede eğitimlerine devam eden, çalışmaya gönüllü olarak katılan 640 erkek, 510 kız olmak üzere toplam 1150 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların beden eğitimi ve spora karşı tutumlarını ölçmek için Demirhan ve Altay (2001) tarafından geliştirilen“Beden Eğitimi ve Spora Karşı Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek 5'li likert tipi ve 24 maddeden oluşmaktadır. Maddelerin 12' si olumlu, 12' si olumsuzdur. Ölçekten alınabilecek maksimum puan 120, en düşük puan 24' dür. Aynı zamanda katılımcıların demografik özelliklerini ölçmek için ise, kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 22 paket programında %95 güven aralığında 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Ölçekten alınan puanların normal dağılıma uyup uymadıklarına Kolmogorov-smirnov testine göre karar verilmiştir. Verilerin normal dağılıma uymadığı belirlenmiştir. Bu nedenle verilerin analizinde nonparametrik testlerden faydalanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testleri kullanılmıştır. Aynı zamanda ikiden fazla ilişkisiz grupta farkın hangi grup ya da gruplardan kaynaklandığının tespiti için Pairwise Multiple Comparison test (İkili Çoklu karşılaştırma testi) kullanıldı. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların beden eğitimi ve spora yönelik tutum düzeyleri cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermektedir (p<0,01). Katılımcıların beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları aktif spor yapma durumuna göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermektedir (p<0.01). Sonuç olarak, ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarının olumlu olduğu tespit edilmiştir ve farklı ortaöğretim programlarında öğrenim gören öğrenciler arasında anlamlı farklılık belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study which was conducted to measure the attitudes of the students attending different secondary education programs towards physical education and sports lesson, survey method was used from descriptive research models. The students' universe constitutes the high school students who continue their education in the province of Manavgat in the province of Antalya in the academic year of 2017-2018. The sample of the study consisted of 640 male and 510 female volunteers who participated in four different high school trainings. The“Attitude Scale Against Physical Education and Sports”developed by Demirhan and Altay (2001) was used to measure participants' attitudes towards physical education and sports. The scale consists of likert type with 5 items and 24 items. 12 of the items are positive, 12 are negative. The maximum score that can be taken from the scale is 120, the lowest score is 24. At the same time, a personal information form was used to measure participants' demographics. The data were evaluated at the 95% confidence interval 0.05 significance level in the SPSS 22 package program. It was decided according to the Kolmogorov-smirnov test whether the scores from the scale fit the normal distribution. It was determined that the data did not fit the normal distribution. For this reason, nonparametric tests were used in the analysis of data. Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H tests were used in the evaluation of the data. At the same time, the Pairwise Multiple Comparison test was used to determine from which groups or groups the difference was more than doubled in the unrelated group. According to research findings, attitudes of participants to physical education and spore were significantly different according to sex (p <0,01). Participants' attitudes towards physical education and sports lessons were statistically significant according to active sporting situation. (p <0.01). As a result, it was found that the attitudes of the secondary students towards the physical education and sports lesson were positive and the difference between the students in different secondary education programs was determined to be significant.